Popboks - HAL - Hal [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.10.2005. 00:00

HAL

Hal

Hal bi opstali čak i ako bi se kojim slučajem vratili u 60-e, u najjaču konkurenciju u istoriji popularne muzike. Tražili ste melodije sa dve kašike šećera? Izvolite dalje!

Dragan Bošković

Ocena:
7
7/10



U mom životu postoji samo ona,
devojka sa hiljadu mana,
al' šta mogu kad je volim,
i voleću je do sudnjega dana,
ona je meni tako slatka i mila,
u mom srcu samo je ona bila!



Da, na pravom ste mestu: ovo je Popboks, a pred vama je prikaz albuma grupe Hal, a ne veče rock ‘n' roll poezije (koje, uzgred rečeno, i ne postoji – ko to prvi uradi u BG, skidam mu kapu).
Da, u pravu ste i vi koji ste prepoznali da sam, na neki način, prepevao Josipu Lisac, koja je to uradila sa Dusty Springfild. Da, u pravu ste i vi kojima se dopada ova strofa (hm, dobro, možda sam malo i preterao).
Ceo uvod je nastao kao posledica oduševljenja debi albumom Halovaca. Tako uspešno podražavanje 60-ih treba čuti! Čuti i uživati. Mogu slobodno da tvrdim da bi Hal opstali ako bi se kojim slučajem vratili u 60-e, i pored najjače konkurencije u istoriji popularne muzike. Tražili ste melodije sa dve kašike šećera? Izvolite dalje!
Hal su iz Irske, što izaziva instant poređenje sa Thrillsima, koji takođe svoju muziku stvaraju duboko zaronjeni u hipi eru. Ali, da razjasnimo, Hal su ipak za koplje bolji: raznovrsniji, sa više dobrih pesama, što The Thrills ne uspevaju da postignu.
Jednostavno, kad slušate Hal, pred vama se pružaju melodije sa citatima od Beach Boysa, preko Monkeesa (prvenstveno zbog opšte veselosti koja prožima album) i kalifornijskog popa druge polovine 60-ih, do uticaja Mercury Reva.
A to nije sve. Uostalom, zabavnije je da sami otkrivate skrivene detalje, zar ne?
Imate i poletne pop pesme, imate i balade, imate i zvončiće, bendžo, klavijature sa pastišom prošlih vremena.
Šta biste više poželeli? Možda da se vrati leto, gde se ovaj album savršeno uklapa. Svakako najbolje pesma, ako već moram da imenujem, jeste singl Play The Hits, čijem uspehu je doprineo i veliki majstor Edwyn Collins lično (Girl Like You, sećate se?) i još jednom dokazao, u saradnji sa Hal, kako se pravi savršena pop pesma.
Audio:
Ceo album prati i divan osećaj lakoće sa kojom se slušaju pesme zapisane na njemu. Nema buke niti distorzija, glasova propuštenih kroz kompjutere, samo muzika: otpevana i odsvirana na starinski, ali možda i jedini pravi način.
Složili se ili ne sa ovim mišljenjem, cenićete ono što je ova grupa uradila. A što se mene tiče, jedva čekam drugi album. Biće vredno toga.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.