Popboks - Golubović: Uspeh Klopke otvara vrata američke distribucije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 16.01.2008. 22:41 · 1

Golubović: Uspeh Klopke otvara vrata američke distribucije

Režiser Srdan Golubović ocenio je da ulazak njegovog filma Klopka u užu konkurenciju za Oskara otvara tom filmu nova vrata, pre svega američke distribucije.

Golubović je agenciji Beta rekao da nije očekivao da će se Klopka naći među devet filmova koji su ušli u uži izbor za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

Režiser Srdan Golubović ocenio je da ulazak njegovog filma Klopka u užu konkurenciju za Oskara otvara tom filmu nova vrata, pre svega američke distribucije.

Golubović je agenciji Beta rekao da nije očekivao da će se Klopka naći među devet filmova koji su ušli u uži izbor za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

"To je zaista ogroman uspeh za mene, kao i za sve nas koji smo radili na filmu. Ja sam prilično iznenađen, moram priznati da nisam to očekivao", izjavio je Golubović, čiji je film dobio nekoliko nagrada na festivalima u svetu, ali i ponudu za američki rimejk.

On je primetio da u uži izbor nisu ušli neki od filmova koji su do sada smatrani za favorite (iz Nemačke i Rumunije).

"Nisam siguran da imamo šanse da Klopka uđe i u najuži izbor od pet nominovanih filmova, što se proglašava iduće sedmice. Međutim, sa Oskarom uvek ima nekih iznenađenja, tako da se nećemo predavati unapred", rekao je Golubović.

U konkurenciji za Oskara za film snimljen van engleskog govornog područja ove godine bila su 63 ostvarenja, od kojih su u uži izbor, uz Klopku, ušli:

- Falsifikatori, Štefan Ruzovicki (Austrija)
- Godina kada su moji roditelji otišli na odmor, Kao Hamburger (Brazil)
- Dani tame, Deni Arkan (Kanada)
- Beaufort, Džosef Sedar (Izrael)
- Nepoznato, Đuzepe Tornatore (Italija)
- Mongol, Serguej Bodrov (Kazahstan)
- Katinska šuma, Andžej Vajda (Poljska)
- 12, Nikita Mihalkov (Rusija)

Komitet za nominacija odrediće sledećeg utorka pet finalista koji će biti saopšteni sa ostalim nominovanim ostvarenjima u trci za nagrade američke Akademije filmskih nauka i umetnosti.

Trenutno mediji najviše komentarišu činjenicu da je iz trke ispao dobitnik Zlatne palme sa prošlogodišnjeg Kanskog festivala - Četiri meseca, tri nedelje i dva dana Kristijana Munđiua, koji je i osvajač brojnih nagrada za najbolji strani film od kritičarskih grupa u Americi, kao i čuveni francuski Persepolis Marđan Satrapi, koji je, između ostalog, dobio nagradu žirija u Kanu.

Pominje se i činjenica da nema ni Života u ružičastom Olivijea Dana (Marion Kotilard važi za favorita za Oskara u kategoriji glavne glumice za rolu Edit Pjaf), još jednog francuskog filma, ali on nije ni bio razmatran zato što je svakoj zemlji dozvoljeno da predloži samo jedan film.



Komentari

  • Gravatar for maniac
    maniac (gost) | 17.01.2008. 21.21.15
    Photo gallery: - WIM WENDERS na snimanju filma "KLOPKA" u Beogradu --> http://vimvenders.blog.hr/
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.