Popboks - Satanska knjiga prvo u Beogradu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 13.08.2008. 08:32 · 3

Satanska knjiga prvo u Beogradu

Beogradu je prvi grad na svetu u čijim se knjižarama pojavio roman Amerikanke Sherry Jones Dragulj Medine (The Jewel Of Medina) u izdanju Beobuka.

Čuveni američki izdavač The Random House, privremeno odložio njegovo lansiranje zakazano za 12. avgust, bojeći se „da ne podstakne nasilje“.

Beogradu je prvi grad na svetu u čijim se knjižarama pojavio roman Amerikanke Sherry Jones Dragulj Medine (The Jewel Of Medina) u izdanju Beobuka.

Čuveni američki izdavač The Random House, privremeno odložio njegovo lansiranje zakazano za 12. avgust, bojeći se „da ne podstakne nasilje“.

Kako je objavio Reuters, glavni lik tog debi romana je Ajša, sedma žena Proroka Muhameda, i zato je The Random House bio upozoren da bi „i samo objavljivanje knjige, u kojoj je Prorok romaneskni junak, moglo biti uvredljivo za neke pripadnike muslimanske zajednice, a moglo bi podstaći njen mali radikalni segment na nasilje“.

Zamenik glavnog urednika Randoma Thomas Perry je tim povodom izjavio da „je za sada odlučeno, posle dugog razmišljanja, da se odloži objavljivanje knjige zbog bezbednosti autorke, zaposlenih u Randomu, knjižara i svih koji bi bili angažovani u dustribuciji i prodaji romana“.

Na odluku izdavača burno je reagovala Sherry Jones (46), koja je profesionalni novinar već 28 godina i dugo se bavi izučavanjem istorije islamske civilizacije, jer je očekivala da će od 12. avgusta krenuti na promotivnu turneju koja je trebalo da obuhvati 80 gradova.

„Bila sam šokirana kada sam saznala da je lansiranje knjige odloženo na neodređeno vreme“, rekla je autorka i dodala da je „namerno pisala sa velikim uvažavanjem prema islamu i Muhamedu“, verujući da će knjiga doprineti građenju mostova među religijama.

The Random House je saopštio da spisateljica ima pravo da proda autorska prava za tu knjigu nekom drugom izdavaču u Americi.

Odluka izdavača da se knjiga ne pojavi u SAD izazvala je odmah polemiku u akademskim krugovima i na internetu, gde ima onih koji podsećaju na ranije slučajeve kada su knjige o islamu izazvale nemire u kojima je bilo i ljudskih žrtava.

Direktor i urednik Beobuka Aleksandar Jasić izjavio je Tanjugu da je roman doživeo kao čistu fikciju, jer ima veoma malo pisanih dokumenata o Ajši, a i oni su nastali više stotina godina posle njene smrti.

Jasić je kupio autorska prava od agenta koji zastupa Jonesovu dok je knjiga bila u rukopisu.

On kaže da je, koliko zna, prvi kome je pošlo za rukom da je štampa, u prevodu Lene Vasiljević, a knjiga se pojavila u našim knjižarama 1. avgusta.

Prema Jasićevim informacijama, autorska prava su već kupili izdavači u Makedoniji i Hrvatskoj, kao i u Španiji i Francuskoj.



Komentari

  • Gravatar for kad navale ameri...
    kad navale ameri... (gost) | 13.08.2008. 08.50.08
    ...da kupuju kod nas!
  • Gravatar for po...
    po... (gost) | 13.08.2008. 11.12.09
    duploj cijeni
  • Gravatar for Mladimir
    Mladimir (gost) | 13.08.2008. 14.10.35
    Dobro, ovde neće biti nereda! xaxa
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.