Popboks - RUFUS WAINWRIGHT - Want Two [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.12.2005. 00:00

RUFUS WAINWRIGHT

Want Two

Rufusova poetičnost je danas potpuno jedinstvena. Ovo je album koji može podjednako dobro da posluži kao lekcija u muzičkoj školi, ali i kao vodič mladim pop autorima. On nije sugestivan u smislu da li će vas rasplakati ili ostaviti srećnim, on je naprosto uzvišen. Poseduje pompeznost i estetiku Oscara Wildea, ali bez samozadovoljstva i ironije

Sonja Rajin

Ocena:
10
10/10



Njegove pesme su prave pop-simfonije u kojima ćete prepoznati i Bacharacha, i Wildea, i Ravela. Ono što ovog modernog trubadura čini istinski genijalnim jeste neverovatna lepršavost čak i u dubokoj ljubavnoj melanholiji. On je pompezan, ali nikad kičast. To mogu samo majstori.
Prvobitna zamisao Rufusa Wainwrighta bila je da napravi jedinstven Want koncept sastavljen od muškog dela (otuda i simbolični vitez na omotu Want One), da bi ovogodišnji album bio ženski odgovor (na njemu je prerušen u Lady Shalott, junakinju iz arturijanske legende). Smišljeno odabrani folklorni motivi, kao i njegovo ekstravagantno oblačenje i često teatralni stihovi neodoljivo podsećaju na bajkoviti svet Kitsa i Šelija.
Ono što kod Rufusa zadivljuje jeste lakoća sa kojom se neprestano poigrava višeslojnim tradicionalnim elementima. Kod njega asocijacija na Bolero nije pretenciozna nego prirodna, romantični vapaj u praznom krevetu nije banalan već uzvišen. Na istom tragu je i Want Two.
Dok je Oh What A World, koja je otvorila Want One, bila spektakularna, na momente nadrealna polifona simfonija, ovde Agnus Dei ide korak dalje i osmišljava latinsku liturgiju kao istočnjačku seansu, uz prisustvo kombaloma, posebnog mađarskog udaračkog instrumenta.
The One You Love je najbliža pop singlu. Little Sister je razigrana i duhovita posveta detinjstvu provedenom uz mlađu sestru Marthu. Centralna tema je svakako The Art Teacher, nežna i stidljiva ljubavna oda. Namerno dvosmislena, to je klavirska minijatura sa gomilom upečatljivih detalja.
This Love Affair, Memphis Skyline i pogotovu Waiting for a Dream su barokne čežnje za nedosegnutom ljubavlju i potisnutim fantazijama. Za razliku od poletnog prvog dela, Want Two je melanholičniji i samo na prvi pogled svedeniji.
Rufusova poetičnost je danas potpuno jedinstvena. Ovo je album koji može podjednako dobro da posluži kao lekcija u muzičkoj školi, ali i kao vodič mladim pop autorima. On nije sugestivan u smislu da li će vas rasplakati ili ostaviti srećnim, on je naprosto uzvišen. Poseduje pompeznost i estetiku Oscara Wildea, ali bez samozadovoljstva i ironije. Da, zaista.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.