Popboks - Tirnanić objavio "Crni talas" [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 03.04.2008. 11:32

Tirnanić objavio "Crni talas"

Filmski centar Srbije upravo je objavio knjigu Crni talas Bogdana Tirnanića, koja kroz 11 poglavlja prati dešavanja u srpskom i jugoslovenskom filmu od 60-ih godina pa do raspada Jugoslavije, kao i ideološke i političke nesuglasice oko pojedinih stvaraoca i njihovih filmova.

„Baveći se filmovima koji su često bili označeni kao nepodobni, Tirnanić kroz gusto dokumentovanu građu daje izuzetan socijalni, politički, ideološki ali i kritički opis i status grupe filmova čiji je uobičajeni označitelj Crni talas".

Filmski centar Srbije upravo je objavio knjigu Crni talas Bogdana Tirnanića, koja kroz 11 poglavlja prati dešavanja u srpskom i jugoslovenskom filmu od 60-ih godina pa do raspada Jugoslavije, kao i ideološke i političke nesuglasice oko pojedinih stvaraoca i njihovih filmova.

„Baveći se filmovima koji su često bili označeni kao nepodobni, Tirnanić kroz gusto dokumentovanu građu daje izuzetan socijalni, politički, ideološki ali i kritički opis i status ove grupe filmova, čiji je uobičajeni označitelj Crni talas, navodi se na sajtu izdavača.

Autor je na jučerašnjem prestavljanju knjige naveo da je ona nastajala dugo, a preteča je bio obimni feljton od koga je svojevremeno u NIN-u izašlo prvih nekoliko nastavaka.

"Radio sam više makazama nego olovkom", rekao je Tirnanić, i objasnio da je u proširenu verziju uključio izvode iz partijskih dokumenata osude, sudskih spisa, kao i reagovanja iz novinskih rubrika "pisma čitalaca" povodom "skandaloznih" filmova crnog talasa.

Reditelj Želimir Žilnik, u čijim Ranim radovima je igrao i Tirnanić, nalazi se trenutno u Njujorku, ali je na promociju poslao pismo, uz ocenu da je reč o do sada najboljoj knjizi na tu temu.

"Danas kada malo ko nije stručnjak za crni film, cenzuru, liberalizam ili dogmatizam nekadašnjih političkih garnitura, kada je nagomilano toliko opštih mesta, ali i prećutkivanja i neistina, ova knjiga kao baterija u tmini fokusira unikatnost svakog filma i autora, kao i mučna i komična činodejstvovanja kada je odlučeno da se stvar zapečati i pohrani", napisao je Žilnik.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.