Popboks - Umro Bogdan Tirnanić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 16.01.2009. 18:08 · 11

Umro Bogdan Tirnanić

Danas je u Beogradu preminuo novinar Bogdan Tirnanić (67).

Na početku karijere bio je urednik u beogradskom omladinskom listu Susret; kasnije je uređivao NIN i časopis New Moment; pisao je za niz novina, među kojima su Politika, Borba, TV revija, Dnevni telegraf, Nacional, Kurir i Press.

Danas je u Beogradu preminuo novinar Bogdan Tirnanić (67).

Na početku karijere bio je urednik u beogradskom omladinskom listu Susret; kasnije je uređivao NIN i časopis New Moment; pisao je za niz novina, među kojima su Politika, Borba, TV revija, Dnevni telegraf, Nacional, Kurir i Press.

Radio je i na televizijama Beograd i Politika.

Važio je za vrsnog filmskog kritičara.

Glumio je u Ranim radovima, Crnom Bombarderu, Dečku koji obećava Otpisanima; na filmu Poslednji krug u Monci radio je kao koscenarista.

Bio je član Upravnog odbora FK Crvena zvezda.

Objavio je knjige Beograd za početnike, Beograd za ponavljače, Koka kola art, Bosanski bluz, Ogledi o Paji PatkuCrni talas...

(Foto: Beta)



Komentari

  • Gravatar for srdan andrejević
    srdan andrejević (gost) | 16.01.2009. 18.00.17
    bio je najveći. da njega nije bilo ne bi bilo nekih od najvažnijih stvari u našoj kritici i kinematografiji...
  • Gravatar for tia
    tia (gost) | 16.01.2009. 19.21.29
    steta...prerano
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 16.01.2009. 19.23.45
    RIP :( neke od prvih filmskih kritika uopšte koje sam pročitao a da su ostavile neki utisak bile su one što ih je pisao za TV reviju...
  • Gravatar for 3OPAH
    3OPAH (gost) | 16.01.2009. 21.10.53
    Kapa dole
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 16.01.2009. 23.23.07
    rip:(
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 17.01.2009. 09.30.56
    tirke je jedini od kritičara starije garde koga sam poštovao i kao čoveka, a ne samo njegove textove. imao sam ideju da on napiše predgovor za NOVE KADROVE i strašno mi je žao što se to nije desilo: već tada je bio vrlo loše, i teško je bilo doprti do njega a kamo li izvući text. 2 stvari koje totalno mega poštujem i koje su meni puno značile: 1) nikad neću zaboraviti kad sam svojevremeno, ranih 90ih, kopao po niškoj narodnoj biblioteci i njihovim filmskim časopisima, i našao neke FILMOGRAFE iz 1980/82. i gledam tamo textove o FESTu, o repertoaru, i svi ti neki kalafatovići i vojvodićke pišu o predvidivim hitovima i autorima, o priznatim i drugde već davno ovenčanim veličinama, a ako se uopšte dotaknu de palme il kronenberga il karpentera, to je u najpogrdnijem mogućem smislu ("bedne imitacije hičkoka, jeftini efekti, isprazni šokovi, bla bla...") – a tirke jedini, car, na celoj strani (cijenim, bar 3 šlajfne) text-panegirik karpenterovoj MAGLI (u kome, uzgred, lupa šamare kolegama koje ne mogu da pojme žanr uopšte i horor konkretno). eto, to je bio tirke, PIONIR, usamljeni jahač, bar što se promocije žanra tiče. lako je DANAS 'braniti' horor kad ga svaka šuša gleda i svako sve zna; ali onda... eeee, to je pravi kritičar, onaj koji ne ide utabanim stazama i ne koristi ofucale fraze. ne mogu vam opisati koje je to OKREPLJENJE kad posle tih nekih tadašnjih kritičarskih veličina publicistici naiđete na tirketov text: pa to je zaista čaša ledene limunade usred užarene pustinje! shock to the system! 2) takođe, nešto kasnije, početkom 90ih, imao je rubriku u TV REVIJI, koju sam kupovao samo zbog njegove filmske kritike (da, deco – TO je bila filmska kritika, i kolumna, i filozofija u malom!) i zbog nemečekovih video preporuka i vesti; ako ne računamo RITAM koji je u to vreme takođe lepo pisao o romeru i kronenbergu i krejvenu (ne računamo, jer je R imao slabu distribuciju i ograničeni, geto uticaj), tirke je radio veliku stvar promovišući DOBAR FILM u jednoj populističkoj, tiražnoj publikaciji – hvalio narodu ne samo nedvojbena remek-dela poput DEAD RINGERS nego i opskurnija, poput MONKEY SHINES, pa čak i THE BLOB rimejk (posebno sjajan text)! on je zaista bio svetlo u tami srpskih mejnstrim medija, i hvala bogu što je jedan takav poput njega bio u njima, da prozelitiše MASAMA. mada su ove 2 stvari relativno zanemarljive u kontextu njegovog ukupnog opusa i doprinosa, kroz njih se, bar za mene privatno, oslikava šta je tirke za mene bio. o značaju knjige CRNI TALAS za razbijanje fama, iluzija i samoulepšavajućih halucinacija o srpskom filmu da i ne govorim sada.. slava mu.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 17.01.2009. 09.49.16
    slava mu
  • Gravatar for djape II
    djape II (gost) | 17.01.2009. 11.17.27
    bio je i ostao. covek i srbin.
  • Gravatar for bora
    bora (gost) | 17.01.2009. 14.32.59
    ... još jedna od beogradskih ikona odlazi u legendu - slava mu i hvala
  • Gravatar for Rac-Q
    Rac-Q (gost) | 17.01.2009. 17.38.48
    RIP
  • Gravatar for Sasha
    Sasha (gost) | 18.01.2009. 01.09.24
    imam osecaj da nas je neko vazan napustio
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.