Popboks - AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze - Verujte ušima i srcu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 27.12.2005. 00:00

AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze

Verujte ušima i srcu

Od 16. do 18. decembra u hotelu Hyatt Regency je održan Audio Video Show 2005 pod pokroviteljstvom firme BM, sa vrhunskom ponudom hi-fi opreme najeminentnijih inostranih i domaćih kompanija: Tannoy, B&W, Mcintosh, Usher, Thule Audio, Denon

Dragan Bošković

Kupili ste novi CD koji ste mesecima nestrpljivo iščekivali. Dolazite kući, otvarate kutiju, bacate buklet u stranu, vadite disk iz kutije i stavljate ga... gde? U neku od mikro-linija tipa sve-u-jednom. Možda u DVD player sa plastičnim 5.1 zvučnicima. Ili, što je najgora opcija, slušate muziku preko kompjutera. U situaciji u kojoj se skoro sva muzika u Srbiji sluša u MP3 formatu, pokušaćemo da vam predstavimo hi-fi svet sa zvukom istinskog kvaliteta, onakav kakav i treba da bude.
AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze
Popboks snažno promoviše slušanje kvalitetne muzike, a od sada i slušanje muzike na kvalitetan način. U suprotnom, može vam se desiti da zamrzite muziku (što sigurno ne želite). Naravno, protiv MP3 kao formata nemamo ništa, MP3 playeri, predvođeni Ipodom, napravili su revoluciju, i sve se više muzike legalno distribuira preko ovog formata. Za šetnje i gradski prevoz ne postoji ništa bolje. Ali, pogledajmo i nešto drugo – za kućnu upotrebu – to je doživljaj muzike na neki drugi način.
To drugo moglo se videti i čuti od 16. do 18. decembra u hotelu Hyatt Regency, gde je održan Audio Video Show 2005 pod pokroviteljstvom firme BM, sa vrhunskom ponudom hi-fi opreme (koja se kod nas može nabaviti) najeminentnijih inostranih i domaćih kompanija: Tannoy, B&W, Mcintosh, Usher, Thule Audio, Denon... da u uvodu pomenemo samo neke.
Naravno, većina izloženih komponenti je cenovno daleko od prihvatljivog za obične smrtnike, ali imajte na umu i da se ovakva oprema kupuje za duži vremenski period: 10-20 godina, što naročito važi za zvučnike. Možda će se pojaviti neki novi format koji će istisnuti CD, kao DVD-Audio ili SACD, no budite spokojni: njihov proboj, uprkos zaista boljem zvuku, ne ide tako brzo. Veliki deo nas je sasvim srećan i sa CD formatom. Možda su zato baš CD playeri pravi način da se počne priča o ovom prošlonedeljnom događaju.
AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze
Najprijatnije iznenađenje je bila soba NT Company, koja je predstavila, između ostalog, firmu Shanling, gde se isticao model SCD-T200, SACD player, ultimativnog izgleda i veoma dobrog zvuka. Ostaje pitanje kako će naše hi-fi tržište prihvatiti Kineze, jer su oni ipak novi na tom polju. Zvučnici Usher su dosta pružili, naročito model S520, koji je, uz markantan izgled, pokazao da se odličan zvuk može dobiti za relativno malo novca.
AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze
Status zvučnika za grmljavinu su opravdali B&W 801D. Čuti Sufjana Stevensa na njima je doživljaj za sebe, uprkos maloj sobi u kojoj su bili smešteni. Ko živi u kući od minimum 500 kvadrata, zna šta treba da radi, te mu cena od 12.400 evra neće teško pasti. Njihov izlagač Korato group je predstavio i svoje proizvode koji su veoma cenjeni i u stranim krugovima dobrog zvuka, što, verujte, nije lako. Preporučujem njihov cevni program, kao i da svoje loše kablove koje obično dobijate uz uređaje zamenite Van den Hul kablovima, što je i najjeftiniji način da oplemenite zvuk (da, i kablovi utiču na to, ponekad iznenađujuće mnogo).
Sretenović Audio je izložio Mcintosh program sa sjajnim playerom MVP 861 sa čuvenim cevnim pojačalima i pretpojačalima sa prelepim plavim VU-metrima od čijih zvuka i izgleda zastaje dah. Pogotovo ako su upareni sa zvučnicima Tannoy. Tu možete pronaći i solidne modele za, u hi-fi okvirima, veoma malo para.
AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze
Dolazimo i do firme 4Audio sa zaista bogatim programom: NAD, Yamaha, KEF, Monitor Audio... Dakle, svako će naći ponešto za sebe, u zavisnosti od finansijsko-prostornih uslova, a ja preporučujem KEF zvučnike u bilo kojoj varijanti i pojačala NAD. Yamaha može dosta da pokaže u varijantama za kućni bioskop.
Firma BM je nastupila sa dobrim izborom Vienna Acoustic zvučnika sa imenima čuvenih kompozitora (kako bi se i zvali kad dolaze iz Austrije?). Za ono što pružaju nisu ni skupi. Ko voli danski dizajn i zvuk ne treba ništa više da traži osim Thule sistema: besprekoran zvuk, neki bi rekli pomalo hladan, ali ko traži preciznost – dobiće je.
AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze
Veoma interesantno je bilo na štandu firme Vox Trade, gde su bili izloženi uređaji Eletrocompaniet, čija pojačala spadaju među najbolje. Mesta se našlo i za Meridian, famozne Engleze koji takođe spajaju odličan zvuk sa jedinstvenim dizajnom. Veoma skupo, ali i veoma dobro. Zvuk su davali zvučnici Dynaudio, među kojima se isticao model S25, sa takođe istaknutom cenom. Prezentacija je bila odlično urađena sa nizom saveta kako ukomponovati opremu, odakle početi (od veličine prostorije u kojoj ćete slušati muziku zavisi odabir zvučnika, zatim pojačala i svega ostalog), lepim izborom muzike. Potpuno tačna napomena, ali i najčešće zanemarivana od strane slušalaca, koji u sobice postavljaju kutije namenjene klubovima ili ih stavljaju preblizu zidova, okružene ih knjigama, diskovima, nameštajem. Međutim, malo ko ima uslove približne idealnim. Za većinu nas male kutije su pravo rešenje, što je i finansijski najpovoljnije. Pojačalo snage veće od 100w je besmisleno kupovati, kao i sisteme 5.1 ako nemate gde da ih adekvatno smestite. Ali ovo je veoma opširna tema, koja prevazilazi okvire ovog teksta.
Dayens je predstavio Grande Piccolo zvučnike, koji su, po mišljenju većine prisutnih, pružili odličan zvuk. Njihov program je uglavnom orijentisan ka zvučnicima poznate marke Visaton.
AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze
Neofyton je ponudio kompletan Wharfedale program zvučnika, čuvene engleske marke najpoznatije po malim zvučnicima. Za naše prilike to je i najprimereniji izbor.
LSP je izložio zvučnike Magneplanar, veoma skupe, veoma lepe, i veoma, veoma dobre.
Na izložbi se uglavnom slušala jazz i klasična muzika, jer omogućavaju da se najlakše uoče vrline, ali i slabosti sistema, zbog svojih karakteristika, kao što su velika dinamika (raspon između najtišeg i najglasnijeg tona), kao i velikog broja instrumenata koji se mogu čuti. Pop i rok muzika se ne mogu time pohvaliti, ali ako samo to i slušate, preživećete i bez mana koje se mogu čuti samo na najzahtevnijim delima klasike.
AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze
Deo izložbe posvećen videu bio je u drugom planu, sa nekoliko LCD ekrana velikih dimenzija i još većih cena, ali nadamo se da će na sledećoj izložbi biti više uređaja iz ove kategorije.
Na kraju možemo zaključiti da za manifestacije ovog tipa u Beogradu postoji interesovanje. Međutim, one traže i adekvatan prostor i još veću promociju u javnosti, sa još više izlagača, kao i veći broj uređaja cenovno pristupačnih većem delu posetilaca. Možda se sećate čuvenih priredbi u Domu omladine do 1991. ili uz Sajam knjiga krajem 80-ih.
AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze AUDIOVIDEO SHOW 2005 – Kupovina na duge staze
Birajte pažljivo opremu, verujte pre svega svojim ušima, i ako vam se nešto ne dopada – nemojte kupiti, bez obzira na to šta neki časopisi i znalci kažu. Ne trošite više nego što morate, ali i ne štedite previše, rekoh, ovo se kupuje na duge staze. Novi formati biće interesantni tek kad se pojavi dovoljan broj diskova, što još nije slučaj ni u svetu, još manje kod nas. I, što je najvažnije, slušajte dobru muziku, Popboks će vam pomoći u izboru, kako muzike, tako i komponenti na kojima ćete da je slušate.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX