Popboks - SUMANUTI PARASTOS (Eulogy) – Michael Clancy - Jedna sahrana (i nula venčanja) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.07.2005. 00:00

SUMANUTI PARASTOS (Eulogy) – Michael Clancy

Jedna sahrana (i nula venčanja)

Nekrolog koji piše unuka Kejt nije samo poslednji pomen jednom ekscentriku, već je u pitanju i kroki familije sâme: disfunkcionalne, ali i dovoljno šarmantne kako bi ipak zaslužila drugu šansu

Miloš Cvetković

Ocena:
8
8/10

scenario: Michael Clancy
uloge: Zooey Deschanel, Jesse Bradford, Hank Azaria, Ray Romano, Kelly Preston, Debra Winger, Famke Janssen, Glenne Headly, Piper Laurie, Rip Torn
producenti: Kirk D'Amico, Lucas Foster, Steven Haft, Richard B. Lewis
žanr: komedija
trajanje: 91 min.
proizvodnja: USA, 2004.
svetska premijera: 15. 05. 2004.
zvanični web: www.eulogythemovie.com
SUMANUTI PARASTOS (Eulogy) – Michael Clancy
Ništa ne okuplja porodicu bolje od sahrane! Ne preterano originalna ideja u filmu Sumanuti parastos je tek povod za malo smeha. Iako bi se po premisi očekivao nešto mračniji pristup uz prilično morbidluka, zaplet je zapravo prilično konvencionalan, a humor uglavnom suptilan, uz tek poneki bizarniji geg. Možda i iznenađujuće, ovo je sasvim pitak film koji uz to nije usiljena i/ili površna komedija kakve nam se sve češće serviraju, već je konačno nađena prava mera između potrebe da se bude i zabavan i pametan, ali ne i pretenciozan.
Sigurno da zaplet priziva Kasdanov klasik Velika jeza, ali galerija čudnih, a opet životnih, karaktera i njihovih zapetljanih odnosa dovoljno obogaćuje poznatu premisu. Međutim, ko očekuje ironijsku oštricu u stilu Watersovih filmova neka se ne nada previše. Takođe, čin sahrane nije do te mere osvešćen i doveden do groteske da bi to skliznulo u mračne vode serije Six feet under npr. Ali sve to ne znači da je reč o mlakom filmu. Naprotiv, ovo je pravo osveženje u odnosu na brojne bljutave komedije na temu jednog drugog razloga za porodična okupljanja. Nekrolog koji piše unuka Kejt nije samo poslednji pomen jednom ekscentriku, već je u pitanju i kroki familije sâme: disfunkcionalne, ali i dovoljno šarmantne kako bi ipak zaslužila drugu šansu.
SUMANUTI PARASTOS (Eulogy) – Michael Clancy
Ako filmu Kraljevski Tenebaumi uprkos sjajnog koncepta i još boljeg kastinga nedostaje nešto više životnosti i spontanosti da u potpunosti prodiše i otrgne se iz pomalo elitističko-hermetične ljušture, Sumanuti parastos to s lakoćom postiže, a da ne insistira na urnebesnosti po svaku cenu. Reč je o komediji s merom, ali ne usled puritanizma ili neveštosti autora. Naprosto ovo je jedan drugačiji pristup gde likovi dobijaju prvenstvo nad konkretnom situacijom. Nema sumnje da bi recimo „scenu sa porno kasetom“ braća Farrelly doveli do usijanja, ali ovaj film se odvija u nešto drugačijem svetu, mada jednako bogatom i zahvalnom za nove i nove posete, pa i nakon prvih 40 dana...
SUMANUTI PARASTOS (Eulogy) – Michael Clancy
Zabava za celu porodicu? Ne znam. Ipak je komedija najsubjektivniji od svih žanrova, ali da je reč o pravom porodičnom filmu to svakako. Samo se setite prve rečenice u tekstu i koliko ima istinitosti u tim rečima iako svi to govore tobože u šali. Ništa ne okuplja porodicu bolje od sahrane, zar ne? Osim možda odlaska u bioskop!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi