Popboks - Mile Lojpur (1930-2005) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 01.08.2005. 00:00

Mile Lojpur (1930-2005)

Najvrednije stvari na svetu obično su besplatne. Za svoju prvu gitaru Mile Lojpur nije dao novac. Godine 1945. sovjetski vojnici u Kikindi su za jednog crvenog gibsona, očigledno ukradenog iz neke napuštene nemačke kuće, tražili litar kukuruzovače.

Mile Lojpur
Mile Lojpur (1930-2005)
Najvrednije stvari na svetu obično su besplatne. Za svoju prvu gitaru Mile Lojpur nije dao novac. Godine 1945. sovjetski vojnici u Kikindi su za jednog crvenog gibsona, očigledno ukradenog iz neke napuštene nemačke kuće, tražili litar kukuruzovače. Miletov otac je procenio da je u pitanju dobra trgovina i tako je buduća zvezda romantičnih igranki u Beogradu prvi put u ruke uzeo predmet koji će mu obeležiti čitav život. Ostalo je legenda.
Kako je hronologiji neprecizna, podatak da je Mile Lojpur prvi jugoslovenski rock ‘n' roll izvođač takođe se može dokazati samo legendom. Na pitanje da li je on zaista bio prvi prestonički rok muzičar, Lojpur je govorio:
- Nije da se hvalim, ali, zaista je bilo tako.
Kada je 1958. u hotelu Moskva postavljen prvi beogradski džuboks, gomila mladih je navalila da vidi to čudo velikog sveta. Mile je dolazio sa papirom i olovkom i skidao Preasleyjeve tekstove.
- Imao sam neko gimnazijsko znanje engleskog, ali sam pesme skidao po Vuku, ćirilicom.
Atmosferu igranki iz ranih šezdesetih održavanih na Zvezdinom igralištu na Kalemegdanu ponovo je kreirao Srđan Karanović u seriji Grlom u jagode. Svedoci su kasnije po novinama tvrdili da je revival napravljen sa začuđujućom preciznošću i osećajem za detalj. Miletova verzija Rock around the clock išla je: “Mile broj jedan, Mile broj dva - Mile Lojpur to sam ja!”.
Lojpur je svirao skoro do poslednjeg dana svog života. Nije imao pratnju, već je najčešće nastupao kao one man band. Reči pesama je prestao da pamti, čitao ih iz svoje četiri Biblije: tri zbirke evergrin pesama i jedne Preasleyeve.
Za gotovo 40 godina rada snimio je samo dve pesme: Kada je Mile Lojpur svirao sa Nikolom Čuturilom Čuturom i Šumadijski tvist sa Blažom i Kljunovima.
Tog čoveka, po ličnim kazivanju, su u poslednje vreme često na beogradskim ulicama presretale dame u godinama. Svojim kćerkama, za koje Mile u jednom intevjuu kaže da izgledaju kao mame u “njegovo vreme”, potom su setno kazivale:
- Vidiš, na igranci ovog čoveka sam upoznala tvog tatu...
Legenda beogradskih žurki 60-ih godina, gitarista Mile Lojpur, preminuo je u petak u Beogradu, u 75. godini, od posledica srčanog udara.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.