Popboks - Exit o Björk i Kosovu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 04.03.2008. 20:04 · 18

Exit o Björk i Kosovu

Nakon što su brojni mediji objavili da je Exit otkazao učešće islandskoj pevačici Björk zbog njene podrške nezavisnosti Kosova iskazane prilikom nastupa u Tokiju, festival se oglasio zvaničnim saopštenjem u kom se takve tvrdnje odbacuju kao "bizarne i netačne".

"Exit festival nikada nije otkazao gostovanje nekog izvođača zbog njegovih političkih stavova ili izjava", navodi se u saopštenju.

Nakon što su brojni mediji objavilli da je Exit otkazao učešće islandskoj pevačici Bjork zbog njene podrške nezavisnosti Kosova iskazane prilikom nastupa u Tokiju, festival se oglasio zvaničnim saopštenjem u kom se takve tvrdnje odbacuju kao "bizarne i netačne".

"Exit festival nikada nije otkazao gostovanje nekog izvođača zbog njegovih političkih stavova ili izjava", navodi se u saopštenju.

Exit napominje kako je festival tokom devet godina postojanja postao "simbol zajedništva i kulturne raznovrsnosti", i naglašava značaj činjenice da je još na početku delovanja okupio ljude iz različitih krajeva posleratne bivše Jugoslavije.



Komentari

  • Gravatar for halo molim
    halo molim (gost) | 04.03.2008. 21.35.32
    ovo saopstenje je podjednako ubedljivo kao ono zvezdana terzica o neodloznoj operaciji. sramota.
  • Gravatar for Savo Mrkalj
    Savo Mrkalj (gost) | 05.03.2008. 08.31.29
    Sramota... Kakvi beskičmenjaci! Možda će moj stav zvučati glup, ali ako ona podržava nezavisnost Kosova (iako pojma nema ni gdje se nalazi) zašto joj onda ne bi otkazali učešće! Pa majku mu, pokažimo barem malo dostojanstva! Ako je neko jači od mene i ako mu ne mogu ništa, a on me prebije, ne moram još i da mu se zahvaljujem na tome što me je prebio! Prilično se dobro razumem u način na koji funkcioniše demokratija i šta se podrazumeva pod slobodom izražavanja i prilično sam siguran da ovo ne podpada pod slobodu izražavanja! Ovde je ipak reč o zemlji Srbiji i pevačici koja se po inostranstvu zalaže za nasilno oduzimanje dela njene teritorije, a mi sad u ime slobode izražavanja treba da je dočekamo sa cvećem i osmesima na licu? Ne kažem da je treba kamenovati, pa da budemo kao oni divljaci što su palili i razbijali po Beogradu, ali treba da joj onako kulturno i fino kažemo da nije dobrodošla! Uostalom njena muzika mi ionako nije nikada sviđala, i svejedno ne bih otišao na njen nastup...
  • Gravatar for james
    james (gost) | 05.03.2008. 08.42.18
    Ja sam cuo da ce Tompson da dodje na etno stage
  • Gravatar for Hoce li....
    Hoce li.... (gost) | 05.03.2008. 10.15.36
    ...Tarlac ili Artukovic napisati sta o Velikom bratu?
  • Gravatar for Prekinuti...
    Prekinuti... (gost) | 05.03.2008. 10.16.56
    ...diplomatske odnose sa Islandom.
  • Gravatar for "Hoce li...."
    "Hoce li...." (gost) | 05.03.2008. 10.26.18
    @"Hoce li..." nemoj da se zamerash ljudima.
  • Gravatar for 3OPAH
    3OPAH (gost) | 05.03.2008. 10.31.48
    Ne želim da pravdam ovu svojevremeno autorski i izvođački zanimljivu pojavu,ali niko da nas izvesti ima li tu kog konteksta,možda i negativnog?Koja pesma da bi se uz nju propovedala nazavisnost Tibeta ,Kosova,Škotske,Teksasa,Južnog Islanda - probajte da pogodite koga je do sada navodila a koga ne (i verovatno neće ).Ako govorimo o saopštenju Egzita ono je zbilja političkikorektno - jadno ;tako obrazlažući zbilja svakakve pojave možemo tamo očekivati - nacipank ,crvene skinse, crvene kmere
  • Gravatar for Nik Mazohista
    Nik Mazohista (gost) | 05.03.2008. 10.42.15
    Treba li da joj se izvinimo, debelo platimo nastup, padajuci tokom njega u trans?
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 05.03.2008. 10.59.06
    EXIT je nepovratno kompromitovan. evo sta danas izvestava pitchfork. Björk's management has stepped forward to counter recent claims made by EXIT Festival representatives that suggest a proposed Björk performance at the festival was not cancelled due to the singer's Kosovo remarks. Management shared an email from EXIT's general manager Bojan Boäkovi, which Boäkovi sent after learning of Björk's Kosovo dedication. In the email, amid concern for the well-being of festivalgoers and Björk herself, Boäkovi puts forth the following ultimatum (emphasis his): "We hope Bjork does not relate to Kosovo on other concerts here in Europe, nor in her intervievs, because if she does we need to cancel the concert; if this happens, we may as well look for some other artist..." In reference to the Kosovo dedication in Tokyo, the festival manager also asks Björk's management "to deny that Bjork has ever done this." "This is a very sensitive issue," writes Boäkovi in closing. koliko god mi bilo razocaravajuce da od omiljene umetnice cujem onako neumesnu podrsku nezavisnosti kosova, to je iskljucivo njen problem i nije ni u kakvoj vezi sa nasom sramotom. sa festivalom koji se naziva nosiocem ideje slobode. gledaju te u oci i lazu. kao aca vucic. bravo!
  • Gravatar for tamburix
    tamburix (gost) | 05.03.2008. 11.03.20
    Ako nije EXIT neko jeste otkazao koncert, kako je bilo saopsteno na Bjork tour blogu. http://blog.bjork.com/ ali tog posta vise nema...
  • Gravatar for james
    james (gost) | 05.03.2008. 11.14.51
    kulturno i fino da kazemo nisi dobrodosla???Isto sto i Nemci kulturno tretiraju Petera Handke sto govori da je Srbiji naneta nepravda, pa svi odbijaju da mu uruce nagradu.A mene je prebijala samo srpska pandurija, kosovska me nije dirala.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 05.03.2008. 11.56.32
    Alo?!?! Ako je sve onako kako se pripoveda (Exit angažovao Bjork za pola miliona; otkazao joj zbog podrške Kosovu), onda se to, pre svega, mora i treba braniti kao odluka koja u obzir uzima isplativost investicije. Nije mesto za pisanje o tome, ali mislim da je Exit i bez Bjork ove godine pred teškim bezbednosnim izazovima upravo zbog tog prokletog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije.
  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 05.03.2008. 14.35.58
    Na kraju će Bjork da se predomisli, uzme pola milke i ćao đaci... ćao će
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 05.03.2008. 16.06.22
    it's a cunning plan Bolders... cunning, indeed
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 05.03.2008. 18.20.29
    Ne bih da budem zlurad, ali ovo je mozda najbolji potez koji je Exit napravio od osnivanja, ako je zaista trebalo da dobije pola miliona za nastup. Bjork im je svesrdno u tome pomogla. Otkaz, sa kakvim god razlozima da joj je urucen (a naravno da je u pitanju njen glupavi politicki stav,) treba, objaviti u integralnom obliku. Ne vidim u tome uopste problem. Sta se sad posipaju pepelom. Ja sam je gledao 2 puta (na vrhuncu njene popularnosti), i oba puta sam bukvalno zaspao. Dakle, za time ne treba plakati. Bolje gledajte njene filmove, a muziku slusajte iz fotelje. Tako cete zauvek sacuvati magiju. A, naravno da nema pojma ni gde je Kosovo, sta je Tibet, i koji je sluzbeni jezik na Kipru. Sto bi to morala da zna. Treba ovim ljudima iz Exita da zahvali sto su joj spasili zivot. Politicki stavovi su jedno, a ljudska (u ovom slucaju zenska)glupost je nesto sasvim drugo.......A htela je da ispadne fensi. Eh......
  • Gravatar for amalija
    amalija (gost) | 05.03.2008. 20.03.19
    ..a zasto mislis da ona ne zna gde je kipar, kosovo ili tibet...?!...i kakve su to seksisticke izjave ["zenska glupost"].....?! ....a to sto si ti zaspao na njenim koncertima zaista nije razlog zbog kog i mi ne bi trebalo da je vidimo i cujemo uzivo.....i zasto joj je glupav politicki stav?....mislim, cemu ta iskljucivost i generalizacije?.....zar nema svako pravo da kaze sta misli?...ako si ti mogao da ides da rusis i palis beograd tog dana, zasto i ona nije mogla da kaze sta misli?!.... ...ja samo ne mogu da verujem da taj exit tim nije mogao da se izdigne iznad citave ove situacije....i da se tu sad gube u sopstvenim lazima....ako su vec otkazali taj nastup, zasto to onda i ne kazu....?! ....iskreno, ne znam ko ce uopste posle svega ovoga i hteti da dodje u novi sad........
  • Gravatar for Savo Mrkalj
    Savo Mrkalj (gost) | 06.03.2008. 09.45.37
    .....i zasto joj je glupav politicki stav?....mislim, cemu ta iskljucivost i generalizacije?.....zar nema svako pravo da kaze sta misli? Nije bitno da li ima svako pravo da kaže šta misli, nego je bitno da to mišljenje ne vređa druge ljude! U prevodu - slobodan si da budeš slobodan taman toliko da tvoja sloboda ne ograničava slobodu drugih da budu slobodni! Jel ja možda u ime slobode izražavanja mogu da kažem da je Holokaust jevrejska izmišljotina, ili da su se muslimani sami poubijali u Srebrenici kako bi napakostili Srbima! Jel možda sloboda izražavanja da dođem u Srbijau i kažem da su Srbi telad? Što se mene tiče Bjork nije dobro došla i mislim da bi njeno gostovanje bilo ravno mazohizmu! Ako Bjork dođe i gostuje u Srbiji onda će to značiti da nemamo nimalo dostojanstva i da su crvi manji beskičmenjaci od nas!Ma gluplji sam ja što joj svojim komentarima pridajem značaj! Ko voli da sluša njeno urlikanje, nek izvoli pa nek je ide slušati... Sve one koji smatraju da nema ništa loše u nastupu Bjork, pozivam neka odu na i koncert Tompsona ili Baje Malog Knindže! I to je valda sloboda izražavanja!
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 07.03.2008. 19.37.30
    @Amalija Pa i ja sam rekao sta mislim. Nikoga nisam povredio. To je sloboda misljenja. A postoji i muska glupost. Mozes to da nazoves i politicka nekorektnost. Jbg, priroda je to resila na svoj nacin, nas niko nije pitao. Ne radi se ovde o polu vec o intelektualnom kapacitetu. Meni recimo nikad ne bi palo na pamet, da na svom koncertu trazim da Norveska, Finska ili Svedska anektiraju Island. A o tome sigurno znam bar 250% vise od Bjork. Cak i te jezike govorim..... Budalastine. Neko joj je rekao da bi bilo super da to izvali i ona uradila. Politicki stav joj je glup, jer umesto da ga potvrdi time, sto bi istog dana kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, odrzala koncert u Pristini, a ne u Tokiju. Ako bi znala kojim putem da dodje. Sto znaci da nije tako mislila. A videcete peglanje izjave vec narednih dana. Sad ispade ja sam kriv sto je srpska mladez nece videti.... Besmislica... Hocu da kazem da je nazamislivo, da bilo ko (a narocito Bjork) za festivalski nastup u Srbiji dobije pola miliona (ako je to istina. I bre, uzmes lepo pasos i odes da je gledas kad je tu negde okolo. Prosla bi cak i jevtinije. Kolika je ona budala ispala, toliko su jos veci ovi majstori iz Exita. Sto je tesko reci da je nastup otkazan zbog nje i njenog potencijalno opasnog politickog stava, zbog kojeg bi joj bila ugrozena bezbednost. Da li zaista mislis da omladina nekih politickih partija ne bi poslala par ludaka da naprave neko sranje. Eh, da, ja sam bio jedan od onih koji je dao pare da se kupi i namesti polomljeno staklo na Slovenackoj ambasadi. Da ne bude zabune. Toliko o paljenju i rusenju. Umesto Bjork, neka deseti deo para potrose na angazovanje klinaca u Srbiji, koji prave opasnu muziku, a instrumente za vezbanje iznajmljuju. Samo u NS trenutno postoji 6 fenomenalnih grupa koje bi pocepale pola izvodjaca sa glavne bine od prosle godine, a svirali su pre headlinera. Treba uvesti pravilo, da pre glavne zvezde veceri obavezno nastupa neka domaca grupa. O tome treba ljudi iz Exita da razmisljaju, a ne da se bave spletkarenjem i poluistinama. Odoh ja suvise daleko..... I da ponovim, sloboda misljenja je jedno, a LJUDSKA glupost nesto sasvim drugo. Ili sto bi KUD Idijoti rekli: GLUPOST JE NEUNISTIVA!!!!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.