Popboks - Umro Syd Barret [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 12.07.2006. 00:00

Umro Syd Barret

Syd Barret
Umro Syd Barret
U 61. godini prošlog petka je umro osnivač Pink Floyda. Dojava o smrti medijima je stigla tek tri dana kasnije, i to iz izvora bliskog toj grupi.
Iako to još nije sasvim provereno, čini se kako je Barrettova smrt uzrokovana komplikacijama oko dijabetesa od kog je godinama bolovao, a u utorak je njegov brat Alan potvrdio kako je Syd umro mirno u svojoj kući u predgrađu Kembridža, u kojoj je povučeno živeo poslednjih 30 godina.
Rođen 1946. godine kao Roger Keith Barret, Syd Barrett je osnovao Pink Floyd 1965, ali je iz grupe izbačen tri godine kasnije zbog problema sa drogom.
Kao autoru većine pesama sa ranih albuma Pink Floyda, Barretu se pripisuje da je pomogao u oblikovanju njihovog progresivnog zvuka.
Veruje se da je snimak iz 1975. Shine On You Crazy Diamond s albuma Wish You Were Here posvećen upravo njemu.
Nakon odlaska iz Pink Floyda, Barret je snimio solo albume The Madcap Laughs i Barrett uz pomoć bivših kolega iz Pink Floyda, Davida Gilmoura i Rogera Watersa.
On, međutim, nije učestvovao u Floydovim najuspešnijim godinama 70-ih i na albumima: Dark Side of the Moon, Wish You Were Here i The Wall.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.