Popboks - JAMIROQUAI - Neuhvatljivi mali baja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 23.06.2005. 00:00

JAMIROQUAI

Neuhvatljivi mali baja

J.K. je momak koji brzo živi, vozi brza kola, menja devojke, dobro đuska, loži se na nastupe i... na šešire

Uroš Milovanović

mesto: Hala 1 Beogradskog sajma
vreme: 21. jun 2005
produkcija: Komuna




Verovatno bi malo ko umeo da objasni prave razloge, ali činjenice govore da se sredinom 90-ih nijedna privatna žurka u Beogradu nije mogla svrstati u n-e-z-a-b-o-r-a-v-n-e, ukoliko u svojoj muzičkoj ponudi nije imala nešto od: Underworlda, Chemical Brothersa, Prodigyja ili Jamiroqai. Bez ostalih se moglo.
JAMIROQUAI: Neuhvatljivi mali baja
Poseta Sajmu u utorak veče je bila iznad svakog očekivanja, baš kao vrućina i sparina kojoj smo bili izloženi unutar staklenih zidina ovog zdanja. Kao predgrupa, nastupio je puljanski bend Dogma, srećom ne dugo.
Jason Kay i ekipa su malo posle 22 sata furiozno istrčali na scenu uz, logično, Canned Heat. Ostalo je presek nezaboravnih singlova/pesama, kako iz dubokog i angažovanog underground perioda sa prva tri albuma, tako i sa znatno komercijalnija potonja dva. Pesme sa ovogodišnje ploče Dynamite definitivno su povratak na stari kolosek. Dovoljno muzički jake, potkovane opasnim ritam deonicama, kao i predivnim solažama, a sladunjavost u tekstovima je dobrim delom uspešno izbegnuta.
JAMIROQUAI: Neuhvatljivi mali baja
J.K. je momak koji brzo živi, vozi brza kola, menja devojke, dobro đuska, loži se na nastupe i... na šešire. To se, naravno, osetilo u dinamici koncerta. Teško je reći ko je na koga tokom nastupa na bini više uticao, pošto je kompletan bend bio potpuno ravnopravno zastupljen. Činilo se da je samo igrom slučaja frontmen “onaj neuhvatljivi mali baja u adidas trenerci”. Apsolutno skladno muziciranje, fantastični back vokali... razmena dobrih vibracija bila je na dohvat ruke.
JAMIROQUAI: Neuhvatljivi mali baja
Domaća publika je i ovoga puta bila na visini zadatka. Takva reakcija nije više odraz želje za velikim koncertima: to je pokazatelj informisanosti i naslušanosti. U slučaju ovog benda, neizostavno je pominjanje muzičkog programa radija Studio B tokom 90-ih.
U nešto više od sat i po programa, Jamiroqai su pružili reprezentativan nastup. Publiku su provozali kroz sve moguće sisteme: muzičke, planetarne, intergalaktičke i sve to sa obe noge na Zemlji. Zahvaljujući dobroj strani Sile (Use The Force), misija Travelling Without Moving je apsolutno uspela. Uz više nego angažovanu publiku u pesmi Alright, singl Deeper Underground je euforično i uz konačno ceđenje znojnih žlezdi priveo koncert karaju. Jason nam je ostao dužan još par pesama. Možda je to ostavio za neki novi susret, a možda je prosto odustao zbog tada već neizdrživih klima uslova.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji