Popboks - Xiu Xiu u Domu omladine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 18.04.2005. 00:00

Xiu Xiu u Domu omladine

Xiu Xiu
Xiu Xiu u Domu omladine
Nakon prošlogodišnjih koncerata respektabilnih imena kao što su Trans Am i Enon, u Beograd dolazi još jedno novo ime koje predstavljaju deo svežeg novog talasa gitarskih bendova.
Xiu Xiu (Sijetl) je sastav koji od izdanja do izdanja ima dosta gostujućih članova, ali se sve vrti oko muško-ženskog dvojca u kome glavnu kreativnu ulogu nosi Jamie Stewart uz svestranu podršku Caralee McElroy. Stewartov jedinstveni afektirani vokal je ubedljivo umetničko oružje i nešto što ćete upamtiti u prvom susretu sa muzikom Xiu Xiu.
Podsećajući pomalo na Morrisseya, ali i na pevače britanske dream-pop škole iz devedesetih (npr. Long Fin Killie), Stewart je razvio autentičan stil pevanja što nije promaklo kritici: njihovi albumi se svakog decembra/januara pojavljuju u izborima najuspelijih izdanja svake godine i svi se slažu daXiu Xiu uvek pružaju jedinstveno umetničko iskustvo,kome je rock zvuk samo daje čvrst temelj.
Xiu Xiu su pravi predstavnici poetskog rock 'n' rolla koji ne poznaje granice ni kad je u pitanju lirika, ni prilikom primene instrumenata egzotičnog porekla (gamelan). Bez obzira što je u pitanju zvuk zasnovan na gitarama, on pruža mnogo širu muzičku viziju, u kojoj asketska tišina i uzdasi igraju jednako vaznu ulogu kao i vibracija elektrifikovanih instrumenata ili ljudskog glasa. Na svoj način magično.
Na ovoj turneji promovišu upravo objavljeni treći album Fabulous Muscles.
Dom omladine, 24. april. Ulaznica: 400 dinara.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.