Popboks - JAMES MCMURTRY & HEARTLESS BASTARDS - Divljije od Menhetna [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 31.10.2005. 00:00

JAMES MCMURTRY & HEARTLESS BASTARDS

Divljije od Menhetna

Roots rock, country, blues – sve je večeras tu. Njegov vokal najviše podseća na Lou Reeda, ali može se lako postaviti negde između Johnny Casha i Chuck Propheta, dok je njegov gitarski stil nešto kao Bruce Cockburn na LSD-u

Zoran Popović

Mesto: Mercury Lounge, New York City
Vreme: 23. oktobar 2005.




Ako je Steve Earle teksaški Bruce Springsteen, onda je James McMurtrty teksaški Lou Reed…
James McMurtryjeva nova ploča Childish Things je jednostavno božanstvena - maestralni američki “roots rock”. Promovišući novi album, McMurtry je stigao i na Menhetn svirajući u prostoru stvorenom za njegovu vrstu: Mercury Lounge – najboljoj rupčagi u celom NYC.
U moru kvalitetnih muzičara i kantautora iz Texasa, James McMurtry je jedan od najblistavijih. Prilično bogat literarnim genima (otac Larry McMurtry je solidan pisac, a majka univerzitetski profesor engleskog jezika), McMurtry je veoma nadaren “story teller”. Njegove pesme, svaka ponaosob, su mali romani i baš kao Steve Earle, Joe Elly ili Robert Ealr Keen sa kojima je najčešće upoređivan, njegova poezija prepričava svakodnevnicu američkog života iz ugla ovog veoma elokventnog umetnika.
James McMurtry
Njegove storije govore o lutalicama, ljudima sa periferije američkog sistema vrednosti i gubitnicima; malim američkim provincijama i dobrim i lošim ljudima koji tamo žive; snovima o velikim gradovima i slobodi koju oni nude; one su politički i socijalni komentar... Nikada opskurni, uvek prepuni savršeno povezanih detalja, njegovi tekstovi su briljantni sami po sebi, ali isporučeni jednim magnetičnim glasom kakav je McMurtryjev i propraćeni vrhunskim gitarskim radom komponovanim u duhu njegovih najomiljenijih junaka - The Band. I tako dobijamo nešto najbolje što je Amerika ikada dala svetu: pravi, muški rock 'n' roll sa nežnom dušom.
Posle prve ploče pruducirane od strane John Mellencampa ranih 80-ih, McMurtry je uradio par veoma dobrih albuma. Ali, pravih 15 minuta slave dobija sa pločom Where'd You Hide The Body (1995) i posebno kompozicijom Levellend koja postaje nezvanična himna svih sanjara iz američkih provincija. McMurtry snima najrockerskiju ploču 2002. godine: Saint Mary Of The Woodsdobija pažnju šire rock publike.
Ali, tek kada New York Times objavljuje spisak pesama iz I-Poda predsednika George W. Busha na kome se nekakvim čudom našla i McMurtrtyeva Valley Road, on dobija pažnju i najkonzervativnijih medija. Uzevši u obzir We Can't Make It Here – politički komentar sa poslednje ploče, pesmu koju ni ljuti i vatreni anti-Bush krstaš Steve Earle nije mogao snimiti, ovaj Bush I-Pod momenat dobija još lucidniju dimenziju. U svakom slučaju, iako bizaran u filozofskom smislu, Bushov izbor potpuno je razumljiv u svakom drugom pogledu: Valley Road je sve što se može poželeti od r'n'r pesme.
James McMurtry
Večeras McMurtry svira presek celokupne karijere praćen fantastičnom ritam sekcijom: basistom Ronnie Johnsonom (ex-Ronnie Lane Band, Ray Wylie Hubbard) i bubnjarem Daren Hessom (ex Green On Red, Silos, Poi Dog Pondering, Ronnie Lane Band, Dave Alvin). U staroj ofucanoj majici, izbledelom džinsu i iznošenim kaubojskim čizmama, dugačke kose i intelektualnog i mudrog lica, McMurtry naprosto pleni.
Pomalo umoran i u mračnom raspoloženju, na početku isporučuje malo tvrđu svirku – njegove gitare zvuče prljavije i teže nego obično. Ja se topim – to mi u potpunosti odgovara. Litre viskija se toče za barom, jer ovakva muzika potražuje viski. Ne alkoholna pića – viski! Od prvih rifova Saint Mary Of The Woods sa prolongiranom gitarskom bučnom meditacijom u duhu Neil Younga, preko fantastičnih Red Dress, Lights Of Cheyenne, Bad Enough i Levelland, do prelepih Rachel's Song i Holiday, McMurtry mi nije dopustio da odem do toaleta čemu sam žudio veći deo koncerta. Sve vreme se na sceni držeći u prisnom trouglu, McMurtry i njegova ritam sekcija svojom maestralnošću fasciniraju i devojku u baru, potpunog laika koja je pala sa neke druge (valjda fine studentske) planete: “but hey, a woman's gotta do what a woman's gotta do – somebody has to put the bacon on the table” - koja hipnotisano zumira bend u grču fascinacije.
James McMurtry
Roots rock, country, blues – sve je večeras tu. Njegov vokal najviše podseća na Lou Reeda, ali može se lako postaviti negde između Johnny Casha i Chuck Propheta, dok je njegov gitarski stil nešto kao Bruce Cockburn na LSD-u. U retkim momentima komunikacije sa publikom sličnost sa Steve Earleom je očigledna: The Great Texan Way. Bez prevelikih oscilacija, večerašnjih par sati vrhunskog roots rocka je bio odličan izlet u divljije i autentičnije krajeve Amerike od Menhetna.
James McMurtry
I, ako već u ovom trenutku nisam u mogućnosti da pronađem taj prokleti '66 Caddy Fleetwood i krenem od grada do grada po ovoj divnoj zemlji, zadovoljiću se muzikom jednog vrhunskog američkog frajera. Dok se voda za čaj kuva u toplini moje sigurne njujorške kuhinje, a Empire State se uzdiže iz mora svetla, pustiću James McMurtry and The Heartless Bastards Childish Things i polako raditi na flaši Wild Turkey dok slušam:
Please Papa can I go
Down to Richmond to the traveling show
Please Papa don't say I can't
I just want to see the elephant…




Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji