Popboks - Dža ili Bu 9. novembra u SKC-u [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 01.11.2007. 19:36

Dža ili Bu 9. novembra u SKC-u

Autori čuvenih hitova prošle decenije - Živeo Staljin i svetska revolucija, Ustani i kreni, Večna lovišta, Aljaska, Olovni vojnik… - će u petak, 9. novembra, održati koncert u velikoj sali SKC-a, sa početkom u 21:00.

Ovaj koncert Dža ili Bu je zakazan povodom 20-godišnjice postojanja benda i na njemu će nastupiti mnogo gostiju koji su kroz sve te godine sarađivali sa ovom grupom, koja je tokom dve decenije aktivnosti odsvirala oko 500 koncerata.

Autori čuvenih hitova prošle decenije - Živeo Staljin i svetska revolucija, Ustani i kreni, Večna lovišta, Aljaska, Olovni vojnik… - će u petak, 9. novembra, održati koncert u velikoj sali SKC-a, sa početkom u 21:00.

Ovaj koncert Dža ili Bu je zakazan povodom 20-godišnjice postojanja benda i na njemu će nastupiti mnogo gostiju koji su kroz sve te godine sarađivali sa ovom grupom, koja je tokom dve decenije aktivnosti odsvirala oko 500 koncerata.

Događaj je zamišljen i kao presek celokupne karijere Dža ili Bu, i na njemu će biti zastupljene pesme sa svih dosadašnjih izdanja: Lepa kaseta (1990), Hej Mornari (‘92), Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju (‘94), Strašni sud (’96), Kao da ničeg nije ni bilo (’98) Live99 (’99) , Retrovizor (2005), i ovogodišnjeg povratničkog albuma Ultra Muk.

Sa tog izdanja već su “skinuta” dva singla: Zid i Metak (za oba možete pogledati spotove u našoj rubrici Video), a uskoro će se pojaviti i novi - Rasprodaja.

U izjavi za naš sajt, lider benda Nebojša Simeunović Sabljar dosadašnju karijeru Dža ili Bu ocenjuje kao uspešnu: “Sigurno smo ostavili trag koji je nemoguće izbrisati, a neke od naših pesama ostaće zabeležene kao pesme koje su obeležile 90-e godine i to vreme ludila u Srbiji”.

Na pitanje da li je, recimo, 1994. ili ’95. mislio da će karijera Dža ili Bu biti na današnjoj tački razvoja, on odgovara negativno, obrazlažući to postpetooktobarskim razočaranjima u srpskom društvu.

„Zato smo sada smo opet tu, jači nego pre i okaljeni iskustvom. Zato više nema kompromisa - idemo do kraja!“.

Dža ili Bu su 1999. prestali sa radom, a ideja o obnovi benda je, kaže Sabljar, rođena onog momenta kad su osetili potrebu da nešto kažu nakon što su shvatili da su prevareni posle „borbenih 90-ih“.

„Verovao sam da će doći do sveopštih promena - ne samo političkih, već i kulturoloških, u kojima će urbani duh izaći gore”, objašnjava Sabljar.

Taj povratak je PGP RTS 2005. obeležio izdavanjem kompilacije najpoznatijih pesama - Retrovizor.

„S druge strane, našli smo novi zvuk primeren novom vremenu, vratili smo se energiji koju smo imali početkom 90-ih, napravili album iz srca, bez kompromisa... Više nemamo šta da izgubimo, a dovoljno smo stari da sve napravimo tri puta ubojitije...“, navodi ovaj pevač.

Pored niza koncerata u manjim gradovima Srbije, Dža ili Bu su tokom ove godine svirali na više festivala (Exit, Nisomnia, Zrenjaniski dani piva…), te bili predgrupa Kaiser Chiefsima u Beogradskoj areni.

„Sve u svemu - velike bine i ozvučenja, što prija i meni i bendu. Nastupi su prošli neočekivano dobro… Baš skoro sam dobio snimak nastupa na Exitu. Meni je to na bini bilo sve smuljano zbog lošeg monitoringa, ali sada kad sam pogledao snimak, mislim da smo razvalili. Zvučimo nikad bolje.“

Dža ili Bu trenutno sviraju u postavi: Sabljar - vokal, Dejan Milojević - bubnjevi, Igor Panić - gitara, Vladimir Markoš - bas i Stevan Đorđević - klavijature.

Na koncertu u SKC-u će se predstaviti i neki od bivših članova: prvi pevač Stojan Radičević, bivši basista (i sadašnji menadžer) Duško Milojević, te bivši gitarista Aleksandar Mitanovski, kao i Saša Ivanović (Mravi) i Marko Petronijević (originalni trubač KKN).

Predgrupa na ovom koncertu biće Repetitor.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.