Popboks - KOMBINOVANA RECENZIJA - Napred u Prošlost + Tubachin + Weird Cop [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.01.2006. 00:00

KOMBINOVANA RECENZIJA

Napred u Prošlost + Tubachin + Weird Cop

Osnivati nezavisnu izdavačku kuću u trenutku kada se na svaku vrstu zdravog entuzijazma u našem društvu gleda sa podsmehom herojski je poduhvat. U ovu avanturu zaputila se ekipa koja je osnovala Radioaktivno u gradu u kojem su amonijak i sulfati u vazduhu postojaniji od bilo kakve kulturne scene - Pančevu. Bez mnogo priče su krenuli u kontaminaciju i objavili tri zanimljiva muzička izdanja. Spremite skafander: Weird Cop i Tubachin vode vas Napred u Prošlost

Aleksandar Pavlić

Ocena:
6
KOMBINOVANA RECENZIJA: Napred u Prošlost + Tubachin + Weird Cop
NUP:
20 godina, pa šta
6/10



Napred u prošlost je alternativna grupa koja je bila prilično poznata i u underground okvirima bivše nam domovine SFRJ. Nedavno su proslavili značajan jubilej: 20 godina postojanja, te u skladu sa tim objavili novi album.
Deset soničnih rock komada snimljenih uživo sadržaj je ovog garažnog proizvoda. U maniru najboljih i nikad prežaljenih gitarskih bendova s početka 90-ih (recimo, Crni Lilihip ili Kazna za uši), NUP savršeno vladaju materijom a iz svake odsvirane note vrišti beskompromisnost i nepristajanje na ustaljene društvene norme. Evo male ilustracije iz pesme Boli glava:
Mene svaki dan boli glava,
Ne znam šta da radim sa njom,
Kažu mi da imam nešto na mozgu,
Da sam pametan i da sam lep.
Teško je biti prorok u svom selu, ali i mi garažu za trku imamo.
Audio:



KOMBINOVANA RECENZIJA: Napred u Prošlost + Tubachin + Weird Cop
TUBACHIN:
Panonian Sea Diver
5/10



A sada nešto potpuno drugačije. Rafinirani funky groove obučen u novo šljašteće house odelo. Krojač je Branislav Gluvakov Tubachin, koji je od ova tri izvođača i najpoznatiji širem auditorijumu jer se pojavljivao na kompilacijama Belgrade's Burning 2 i Belgrade Coffe Shop 3 sa pesmama koje su imale zavidan uspeh i na domaćim listama.
Šunjajuće i otmene kreacije u rasponu u od klasičnih french house ritmova, preko malo tvrđih electro numera (kao što je jedna o boljih pesama na albumu, Moovin T), do ambijetalnih pasaža (To Love and Hate ili Outro), mogu biti vrlo prijatan soundtrack za lenja zimska nedeljna jutra.
Najbolji momenat albuma je svakako Misty Morning - srednjeritmična house tema sa lepim jazzy vokalom koja ima potencijal pravog hita, ali i klupskog favorita u nekom remixu.
Audio:



KOMBINOVANA RECENZIJA: Napred u Prošlost + Tubachin + Weird Cop
WEIRD COP:
Punktrakk:Underconstruction:
Metabolism
7/10



Zamislite trash-horor film koji govori o misterioznim nestancima radnika u fabrici Petrohemija u Pančevu. Radnike koji rade u noćnim smenama neko ubija, a potom njihova tela baca u rezervoare sa kiselinom i tako uništava sve dokaze. Panika raste, ljudi ne žele da rade noću, a fabrike drastično podižu novčanu naknadu za noćni rad jer proizvodnja ne sme da stane. Stara truleks krpa sa par kapi krvi nađena pored jednog od rezervoara otkriće ubicu - to je vitalna tetkica čiji je sin umro godinu dana pre toga od posledica nemara kolega u najotrovnijem pogonu fabrike.
Savršena muzička podloga za ovakav film bila bi muzika Weird Copa. Sa neophodnim promenama ritma, od setnih ambijetalnih electro tema (kakva je Red John) koja je, recimo, trenutak kada tetkica u sećanjima priziva svog nikad prežaljenog sina, do više industrial momenata kada se prikazuje zbrka u njenoj glavi i odluka da ubije dojučerašnjeg kolegu (You Heart Is Shit). Zamislite tetkicu kao Kevu iz filma Majstori, majstori. Povremeno na tragu onoga što radi Aphex Twin, ali i sa manje eksperimentalnim i povremeno melodičnijim pristupom poput The Future Sound of London, ovaj album je savršen muzički prizvod grada koji je na toliko različitih načina pod uticajem svoje industrijske zone.
Na kraju, evo i dela scenarija koji bi išao uz pesmu koju smo postavili da je čujete. Na početku, u sporijem delu, ubica planira i pri kraju tog dela izvršava svoj monstruzni naum. Samo ubistvo se dešava na početku brzog techno dela, a za vreme trajanja istog takođe pratimo tetkicu koja odvlači beživotno telo do rezervoara sa kiselinom. Opet dolazimo do sporijeg dela kada ona posmatra telo koje uranja u tekućinu i kreće da se raspada, dok se na njenom licu vidi mešavina zadovoljstva, ali i nekog čudnog bola zbog učinjenog zla.
Na kraju opet dolazi dinamični deo kada taj bol potpuno iščezava, a na njenom licu se, dok odlazi, primećuje zastrašujuća patološka satisfakcija.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.