Popboks - Sonny Vincent na ARF-u u SKC-u [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 06.11.2007. 18:25 · 4

Sonny Vincent na ARF-u u SKC-u

Rambo Amdeus, Obojeni Program i Deca Loših Muzičara neki su od izvođača Alternativnog rock festivala (ARF), koji će se održati 23. i 24. novembra, najavio je domaćin, SKC Beograd, prenosi agencija Beta.

Prve festivalske večeri ARF-a nastupiće bendovi Erotic Biljan & His Heretics, Jarboli, Obojeni Program i američki punk veteran Sonny Vincent.

Drugo veče festivala u velikoj dvorani SKC-a ostavljeno je za bendove Svi na pod, Intruder, DLM i Ramba Amadeusa.

Rambo Amdeus, Obojeni Program i Deca Loših Muzičara neki su od izvođača Alternativnog rock festivala (ARF), koji će se održati 23. i 24. novembra, najavio je domaćin, SKC Beograd, prenosi agencija Beta.

Prve festivalske večeri ARF-a nastupiće bendovi Erotic Biljan & His Heretics, Jarboli, Obojeni Program i američki punk veteran Sonny Vincent.

Drugo veče festivala u velikoj dvorani SKC-a ostavljeno je za bendove Svi na pod, Intruder, DLM i Ramba Amadeusa.

Sonny Vincent se bez sumnje može smatrati prvom zvezdom ovog festivala.

Smatran za jednog o pionira punk scene u Njujorku sredinom 70-ih, Vincent je sa sastavom Testors (koji su zvuk zasnivali na buci dve gitare i bubnja, bez basa, uz dosta Vincentovog vrištanja) nastupao u čuvenim klubovima Max's Kansas City i CBGB.

Već posle godinu dana postojanja, njihovu karijeru je 1977. usporio Sonnyjev šestomesečni boravak u maloletničkom zatvoru zbog "uništavanja gradske imovine i posedovanja droge".

Bend je konačno 1980. izdao prvi singl Time is Mine/Together, ali je zbog niza incidenata Vincent završio u mentalnoj bolnici na "posmatranju i lečenju".

Između ostalog, muzičar se tokom nekog gostovanja na radiju potukao sa Lenny Kayem, gitaristom Patti Smith, a onda je tokom jednog koncerta na bini upalio vatru koja je izmakla kontroli i aktivirala protivpožarni sistem u dvorani koji je poprskao bend, publiku i opremu.

Vincent se 1981. godine odselio u Mineapolis gde je osnovao bend Sonny Vincent And The Extreme, ali je i tu hapšen zbog neposedovanja vozačke dozvole i neoprezne vožnje, posedovanja droge, napada na policiju i opiranja hapšenju.

Završio je osam meseci u zatvoru.

Snimio je danas raritetni umetnički film Mannequin World koji je ocenjen kao bizaran, a posle izbacivanja sa Univerziteta za umetnost i dizajn u Mineapolisu zbog performansa, počeo je dugogodišnju karijeru baveći se umetničkim instalacijama koje uključuju film, svetlo i pokret.

Sa Bobom Stinsonom iz kultnog američkog sastava The Replacements 1986. je osnovao je kratkotrajni bend Model Prisoner.

Pošto im je uskraćen ulazak u Kanadu, članovi benda se opijaju i odlučuju na zajednički odlazak na lečenje od alkoholizma.

Vincent i Stinson se na terapiji ponašaju nemarno, pa trojica ostalih članova napuštaju lečenje i bend, a njih dvojica se vraćaju alkoholu.

Tokom karijere Vincent je bio najproduktivniji sa sledećim bendom, Shotgun Rationale, sa kojim je objavio albume Who Do They Think They Are? (‘90), Beyond Rebellion (‘92) i Roller Coaster (‘93).

Na poslednjem albumu u nizu su gostovali nekadašnji članovi Velvet Undergrounda: Maureen Tucker i Sterling Morrison, kao i gitarista Stoogesa Scott Asheton.

Shotgun Rationale završavaju karijeru albumom Cocked (‘96), a Vincent sastavlja punk supergrupu, sa Asheton, Captain Sensibleom iz Damneda i Cheetah Chromeom iz Dead Boysa, koja 1997. snima album Pure Filth.

Snimio je i samostalne albume Hell's Kitchen (2001) i The Good, the Bad, the Ugly (2003).

Poslednji zabaleženi Vincentov incident je razbijanje merača buke na jednom koncertu.

Prilikom hapšenja muzičar je policiji izjavio: "Naravno da sam ga razbio, to je antirokenrol sprava... i trebalo bi da ih razbijam, zar ne?"



Komentari

  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 06.11.2007. 23.19.35
    ...ostaje mu još samo da digne SKC u vazduh :-)
  • Gravatar for Jami
    Jami (gost) | 07.11.2007. 11.02.13
    Gledo sam ga u Domu Omladine ono pre par godina, zakiva.Redari su nabili po kilo vate u usi i opet su bili totalno unezvereni.Baja je digo tolku buku da ti zvuk uklazi na sve rupe.Topla preporuka.Smrt Policiji
  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 20.11.2007. 19.00.18
    je l zna neko koliko je upad?
  • Gravatar for jimmy jazz
    jimmy jazz (gost) | 21.11.2007. 21.43.19
    Awesome dude! Iskren i pravoveran stav! Johnny L. je mrtav! SV you rock!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.