Popboks - Filmski đavo Živka Nikolića [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 14.12.2007. 08:18

Filmski đavo Živka Nikolića

U Kinoteci je juče predstavljena knjiga Iskušavanje filma - Živko Nikolić i njegovo filmsko djelo Mate i Božene Jelušić koju su izdali Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice i Argonaut iz Budve

U Kinoteci je juče predstavljena knjiga Iskušavanje filma - Živko Nikolić i njegovo filmsko djelo Mate i Božene Jelušić koju su izdali Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice i Argonaut iz Budve.

Uz detaljnu filmografiju, kraću biografiju, analizu osobene poetike i estetike ovog autora, kao i tekstove njegovih prijatelja i saradnika, u knjizi je štampan i poslednji intervju koji je Živko Nikolić (1941-2001) dao crnogorskoj štampi 1998. godine.

"Znate, posvećeni umjetnici su retki. I mnogo krhki. I nikada ne traže svečane sahrane sa muzikom. Posvećeni umjetnik i uvijek traži samo da radi. Rad mu je obraz...", izjavio je tada Nikolić.

Najcenjeniji crnogorski reditelj je uživao je ugled i popularnost na celom prostoru bivše Jugoslavije zahvaljujući filmovima kao što su Beštije, Jovana Lukina, Čudo neviđeno, Lepota poroka, U ime naroda...

Božena Jelušić podsetila je na promociji da je knjigu započeo njen sada pokojni suprug Mato ubrzo nakon Nikolićeve smrti, a na inicijativu Zeta filma iz Budve.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.