Popboks - MTV LIVE X-PLOSION - Za domovinu. Bez Tita [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 05.12.2005. 00:00

MTV LIVE X-PLOSION

Za domovinu. Bez Tita

S obzirom na to da je ovo prvo jugoslovensko MTV uigravanje – koje treba da prevaziđe sve one barijere zbog kojih mi ne prepoznajemo današnje slovenačke i hrvatske bendove, a oni se sećaju samo Partibrejkersa ili Bajage – događaj je pozitivan i konačno dobar prvi korak ka očekivanim integracijama

Vladimir Petković

MTV LIVE X-PLOSION
MTV LIVE X-PLOSION
Za domovinu. Bez Tita
S obzirom na to da je ovo prvo jugoslovensko MTV uigravanje – koje treba da prevaziđe sve one barijere zbog kojih mi ne prepoznajemo današnje slovenačke i hrvatske bendove, a oni se sećaju samo Partibrejkersa ili Bajage – događaj je pozitivan i konačno dobar prvi korak ka očekivanim integracijama
Mesto: SKC
Vreme: 29. novembar
Produkcija: MTV Adria


MTV Adria party je verovatno prvi pokušaj da se posle više od 15 godina izvidaju stare rane i da konačno na jednom stejdžu vidimo nešto što bi ličilo na ex-SFRJ festival. Bez himne, razume se, i sa nekim drugim pionirima, hvala bogu.
Vrooom
Vrooom
Koliko god ovakva manifestacija bila pametno osmišljena i nadasve zanimljivo koncipirana, ne mogu da se otmem utisku da su neke stvari toliko usiljene u vezi sa celim događajem, a da to nema nikakve veze sa međuetničkom (ne)tolerancijom. Bendovi iz SCG koji su nastupili oni su koji se, realno, vrte na MTV Adria, i od selektivnog pristupa same stanice dobili smo i – selektivno predstavljanje pojedinačnih scena.
To je u slučaju srpskih bendova manji problem jer ih poznajemo, ali u slučaju ex-yu bendova jednostavno slušamo ono što je ponuđeno. Gledajući nastupe na glavnoj sceni, gde su se između ostalih ređali Vrooom, Magnifico, Beogradski Sindikat, VIP..., mogu da zaključim da BS pojedinačno, a hip-hop globalno imaju ubedljivo najjaču podršku u glavnom gradu i da se, i pored mnogih stilističkih i scenskih propusta samog benda, ne može poreći da zvuče odlično i da proizvode reakciju koja je retka na ovim prostorima.
Beogradski Sindikat
Beogradski Sindikat
S druge strane, teško je poverovati da je Magnifico, uz svu svoju atraktivnost i „narodski“ zvuk, ono najbolje što Slovenija trenutno može da ponudi kad je kratko drag-act zagrevanje od 3-4 pesme grupe Sestre bilo originalnije i zanimljivije od glavnog nastupa, a za Srbiju i prepoznatljivije (čuveni transvestiti su bili slovenački predstavnici za Evroviziju pre tri godine).
Vrooom
Magnifico
Osim toga, i sama MTV Adria pušta interesantnije slovenačke bendove. Iako Magnifico uživo zvuče jako uvežbano, oni su nekakvim čudnim pravilom okarakterisani kao zvezde večeri pred publikom koja teško da zna ukupno dve njihove pesme i kojoj bi i 30-minutno predstavljanje bilo sasvim zadovoljavajuće.
No, s obzirom na to da je ovo prvo jugoslovensko MTV uigravanje, koje treba da prevaziđe sve one barijere zbog kojih mi ne prepoznajemo današnje slovenačke i hrvatske bendove, a oni se sećaju samo Partibrejkersa ili Bajage, događaj je pozitivan i konačno dobar prvi korak ka očekivanim integracijama. Za domovinu. Bez Tita.
Vladimir Petković





Bez obzira na broj posetilaca, možda i manji od očekivanog, može se reći da je promotivna zabava MTV Adrije, najviše zahvaljujući solidnoj organizaciji i nekim stvarno dobrim nastupima – uspela.
Superhiks
Superhiks
Događaj je počeo u 21:00 u velikoj sali a pola sata kasnije i u malom klubu SKC-a, gde su kao prve nastupile Bitcharke Na Travi. Sa bendom i regularnim instrumentima, te u zanimljivoj postavi poznatih (Nemanja Aćimović – bubnjevi, Wiklah Sky – gitara, Scratchmaster Uce – gramofon), devojke su svojom već čuvenom neposrednošću jednostavno oduvale sve prisutne. Bez obzira na liričku ogoljenost i za neke prenaglašenu vulgarnost, sve je izgledalo vrlo uverljivo i iskreno. Uz malo više vežbe i upornosti samo-simpatične-devojčice-koje-žestoko-psuju bi mogle da prerastu u najzanimljiviji underground momenat u poslednjih... dosta godina.
Usledio je Vrooom u velikoj sali, sa stvarno odličnim nastupom. Jasno je da ovaj bend može da svira rame uz rame sa trenutno najpopularnijim svetskim imenima i da je jedan od retkih koji zadovoljava standarde za pojavljivanje na MTV-u. Osim visokog audio-vizuelnog nivoa kojem su doprineli i dobri tehnički uslovi, prvenstveno ozvučenje, najveći kvalitet su, naravno, same pesme. Odnosno, očaravajući crossover sa diskretnim naznakama porekla benda.
Mermer podrhtava, vazduh treperi – Sindikat je na bini. Najveće oduševljenje i podršku posebno mlađe publike izazvao je nastup Beogradskog Sindikata, a mnogi su i došli samo zbog njih. Vrlo uverljivo.
Pomenuo bih još i nastup makedonskog ska benda Superhiks, koji je nastupao u malom klubu (a što je, možda, bio pogrešan potez organizatora). Vrlo usvirana osmočlana postava animirala je posetioce savremenim tumačenjem ska-punka.
MTV LIVE X-PLOSION
Sastav se, osim raspoloženom tročlanom duvačkom sekcijom i razigranim DJ-em na gramofonu, može podičiti i zanimljivim frontmenom čiji jazzy vokal i vidljiv zabavljački talenat izdvajaju ovaj bend iz mora sličnih.
Aleksandar Pavlić



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji