Popboks - OSTRVO (THE ISLAND) - Michael Bay - I mi klonovi imamo dušu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.09.2005. 00:00

OSTRVO (THE ISLAND) - Michael Bay

I mi klonovi imamo dušu

U svetu 2019. godine, gde su bogati – helikopterski globalni, a siromašni – skučeno lokalni, vlasnici supranacionalnog kapitala, ne obazirući se na zakone, pokušavaju da sebi obezbede status polubogova. Uronjeni u hedonizam na granici nihilizma, plejboji i starlete znaju da se iza eufemizma „polisa osiguranja“ krije njihov back-up drive spreman

Nataša Dinić

Ocena:
6
6/10

Scenario: Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman
Uloge: Ewan McGregor (Lincoln6 Echo/ Tom Lincoln), Scarlett Johansson (Jordan2 Delta/ Sarah Jordan), Djimon Hounsou (Albert Laurent), Sean Bean (Merrick), Steve Buscemi (McCord)
Producenti: Walter F. Parkes, Ian Bryce, Michael Bay Žanr: SF/akcioni/triler
Trajanje: 136 pomalo nekoherentnih minuta
Proizvodnja: SAD, 2005.
Šta preostaje čoveku koji poseduje palatu, jahtu i još mnogo toga?! Jedino da poželi da u luksuzu uživa što duže. A opet, zdravlje je ćudljivo – ali daleko od toga da nema svoju cenu. Štaviše, čim se formira cenovnik određenih artikala i usluga, značaj ponuđača raste. Recimo, iako spasonosna u rekonstruktivnim zahvatima kod ozbiljno pogođenih pacijenata, plastična hirurgija mutirala je i postala korekcijski, konfekcijski servis koji neguje hirove solventnih mušterija.
OSTRVO (THE ISLAND) - Michael Bay
Sudeći po finansijskom časopisu Forbes, tržište uživalaca ovakvih prekomernih 'zdravstvenih' usluga je u ekspanziji jer se na svetskom nivou godišnje pojavi oko 100 novih milijardera. U filmu Ostrvo, upravo su oni klijentela korporacije Merrick, koja po tarifi od $5.000.000, u napuštenom podzemnom vojnom kompleksu usred pustinje u Arizoni, uzgaja klonove moćnih sponzora.
Uslovljavani da veruju kako žive u skloništu jer je ostatak planete kontaminiran, klonovi po svom „vrlom novom svetu“ trčkaraju u identičnim belim patikama marke Puma. Nada da će kad-tad lutrija izvući svakog od njih i uručiti mu/joj glavnu nagradu – vaučer za odlazak na rajsko ostrvo – jedino je što im održava psihičku ravnotežu.
U svetu 2019. godine, gde su bogati – helikopterski globalni, a siromašni – skučeno lokalni, vlasnici supranacionalnog kapitala, ne obazirući se na zakone, pokušavaju da sebi obezbede status polubogova. Uronjeni u hedonizam na granici nihilizma, plejboji i starlete znaju da se iza eufemizma „polisa osiguranja“ krije njihov back-up drive spreman da dostavi savršeno kompatibilnu jetru, mladalačku kožu ili čak formiranu bebu.
OSTRVO (THE ISLAND) - Michael Bay
“Ja sam te doneo na ovaj svet – imam pravo i da te uništim!“, preti dr Merrick (igrajući se boga) klonu Lincoln6 Echou, kojeg znatiželja nagna da sumnja u gospodarevu doktrinu. Posle spoznaje, bekstvo je jedino što preostaje – kao i kloniranoj poljskoj klizačici u filmu Kad ima ljubavi (Vinterberg, 2003) koja više nije sigurna u sopstveni identitet, okružena istovetnim, a ipak 'boljim' devojkama koje je nadmašuju u pogledu sportskog učinka. Pošto se kao odrasla iskazivala isključivo kroz klizačke pobede, preostaje da se grčevito drži uspomena iz detinjstva.
A ipak, u institutu zasnovanom na invazivnim intervencijama, čak su i detinjstva klonova – plod inžinjeringa. Petljajući se, zarad enormnog profita, u segment koji izmiče nauci, dr Merrick neminovno proizvodi seriju robe s greškom – klonovi su, zajedno sa genima, 'povukli' i karakter svojih originala. Umesto jabuke konzumirajući 'grešnu' prehranu poput listića pržene slanine, neposlušna Jordan2 Delta pridružuje se Lincolnu u otkrivanju stvarnog sveta.
Pronašavši svog sponzora, Toma Lincolna (raskalašnog tajkuna koji po megalomanskim poduhvatima podseća na Richarda Bransona), Lincoln6 Echo počinje da se meša u život svog originala (za razliku od bespomoćne Eho, nimfe zaljubljene u Narcisa). Dvojna uloga Ewana McGregora nimalo ne zaostaje za Ukletim blizancima (Cronenberg, 1988) – ginekolozima od kojih jedan, uzalud tražeći izvor razgraničenja njihova dva identiteta, pretvara svoj bes u razaranje ženskih reproduktivnih organa.
OSTRVO (THE ISLAND) - Michael Bay
Sudar dosledne distopije i stvarnog sveta donosi, nažalost, niz scenarističkih propusta: čas je odbegli par nevešt u korišćenju platnih kartica, čas izvodi polučasovne vratolomije na losanđeleskim autoputevima. Tandem Jordan & Lincoln beži pred elitnim specijalcem prekaljenim u afričkim ratovima, angažovanim od strane Merricka (zvuči kao: Amerika) da zataška prirodu svog poslovanja. Specijalac Laurent priča o sukobima na kontinentu gde je jaz između bogatih i suphumanih (brendiranih, tj. žigosanih, kao što su vlasnički obeleženi i klonovi) – nesagledljiv.
Preživevši žešće oružane napade i pad sa svetleće reklame, Jordan & Lincoln zaustavljaju se ispred građevinskog radnika koji im prostodušno kaže: “Jesus must love you!“. Ta tvrdnja nije usamljena - hrišćanski stav potkrepljen je i imenima protagonista: prelazak reke Jordan u obećanu zemlju, delta je četvrto slovo grčke azbuke a 40 godina u Bibliji simbolizuje period iskušavanja. Štaviše, Sara (Sarah Jordan je sponzor klona) i Avram (asocijativni tok: Lincoln – Abraham) su nakon dugog perioda kušnje začeli dete koje će i samo biti vernik. Lincoln & Jordan, u laboratorijskim uslovima stvorena tkiva koja ipak nisu puki rezervni delovi, plove ka svojoj obećanoj zemlji na jahti nazvanoj Renovatio (lat. ponovno rođenje, duhovno buđenje).


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi