Popboks - AUTOPARK NA AKADEMIJI - Neke grupe su veće od drugih [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.12.2005. 00:00

AUTOPARK NA AKADEMIJI

Neke grupe su veće od drugih

“Još od Lune se nisam ovako osećao” – iz jednog maila koji je ovih dana stigao do kompjutera Popboksa

Uroš Milovanović

Mesto: Akademija , veliki klub
Produkcija: Akademija



Nakon potpuno neubedljivog koncer(p)ta Laibacha, rešen da se provedem po svaku cenu, u četvrtak veče se uputih ka Akademiji. Usput slede neizbežni komentari i sučeljavanja mišljenja u vezi pomenute gospode, koja su se ovoga puta u SKC dovezla belom limuzinom sa šestoro-osmoro vrata (?!), pri tom još uvek bez ijednog propisnog hita u njoj. Sa konstatacijom da sam Laibach d-e-f-i-n-i-t-i-v-n-o prevazišao, okrenuh se (sa vetrom u lice) beo/gradskim rock naraštajima.
AUTOPARK NA AKADEMIJI
Već duže vreme pažnju odabrane lokalne mladeži pleni rad grupe Autopark. Taj misteriozni sastav prećutno je jedna od velikih nada beogradske scene. Znate ono, kad se svirka završi - sretnete gomilu pogleda odobravanja.
Nastup na Akademiji predstavljao je promociju novog radijskog singla 8 godina. Njihova (nezvanična) debi ploča mesecima unazad kružila je iz ruke u ruku. Na njoj dah oduzimaju pesme Proleće, Na ivici, Ćutanje, BG 274517.
Nevešto isproduciranim (manje važno) ali albumom prožetim snažnom i iskrenom emocijom (jedino stvarno važno), Autopark prvenstveno dokazuju da je i posle grupe Veliki Prezir moguće pisati neobične tekstove na srpskom jeziku.
Za razliku od koncerta u istom prostoru pre više od godinu dana, primetan je fantastičan pomak u sviračkom i vokalnom smislu. Pred manjim brojem okupljenih (pošto smo, jel', potrčali ONIMA da nam se u lice narugaju sa sve limuzinom), Autopark su rasterećeno i krajnje neobavezno pristupili svirci koja je tom malom broju ljudi sigurno ulepšalo veče, ako ne i nedelju.
AUTOPARK NA AKADEMIJI
U spontanom jednočasovnom druženju pokazali su nam u kojoj su fazi, i jasno nam predočili svoj koncept. Melanholični pop ambijent Autopark su sada znatno proširili, ne prezajući i od dubljeg upuštanja u pop vode. Srećom, Nikolina gitara nekotrolisanom distorzijom učvršćuje bend u alternativne okvire. Fuzija gitara, nenametljivog synth zvuka (a la New Order) i Oljinog sve boljeg vokala konačno je usklađena, te na Autopark, možda više nego ikada, neko u ovoj zemlji treba ozbiljnije da računa.
Za sve perfekcionističke čistunce informacija da je Olja uspela da ovlada svojim glasom. Mada njeno pevanje na ivici čistom uhu nikada nije ni smetalo.
(To vam je kao sa onim neviđenim TV trashom, emisijom Bau-Vau ili takonešto, mada sam naziv dovoljno govori o njoj. Tu autor navodi filmske greške koje mi smrtnici ne primetismo, pa će nam on sa sve crvenu strelicu ukazati na iste, a mi bismo valjda trebali taj film onda manje da volimo.)
Kako stvar nije u propustima već u celini koja zaseni sve ostalo, negde je to slučaj i sa Oljinim pevanjem u sklopu celine zvane Autopark. Ono je idealano za bend ovakvog profila. Njena lelujavost u pevanju, sa ili bez falša, zapravo daje onu pravu neiskvarenu crtu celom sastavu. I dosta više o tome.
AUTOPARK NA AKADEMIJI
Nova pesma 8 godina će uskoro zaživeti na radio stanicama koje ozbiljno i profesionalno prate razvoj domaće scene. Za one koji o tome više vole da čitaju, pesma je o odrastanju i ljubavi, sa dosta uzbudljivih prelaza i prepoznatljivih melanholičnih harmonija.
Tako kratka set lista bila je primerena povodu kao i broju okupljenih. Efekat je postignut. Nestrpljivost i radost novom susretu ostala je da lebdi u memljivom prostoru Akademije koji je ispunjavao Motorcycle Emptiness, po izboru Indie-Go DJ tima.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji