Popboks - JAZZ LETO DVE HILJADE I PETO (5) - Sounds Of Unity i Mighty Chariots Of Fire - Vesela crna nedelja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 20.07.2005. 00:00

JAZZ LETO DVE HILJADE I PETO (5) - Sounds Of Unity i Mighty Chariots Of Fire

Vesela crna nedelja

Biće da ima boga, ili što reče Rory Gallagher, “Could`ve Had Religion“

Dragan Kremer

Na jazz-festivalu u Vjenu nedelja je tradicionalno miran dan koji ne remeti rutinu solidne građanske palanke od nekih 35.000 duša. Srećno rešenje nađeno je u gospel-izvođačima što se s buržoasko-verskim kontekstom podudara toliko da od ove godine zbog velikog interesovanja publike ti nastupi više nisu u katedrali veličine iznenađujuće za ovoliko mesto, nego na glavnoj pozornici/velikom amfiteatru sačuvanom još od Rimljana.
Šteta zbog “gubitka” duhovnog smeštaja, no već je i prepodnevna misa bila zanimljiva, više nego simbolična i poučna. Pod jakim suncem na tribinama se okupilo bitno više porodica nego što sam mogao da pretpostavim, a kad su otužno prosečni lokalni propovednici – slabi imitatori prekookeanskih performera, estradnih popova – i bledunjav hor okolnih parohija već dosadili, kao gosti uskočili su pevači iz Sounds Of Unity. Izdašne crne tete bez ostatka su potpalile prisutne, a par njihovih pratećih svirača ubrizgalo ritam i... temeljito pozbunjivalo sve Francuze na bini! Hor koji se dotle njihao (navodno u ritmu) 1/1, solisti tapšali “na prvu” - počeše da se sudaraju, maše takt, svi su falili, gotovo da me bilo sramota. Znate onaj neprijatni i pomalo smešan osećaj kad neko u društvu uporno pokušava da “nabode” najosnovniju sinkopu dobrog kafanskog orkestra ili iole življe pesme, a nikako mu ne ide, stalno promašuje? Pa, možda jednostavno nije obdaren sluhom i/ili osećajem za ritam? Ima nas raznih...
JAZZ LETO DVE HILJADE I PETO (5) - Sounds Of Unity i Mighty Chariots Of Fire
U pitanju nije samo zdrava, temeljna životna energija; radi se tu i o poimanju vere i crkve, još više. Religiozna muzika za koju plešete, znojite se, vrištite? To previše liči na zabavu, i na... ne-daj-Boze! Nedeljni porodični ručak se naglo približio pa su Afro-Amerikanci obustavljeni pre nego su previše zakuvali, ali poruka je nepogrešivo stigla: uveče nastavak, bez vađenja.
Tako su i posećenost, a svakako i bučne reakcije publike, te večeri dobacile do najživljih trenutaka festivala, potvrđujući promoćurnost izbora gospela za tematsku celinu. Manje-više isti, samo presvučeni sastav instrumentalista iza oba putujuća/pevačka ansambla školski je primer izvorišta soula pa i funka, obrazac standardnih ritmičkih grupa produkcija Motown i Stax. Prateći mlade Crnce koji tu pumpaju bogobojažljivi od solaža, možete zamisliti Hendrixa nekada kako zarađuje hleb nasušni, ili nekog od ovih sada kao razuzdanu zvezdu uskoro. Neumoljivi bubanj/bas pokrenuli bi i mrtvog ateistu, gitara masti vibrato i wah, a Hammond electronique sve potapa u domaćinski bogat saft, protka poneku solo-frazu i cvikeće u kontri... kol`ko da odbije čistunce.
Sounds Of Unity su ženski vokalni kvartet s posebnom tačkom za klavijaturistu koji peva par sopstvenih numera. Sve je jasno, i odakle dolaze Al Green i Aaron Neville i što Ray Charles ima onakve pesme... Kad ovaj krene da ciči k`o uspaljeni Prince sigurno da je tu i erotski nabor – pardon, naboj – a ko ne zna, rek`o bi da ga šilji na Boga.
Posle kratke stanke uspaljivanje produžuju takoreći vekovni Mighty Chariots Of Fire: očigledno su poklali neke bakine kaučeve da sasiju takva presijavajuća, šljampava odela. Repertoar oba baptistička benda iz Nju Orleansa počiva na standardima ( Down By The Riverside, He`s Got The Whole World In His Hands, Swing Low Sweet Chariot, Amazing Grace, When The Saints...), a muška postava Chariots toliko vlada ovim izrazom da imaju naglašenu i komičnu stranu: zadužen za falset je ujedno i dežurna seka-Persa, vokalne egzibicije smenjuju scenski fazoni na granici opscenosti, a ni improvizacije nisu strane... čak i basista neprimetno pređe na liniju pedofilove Beat It a niko ne obustavlja đusku. Skidaju sakoe, u goloj vodi, gitarista više puta izvodi Berryjev pačiji hod/duck walk, raspevani sveštenici pokazuju izuvene cipele i tabanaju po pozornici dižući prašinu... Faljen gospod za ovaj spektakl! Bisevi, a kad se malo posle dokopaju bara iza bine da nadoknade dehidrirano - za razliku od pustare prethodne večeri povodom Pat Methenya – razni muzičari i slučajni im prilaze da čestitaju, potapšu, zagrle...
Biće da ima boga, ili što reče Rory Gallagher, “Could`ve Had Religion”.
Crno, belo, crtano...
Veze jazza i filma su odavno opšte mesto pa ih sad nećemo “razvezivati”, dovoljno je reći da su ta dva oblika stvaralaštva/zabave po mnogo čemu vršnjaci, a posebno su bili upleteni u zlatnom dobu Holivuda. Nije dakle čudo ni da brojni jazz-festivali po svetu imaju i filmski deo programa, npr. u Montrealu festival upravo ovih dana ponovo prostire dragocen Cine Jazz u kinoteci pokrajine Kvebek, a onda je jasno i da puno arhivskih materijala dolazi ekskluzivno iz Pariza. Jednokratno se prikazuje niz zapisa sa davnih nastupa velikana ove muzike, ali među dokumentarnim snimcima ima i umetničkih tvorevina na teme jazza i sa njim. Tako se pojavljuje i 14-minutni Concerto pour mitraillettes iz `57, čuvenog zagrebačkog animatora Dušana Vukotića, jedinog Oskarovca iz SFRJugoslavije.
I festival JazzaVienne uvrstio je filmove u svoj program, i to nedeljom posle koncerata u antičkom amfiteatru. Kada se po nastupu pevačice Madeleine Peyroux – rođena `73. na Jugu SAD, posle Njujorka odrastala u Parizu, sa margina jazza barata pesmama Bessie Smith, Josephine Baker, Dylana, Cohena... - i našeg ne tako davnog gosta, crnog pijaniste Ahmad Jamala, dinamičnog veterana s ritam-sekcijom, na pročelju ogromne pozornice zategne bioskopsko platno, počeće Jazz & Cartoons. U izboru animiranih/crtanih filmova (uglavnom iz SAD) koji su koristili muziku, ličnosti i estetiku jazza biće i Betty Boop, Kojot i Ptica trkačica...
Stormy Weather
Pretprošle nedelje posle zapaljivog gospel-koncerta na istom mestu prikazan je dugometražni igrani Stormy Weather iz 1943. (režija: Andrew Stone, iskusan u ovom žanru). Tek nedavno restauriran, ovaj filmski biser pravljen je bez ambicije veće no da predstavi crnu muzičku scenu u SAD 30-ih godina: jazz uopšte, a posebno ragtime i swing i stepovanje/tap dancing. Musical/scenario je naravno tanak. ali pružio je retku priliku tadašnjim tamnoputim zvezdama da se pojave u većim ulogama u komercijalnom ostvarenju: Bill `Bojangles` Robinson, zadivljujući plesači braća Nicholas, pijanista/pevač Fats Waller u barskoj verziji Ain`t Misbehavin, g-din Hi-De-Ho Cab Calloway od koga je trikove krao i M. Jackson i predivna mlada Lena Horne koja blista u There`s No Two Ways About Love i odlično postavljenoj Stormy Weather. Nigde upisani, u pozadini sviraju i macani kao Coleman Hawkins. Sada je moguće uživati uz crno-belu sliku i dobar zvuk, samo ne pomešajte ovaj s ostala tri filma istog naslova!



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji