Popboks - Lily Allen: Prosex [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 10.07.2009. 17:31 · 10

Lily Allen: Prosex

Otkako se pre tri godine pojavila albumom Alright, Still, Lily Allen se pokazala kao najprofitabilnija britanska letnja koncertna ponuda. Uskočila je 2007. na Glastonbury kad je otkazala M.I.A. i od tada skoro da nema većeg evropskog festivala (a sve ih je više) koji nije ugostio ovo englesko dete cveća sa pogledom od bine ka tabloidima, modnoj pisti i Twitteru.

Otkako se pre tri godine pojavila albumom Alright, Still, Lily Allen se pokazala kao najprofitabilnija britanska letnja koncertna ponuda. Uskočila je 2007. na Glastonbury kad je otkazala M.I.A. i od tada skoro da nema većeg evropskog festivala (a sve ih je više) koji nije ugostio ovo englesko dete cveća sa pogledom od bine ka tabloidima, modnoj pisti i Twitteru.

Pokupivši na dva albuma uticaje iz poslednjih 10-30 londonskih godina (od Specialsa do Streetsa), Lily se i na Exitu (koji ugošćava sve aktuelniju svetsku koncertnu ponudu) potrudila da popunjenom mejn stejdžu - šarenom od H1N1 maski, pijanih Engleza, prelepih Engleskinja i još lepših ostalih - približi svoje napušavačke manifeste. Fuck, hate, shame, guys, shit... su bili keywords koncerta koji su majstori svetla proveli nijednom na sceni ne osvetlivši bilo koga osim mlade šefice.

Bosa, u crnim helankama, providnom topiću i sa cigaretom u ruci, Lily se usredsredila na novi album It's Not Me, It's You. To znači, Everyone's At It, I Could Say, Never Gonna Happen, Him... ali nijedna od njih nije natrerala prisutne da zaprkose gravitaciji.

Zapravo, to se desilo u samo tri-četiri navrata. Energična Back to the Start je bila prva življa tačka koncerta i publika je to jasno prepoznala, 10-ak minuta kasnije je Smile bila prilika da se zasvetle mobilni telefoni, na Womanizer su zaista svi poskakali, a The Fear je s pravom nagrađena zaista velikim ovacijama.

Potpomognuta vrhunski uigranom grupom zanatlija iz pratećeg benda, Lily je malo koga razočarala - jer se od pevačica njenog kalibra jednostavno i ne očekuje previše.

Naime, Lily praktikuje jedno posebno viđenje seksualnosti (ključno u njenom imidžu i pesmama) bazirano na "humanim elementima“, sa kojima gotovo svaka devojčica ispred njene bine može da se identifikuje: od ne baš predugih nogu do ne baš cakum-pakum frizure.

Seksepil prilagođen proseku (prosexu), pesme u domenu srednje pop struje, o originalnosti i harizmi gotovo da je nemoguće govoriti. Ali, izgleda da ključ njenog uspeha upravo i leži u navedenom paradoksu, koji je najsažetije objašnio Danil Harms: "Ja sam isti kao svi vi. Samo malčice bolji."

G. Tarlać

Foto: S. Milojković



Komentari

  • Gravatar for F*** You...
    F*** You... (gost) | 10.07.2009. 16.42.51
    ...je njen zivotni moto! We love her : )
  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 10.07.2009. 17.04.32
    najbolji koncert u mom zivotu
  • Gravatar for fol devojka iz komsiluka
    fol devojka iz komsiluka (gost) | 10.07.2009. 18.30.46
    ...je njen zivotni moto!
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 10.07.2009. 19.16.05
    mogu da razumem da neko ne voli njene pesme, kao i da joj neko prebaci za nedostatak originalnosti, ali da neko kaze da lili allen nije harizmaticna... stvarno ne znam gde je onda ta osoba gledala!
  • Gravatar for jela
    jela (gost) | 10.07.2009. 19.53.02
    Seksepil prilagodjen proseku? Mozda je to i istina, ali hvala joj, jer muskarci se na nju loze, a onda kad skontaju da se loze na devojku malih grudi, "ne bas predugih nogu" itd, mozda ce da daju sansu devojkama koje nisu anoreksicne i ne sadrze silikon. on topic, Lili je slatka ko secer i lepo je gledati je na bini.
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 10.07.2009. 20.25.39
    Slusao sam je sinoc na radiju b92, uzivo. Bila je impresivna.
  • Gravatar for S.
    S. (gost) | 10.07.2009. 20.49.55
    Neverovatno los koncert. Ona se ponasala kao da je na probi, ispred par ortaka...Glas se gotovo uopste nije cuo. Publiku nije uspela da podigne ni uz najvece hitove. (Nemoj nositi stikle, ako ne mozes da izdrzis na njima sat vremena). Respect za bend. Veliko razocarenje.
  • Gravatar for JC#23
    JC#23 (gost) | 11.07.2009. 18.53.21
    Nastup je bio skroz ok... Not my cup of tea, ne vidim sebe kako skacem uz to, ali devojka i i bend su xtra odsvirali/otpevala, tako da ko je voli, tesko da se razocaro...
  • Gravatar for kakadukakuka
    kakadukakuka (gost) | 12.07.2009. 15.11.31
    ko je voli?
  • Gravatar for Marija
    Marija (gost) | 14.07.2009. 23.13.49
    Iako nisam bila na koncertu(gledala sam ga na RTS-u),ja sam se odusevila!Devojka IMA sve!I harizmu, i izgled,i glas,a bogami i dobar bend koji je izvukao maksimum iz njenih pesama.Naravno da je mnogo teze prkositi gravitaciji uz pop muziku Lily Allen,nego npr. uz bendove kao sto su Korn i Prodigy,i stvarno ne mislim da je merilo koncerta koliko publika SKACE,bitna je muzika.A ako se nekome ne svidja muzika LA,nece mu se sigurno svideti ni koncert.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.