Popboks - JOY ZIPPER - The Heartlight Set [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.12.2005. 00:00

JOY ZIPPER

The Heartlight Set

Na ovom albumu, gospodo, nećete naći slabu pesmu. Jasno orijentisani ka publici preko 25-e, ali i osetljivim tinejdžerima, nisu baš za svakoga, i to je ok. Nema muzike koja će se svima dopasti, ali probajte, istražujte, ko zna šta ćete sve naći. Dragulj po imenu Joy Zipper samo čeka da se sagnete i pokupite ga

Dragan Bošković

Ocena:
7
7/10



Potraga za bendovima inspirisanim, delimično ili u potpunosti, nekim možda boljim vremenima moja je ovogodišnja misija. Idealna tema za jedno interdisciplinarno istraživanje, sa referencama, uticajima, traganjem za izgubljenim i ponovo pronađenim rifovima, harmonijama, stihovima. Pokušao sam u par nevladinih organizacija da konkurišem za koju donaciju u vidu odlaska na strane festivale i kupovinu originalnih diskova, ali su mi rekli da sam neozbiljan.
Pa, dobro, nastavljam dalje sam potragu koja me dovodi do Long Islanda, USA, i benda Joy Zipper. Šta nam bračni par Vinny Cafiso & Tabitha Tindale nudi na novom albumu?
Neću da okolišam: pred sobom imamo veoma dobar album, pun slatkastih ali i oporih melodija, vazdušastih glasova, sa atmosferom koja poziva na leto i plaže, ali koja u svojim mračnijim trenucima ume da pozove na odmor u odmaralištu Twin Peaks.
Kiselo i Slatko, reče jednom neko. Venera i Mars čije putanje se skladno ukrštaju i prepliću. I gde Venera ima šta da kaže, za razliku od slične kombinacije pod imenom White Stripes.
Od teorije se ne živi, pa krenimo sa pesmama. Početak je furiozan: Tabitha, podržana pljeskanjem ruku i udarcima nogu o pod, svetu poručuje “da je u vatri”. Ambiciozno i pravo u stomak. Volim kad se ovako počne.
Pesma 1 je prošlost u najboljem izdanju, podržana modernom tehnologijom. Jača polovina benda pokazuje svoju nežniju stranu koja nam govori da ležimo goli na suncu. Sjajna ideja, setite se pesme sledeće godine na nekom letovanju, a usput pustite i ovu pesmu, leto je za nju prirodna sredina.
Though`s a waste of time je još usporenija, ali prijatna i meditativna. Vinny zna da prenese emocije na lak i neposredan način, glas mu je prijatan, i očigledno zna kako i gde da ga koristi.
U kući Joya Zippera zna se red: lepša polovina je zadužena za gitare i parajuće gitare, što pokazuje i You` re so good. Verujem da ni Pixies ne bi imali ništa protiv da su oni snimili ovu pesmu.
Tabitha konačno spušta loptu na Anything you sent, ali njeno suptilnije izdanje je i dalje oštrije od Vinnyja. Toliko o jačem polu.
For Lenny `s own pleasure je otpevana u čast Lennyja Brucea: ako su mogli R.E.M, mogu i J.Z, u bizarnijem obliku. Nama ostaje da se pitamo da li je lepše reći having sex ili making love.
U 2 dreams I had Tabitha kaže da “cveće po prvi put lepo miriše nakon što si otišao”. Originalno, zar ne? Haiku na američki način.
World doesn`t care je druga najbolja pesma, elegična, sa setnim trubama, sa ne baš optimističnim tekstom. Savršena stvar. Uopšte, druga polovina albuma je više okrenuta raspoloženjima ne prilazite ili sam sa svojim bolom.
Na ovom albumu, gospodo, nećete naći slabu pesmu. Jasno orijentisani ka publici preko 25-e, ali i osetljivim tinejdžerima, nisu baš za svakoga, i to je ok. Nema muzike koja će se svima dopasti, ali probajte, istražujte, ko zna šta ćete sve naći. Dragulj po imenu Joy Zipper samo čeka da se sagnete i pokupite ga.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.