Popboks - AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU (Hitchhiker's Guide to the Galaxy) - Garth Jennings - Nezaboravna knjiga, ali ne i film [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.06.2005. 00:00

AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU (Hitchhiker's Guide to the Galaxy) - Garth Jennings

Nezaboravna knjiga, ali ne i film

Kultnost nečega, naime, ne izvire iz broja onih koji se pojavi klanjaju, već iz same činjenice da joj se klanjaju

Vladislava Vojnović

Ocena:
6
6/10

Scenario: po kultnom romanu Douglasa Adamsa – Douglas Adams i Karey Kirkpatrick
Uloge: Sam Rockwell, Martin Freeman, Mos Def, Zooey Deschanel, John Malkovich
Žanr: komedija/SF
Trajanje: 109 min.
Proizvodnja: USA/UK, 2005.
Svetska premijera: 2005.
Zvanični web: http://hitchhikers.movies.go.com
Autostoperski vodič kroz galaksiju Gartha Jenningsa adaptacija je istoimenog kultnog romana Douglasa Adamsa za koji distributer u reklamnom tekstu kaže da nije kultni jer kultu, navodno, ne može pripadati knjiga prodata u 20 miliona primeraka. Protiv ovakvog stava pomenućemo samo postojanje kultova rada, slobode ili Tolstoja, koji količinom poklonika i činjenicom da pripadaju i širim kulturološkim ili drugim fenomenima, nikako ne gube svoj status. Kultnost nečega, naime, ne izvire iz broja onih koji se pojavi klanjaju, već iz same činjenice da joj se klanjaju.
AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU (Hitchhiker's Guide to the Galaxy) - Garth Jennings
Autostoperskom vodiču kroz galaksiju ljudi su se, bez dileme, klanjali. Bila je to najpre, 1978., englesko-humorna SF radio emisija koja je tokom osamdesetih prerasla u romane, serije, LP-ploče, audio-knjige i sl. koristeći uvek najnovija tehnološka dostignuća. Adamsov svet postao je stanoviti šifarnik za uzajamno prepoznavanje sličnih duša. Po duhu i opštem narativnom štimungu Adamsov roman, ili je, zbog razuđenosti oblika u kojima se pojavljuje, bolje reći narativna struktura, manje romantična od de Saint-Exuperyjevog Malog princa, ali i manje pretenciozna od Bachovog Galeba ili romana J.D. Sallingera.
Adamsov komentar evidentno nevaljanog sveta koji nas okružuje, prvenstveno je blago ironijski (akcenat je i na „blago“ i na „ironijski“), pun brižljivo formiranih nonsensa, a bez želje da jasno ukaže na negativce ili čak opsesivno pun specifične šezdesetosmaške pažnje da se požali, a da nikoga ne povredi. Zato među ljubiteljima ovog kulta najčešće nalazimo pristojan svet koji se kloni krajnosti, one koji se deklarišu kao apolitični i ignorišu ideologiju.
AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU (Hitchhiker's Guide to the Galaxy) - Garth Jennings
S obzirom na činjenicu da je proizašao iz serije radio-emisija, a bez ambicije da prati žanrovske obrasce klasičnog pripovedanja, roman, a i film Autostoperski vodič kroz galaksiju, nema koherentnu priču i zanimljiviji je u pojedinačnim replikama i epizodama, nego u svojoj celokupnosti. Takođe, bežeći od svake autorske pretencioznosti do te mere da i to samo bežanje gotovo da postaje pretenciozno, autori su propustili da filmu daju svoj pečat.
Tako smo dobili film koji se dopada onima kojima se dopadala i knjiga, ne zato što je sadržaj Bog-zna-kako vešto transponovan u drugi medijum, već zato što same replike ili delovi određenih radnji u ljubiteljima bude prijatno prepoznavanje. Mi ostali, koji nismo ljubitelji knjige ili je nismo ni čitali, imaćemo više za gledanje oko nas, u sali, nego na platnu. Pitanje koje će nam pasti na pamet kad čujemo jednodušan smeh biće – ko su ovi ljudi?
AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU (Hitchhiker's Guide to the Galaxy) - Garth Jennings
Kako sam na to pitanje prethodno već odgovorila, na ovom mestu mogla bih i da završim, no ne da mi đavo mira! U jednom domaćem tiražnom listu, npr. tamošnji kritičar odgovara na isto pitanje, ali misli suprotno od mene - njemu je film dobar, a publika mu ne valja: „Najvoljenija knjiga svakog knjiškog moljca koji je prvu devojku imao posle završenog PMFa konačno je dobila celuloidnu verziju.“ Vidite, može i tako!
Momci, u zavisnosti kad ste počeli sa devojkama i šta ste i sa koliko entuzijazma studirali, idite u biskop ili nemojte! Devojke, vi možete kako hoćete!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi