Popboks - OKKERVIL RIVER U MINHENU - Hardin, o Hardin [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 06.10.2005. 00:00

OKKERVIL RIVER U MINHENU

Hardin, o Hardin

Dobro je kad živiš u seljačkoj metropoli, pa možes brzo da stupiš u direktni kontakt sa grande zvezdama programa. Možeš da im priđeš, a kad to prvi uradiš, obično se prišlepa i pokoja obožavateljka sa nekim pametnim pitanjem tipa: „Do you like Germany“, ili neki cvikeraš egzistencijalista pa pita: „Is black sheep a boy, or is boy a black sheep?“

Dario Stajić

Datum: 2. oktobar 2005
Mesto: klub Zerwirk, Minhen



Dobar koncert. Nisam neki preterani ljubitelj, ali dobro su svirali i pevali. Malo me podsećaju, a to piše i na promotivnoj nalepnici na albumu Down The River Of Golden Dreams, na Bright Eyes. Samo što Okkervil River bolje sviraju, artikulisanije, Conor Oberst i njegovi Bright Eyes su – čisti “teenage kicks” ekspresionizam. Will Sheffovovo pevanje me povremeno podseća na Noela Gallaghera, doduše samo povremeno i na laganijim stvarima. I mnogo sigurnije peva uživo nego na albumima.
OKKERVIL RIVER U MINHENU
Odsvirali su A Glow - (po)najbolju stvar sa posljednjeg izdanja Black Sheep Boy. Doduše, ne s tako raskošnim aranžmanom kao na albumu. Bili su, ipak, brojno slabiji. Ali vrlo lepo otpevano.
Singl For Real nije nedostajao ni ovaj (prvi) put. Naravno da mi je ova stvar već bila poznata, ali morao sam svaki put da se trznem kad iz laganih Some nights I thirst for real blood, for real knives, for real cries… gitarski plotun ispali …And if you want it to be real, come over for a night, we can really, really climb…
Podrum Zerwirka, prostora gde su Okkervil održali koncert, nema binu , nego su i izvođači i publika na parketu. Zerwirk je zapravo ime jedne od najstarijih zgrada u centru Minhena. Nemam pojma šta se u njoj odigravalo pre 800 godina. Verovatno mučilište sa dva metra debelim zidovima i prozorčićima od 40 centimetara. U svakom slučaju, sve je vise podsećalo na žurku/tulum u nečijem stanu, pa su izvođače mogli da vide samo oni u prva tri reda ili oni koji su uspeli da se smeste direktno na gornju levu galeriju, kapaciteta 7,5 osoba.
OKKERVIL RIVER U MINHENU
Posle sam Okkerivlima malo smetao dok su pakovali svoju muzičku skalameriju. Dobro je kad živiš u seljačkoj metropoli, pa možeš brzo da stupiš u kontakt sa grande zvezdama programa. Možeš da im priđeš, a kad to prvi uradiš, obično se prišlepa i pokoja obožavateljka sa nekim pametnim pitanjem tipa: „Do you like Germany“, ili neki cvikeraš egzistencijalista pa pita: „Is black sheep a boy, or is boy a black sheep?“.
Will Sheff je par dana kasnije svirao u Zagrebu. Pitao me je gde može da kupi dobar pelinkovac?
- Da si hteo da sviraš u Beogradu, znao bih - odgovorih ogorčeno ; na kraju sam mu ipak preporučio Zagreb, mislim da bi u Ljubljani prošao duplo skuplje. Ipak, što reče Dečko Slobodan koji obećava, “i Slovenija je neko inostranstvo”.
Onda sam ga pitao za Okra records, jer mi njihov stil pomalo vuče u tom pravcu, ili bih ja voleo da je to tako. Kaže, nikad čuo, ali potražiće. Ni za genijalne Fellow Travelerse, Jeb Loy Nicholsa? Ni za njih! Ali poznaje se sa Andrew Keeneyem iz American Analog Seta (Ostin connection). Ne bih ja bio ja da u svakom drugom tekstu ne spominjem magične American Analog Set. Šta ću kad ih volim...
Onda smo vodili intelektualnu razmenu mišljenja na teme Balkan, Džordž Dablju, cena naftnih derivata (ovo poslednje sam izmislio)... Pa smo onda pretresali problematiku manjka ženskih posetiteljki i poštovateljki Okkervil zvuka. Sheff definitivno ima neki problem, čitao sam jutros tekstove sa omota albuma Don't Fall In Love With Everyone You See. Sheffov problem je, zapravo, to što piše previše dobre pesme.
OKKERVIL RIVER U MINHENU
Mislio sam još nešto da napišem na temu: Okkervil River - Tim Hardin – How Can You Hang On To A Dream - Connection, ali mislim da je ovo dovoljno. Hardin, o Hardin, u mnogo čemu neprevaziđeni Hardin, njegova zvezda nedostižnog sjaja, grejala nas i ovo veče.
Trenutno se dvoumim između poseta Spoon i Broadcast koncertu. U novembru će biti još teže: istog dana sviraju Killing Joke i Franz Ferdinand, Skatalites i Bloodhound Gang. Ja sam se zapravo već odlučio, ali neću nikome da kažem.
(rekao si na Forumu – op.ur)
Još par slika za kraj... Ako nekog zanima?
He Says
”there's plenty of time to make you mine tonight, there's plenty of time to make you mine”
He Says
“there's plenty of ways to know you're not dying, all right. Hell there's plenty of light still left in your eyes”
“So Come Back, I am waiting” sa Black Sheep Boy (2005)


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji