Popboks - BEOGRADSKI SINDIKAT - Svi zajedno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 02.09.2005. 00:00 · 6

BEOGRADSKI SINDIKAT

Svi zajedno

Beogradskom Sindikatu zaista nedostaju nepretenciozne priče sa ulice: u njihovim političkom iskazu se ne prepoznaje jasan stav, nema artikulisanog odnosa sa 90-im, a često provejava priča baš prepoznatljiva iz tog vremena

Aleksandar Pavlić

Ocena:
5
5/10

Da se podsetimo: ova zanimljiva muzička družina nastala je još 1999. spajanjem dva rap demo benda – Red Zmaja i Tumz, kojima se potom pridružio i osmo svetsko čudo MC Flex. Tada osmočlana postava sa nepoznatim brojem sindikalnih saradnika na domaću scenu je donela jednu potpuno svežu energiju. Sa na Zapadu već poznatim konceptom hip-hop konglomerata, tj. sa više frakcija unutar benda (kao Wu Tang Clan, recimo) u uslovima getoiziranog po/ratnog Beograda, oni su vrlo brzo postali muzička vest o kojoj su svi pričali.
A zvučali su ovako: BG Sindikat u pustinji oaza, što u moru mrtvih fraza čvrsto stoji kao baza / Naša faza je razvitak, naše reči su napitak – BG Sindikat, pa mi smo sigurni zgoditak... Znam da misliš gotovi smo, nema nas, ipak / Dolazi Sindikat, sada jači nego ikad...“ – snažno i nepokolebljivo.
Žestoka hip-hop sila koja će zavladati originalnim rimama na srpskom jeziku – zaista je tako izgledalo.
Posle mnogobrojnih nastupa u proširenoj postavi koju čini devet članova, 2000. godine počinju da rade na prvom albumu. Krajem iste godine pojavljuje se Divljina – jedna od verovatno najboljih (domaćih) rap pesama ikada napisanih. Najzad, početkom 2002. godine izlazi album Bsssst...Tišinčina, muzički i produkciono skroman, ali tekstualno bogat (ne samo po količini rima) i autentičan. Na jesen iste godine izlazi osporavani i hvaljeni singl Govedina, dnevnopolitička opservacija ekipe sa Dorćola; „sve okrpili bez dlake na jeziku“, mnogi su rekli – maglovita je močvara Srbija. Ipak, momci iz Sindikata nisu hteli da prihvate jednostavnu istinu: ljudi nisu isti.
Proteklih meseci Bg Sindikat je osnovao firmu, zove se Prohibicija, a njen prvi proizvodni artikl je drugi album Sindikata Svi zajedno. Već na uvodnoj pesmi Krećemo u napad primećuje se napredak u produkciji, ali i kvalitetu muzičkih matrica. I to je otprilike jedina novost na ovom albumu, nažalost.
Prvi singl Svi zajedno, osim dosta dobrog pakovanja (uključujući i solidan spot), ne nudi mnogo. Očigledno je da je ova zapaljiva priča o drugarstvu i životu namenjena mlađoj ekipi. Odabir ovakve tematike potpuno pripada standardnom hip-hop arsenalu, ali na ovom albumu toga je ipak previše, ponavlja se priča i to upada u oči.
Tako je u vrlo sličnom maniru urađena i Zajedno, ali i Samo za BGD, posveta sa predvidivom poentom. Nekim se pesmama može naći pandan na prvom albumu i on je po pravilu originalniji, duhovitiji, jednostavno bolji. Recimo, priča o paklu droge je mnogo bolje obrađena u pesmi Samo jedan život iz 2002. nego sada u Pravo kroz vetar. Isti paritet važi i za sindikalne manifeste: Bs! Bs! i Znaj u odnosu na nove radove Jednostavnost i suština i Povratak.
Sindikat svakako najbolje i najsigurnije zvuči kada se bavi „društvom i srpskim biznisom“ (nažalost, žene im na ovom izdanju nisu interesantne) i iz tog arsenala se izdvaja Stotka, priča o tome šta kome ovaj apoen stvarno znači, lagana životna filozofija Od sranja se ne beži i poslovna Poroci Beograda.
Beogradskom Sindikatu zaista nedostaju nepretenciozne priče sa ulice: u njihovim političkom iskazu se ne prepoznaje jasan stav, nema artikulisanog odnosa sa 90-im, a često provejava priča baš prepoznatljiva iz tog vremena (svetske zavere protiv Srba, pominju se neki ustaški plagijatori), analiziraju se samo posledice, ali tanko i pojednostavljeno.
Video:
Sledi tranzicija. Kao i od svakog ozbiljnog preduzeća, i od ovog očekujemo da bude likvidno, ali i racionalno i beskompromisno. Videćemo da li će Roots Manuva 10. septembra poželeti člansku kartu Sindikata.
Očigledna su želja i trud koji su uloženi da se nešto ovako napravi ovde i sada. Nešto drugo je pomanjkanje inspiracije i ponavljanje.
Želite li da postanete sindikalac?


Komentari

  • Gravatar for Tijana
    Tijana (gost) | 25.11.2008. 11.42.27
    Procitala sam ceo text o BS i o tome sta njima fali.Iskreno za mene je BS jedna od najboljih rep grupa i rado bih bila deo njihovog sastava!Mislim da su im pesme dobre i da im nista ne nedostaje.to je moje iskreno misljenje ne znam koliko ima veze sa sadrzinom texta ali ja sam svoj komentar dala.Pozdrav
  • Gravatar for IlijaS Muad Dib
    IlijaS Muad Dib (gost) | 07.01.2009. 20.02.26
    Mnogo nalajase na Sindikat u poslednje vreme, ali to nije istina. Sindikat je NAJBOLJI. Znam ljude i mnogo su kul. Cak su mi i majcu dali! Text je po meni potpuno pogresan
  • Gravatar for NEMANJA
    NEMANJA (gost) | 13.09.2009. 12.03.45
    ONI SU CAREVI...DOSTA POZITIVNO UTICU NA LJUDE..TREBA IH PODRZATI..I JA BI VOLEOUB DA BUDEM DEO NJIH..NAJACI SU...BS..TEKST NIJE NA SVOM MESTU
  • Gravatar for Vinka
    Vinka (gost) | 07.04.2010. 19.03.51
    Ne razumem sta vam konkretno smeta kod BS-a, mislim da imaju itekako jasan i definisan stav za razliku od mnogih predstavnika vlasti i medija koji nemaju ni malo patriotskog duha za razliku od njih, da razmisljate kao oni ne bi nam sad drzava bila poslednja u Evropi, krivo vam je sto vam je neko javno rekao da smo gori cak i od Albanije...
  • Gravatar for Macak
    Macak (gost) | 29.10.2010. 01.31.48
    Pazi ovo sto stoji u tekstu mozda jeste tacno...pre nego sto nastavim ja sam 93 god i pripadam ekipi "klinaca" koja slusa BS...e sad da nastavim...njihova muzika je potrebna nama..zato sto su danasnji klinci potpuno ne definisani po svim pitanjima...kad ih nesto pitas prepricavaju ti tudje stavove...nemaju sto se kaze svoje JA...mnogo se klinaca drogira..bodu se po ulicama...akcijaju i ostalo..tako da im treba neko sa jasnom porukom koja nesme kroz jednu pesmu da se plasira nego konstantno da se vrati ta neka razlicitost..j*g to je donekle i vrelina ovog zivota..;)
  • Gravatar for stefan
    stefan (gost) | 09.10.2011. 18.53.25
    to je njbolja grupa na svetu koja je meni duboko u srcu voleo sam ga i uvek cu ga voleti
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.