Popboks - Slušajte muziku koja oplemenjuje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 07.01.2010. 09:47 · 6

Slušajte muziku koja oplemenjuje

Profesor psihologije sa univerziteta u Saseksu, Tobias Greitemeyer, istraživao je uticaj tekstova pesama na ponašanje slušalaca.

Profesor psihologije sa univerziteta u Saseksu, Tobias Greitemeyer, istraživao je uticaj tekstova pesama na ponašanje slušalaca.

Istraživanje je sproveo na svojim studentima koje je podelio na one koji su slušali muziku sa 'prosocijalnim' (socijalno osvešćenim i pozitivnim) porukama u tekstovima, i drugu grupu, koja je slušala muziku sa tekstovima sa negativnim - mizoginim i nasilnim, ili neutralnim značenjem.

Rezultati su pokazali da su oni koji su slušali pozitivnije pesme (navode se Help od Beatlesa i Heal the World Micheala Jacksona, kao primeri u istraživanju) kasnije bili brižniji i obazriviji prema okolini.

Kada je u učionicama sa izmešanim grupama predavač slučajno oborio šolju sa olovkama sa stola i zastao dok ih je kupio, u najvećem broju, u oba slučaja, pomagali su oni koji su slušali pozitivne pesme (tj. pesme sa pozitivnim porukama).

Takođe upitani za učešće u drugom istraživačkom projektu, u trostruko većem broju odazvali su se opet studenti koji su slušali 'prosocijalne' pesme.

“Efekat je prilično konzistentan. Nisam očekivao da će biti toliko značajan”, rekao je Greitemeyer Guardianu.



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 07.01.2010. 10.42.12
    da, to su inače verovatno bili ispitanici kod kojih su pre ispitivanja utvrđene potpuno iste crte ličnosti i jednakost u svim ostalim relevantnim psihološkim kategorijama tako da je uticaj tekstova pesama na njihovo ponašanje mogao da bude potpuno izdvojen u toku istraživanja... not :|
  • Gravatar for Djole
    Djole (gost) | 07.01.2010. 11.06.12
    A sta je sa onima koji slusaju instrumentalnu muziku bilo koje vrste...
  • Gravatar for e odavno ovako nesto...
    e odavno ovako nesto... (gost) | 07.01.2010. 11.08.08
    glupo nisam procitao...
  • Gravatar for neki ljudi
    neki ljudi (gost) | 07.01.2010. 12.21.30
    se više dosađuju od drugih...
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 07.01.2010. 12.41.47
    Mozda je obrnuto, tj. dobricine slusaju bitlse i pokojnog plasticnog, a mi zli momci, slusamo lu rida (evo sad mi se bas vrti na foobaru)?
  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 09.01.2010. 13.12.47
    Невероватно глупо... И ти људи који праве оваква истраживања себе називају научницима?!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.