Popboks - THE LIKE - Are You Thinking What I'm Thinking [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.01.2006. 00:00

THE LIKE

Are You Thinking What I'm Thinking

Osnovna nevolja The Like je u tome što su veći deo izraza preuzeli od raznih grupa i solidno ukomponovali te uticaje, ali nisu formirali vlastiti identitet. Bilo bi licemerno konstatovati kako bi se umesto njih mogla slušati bilo koja od njihovih referenci jer zaista nije tako. Na mnogim mestima taj eklekticizam daje svežinu

Dimitrije Vojnov

Ocena:
6
6/10



The Like su vrhunski ovosezonski američki proizvod za sofisticirane adolescente. Album otvara pesma June Gloom, i tu već sa naslovom nema šale. Pretenzije su epske, a nije heavy metal.
U kreativnom smislu, gnevna tradicija grupa Throwing Muses i The Breeders pomešana je sa nežnošću The Smiths i propuštena kroz bjorkično pevanje, a sve to je onda urbanizovano da se ne pretvori u Mariju McKee, i samo malo napunjeno elektrikom da se ne udalji mnogo od širokogrudog američkog rocka za autoputeve. Valjda da omladina ne zaspi za volanom ako sluša ovu ploču u kolima. U Americi se vozačka dozvola izdaje već sa 16 godina.
Na nivou strukture pesama The Like gaje nedorečen pristup pop pesmi, izbegavajući da išta formulišu kao besraman i zaokružen pop hit, ali da svaki komad ipak zove na ponovno slušanje. Perfidna taktika koja će ih učiniti obaveznim inventarom srednjoškolskih soba.
Ili, rečju, The Like zvuče kao bend kakav bi Kirsty MacColl napravila da se rodila 1984. u Holivudu.
U izvođačkom smislu, što je neobično važno za ciljnu grupu, čine ih tri devojke, kćerke poznatih muzičara, Costellovog bubnjara Pete Thomasa, producenta Mitchella Frooma i Geffenovog impresarija Tonyja Berga, koje su svoju žanrovsku pripadnost deklarisale turnejama sa Maroon 5, Rooney i Phantom Planet, a naročito se diče time što su komponovale sve pesme i svirale sve instrumente.
Ploču je producirala Wendy Melvoin, nekadašnja diva Princeovog pratećeg benda, ili pak sestra pokojnog Jonathana, koji je bio tour klavijaturista Smashing Pumpkinsa, čija je smrt dovela do sklanjanja bubnjara Jimmyja Chamberlina iz benda. Miks je obavio Alan Moulder (Depeche Mode, Ride, My Bloody Valentine), što samo potvrđuje ambicije koje stoje iza ploče.
Osnovna nevolja The Like je u tome što su veći deo izraza preuzeli od raznih grupa i solidno ukomponovali te uticaje, ali nisu formirali vlastiti identitet. Bilo bi licemerno konstatovati kako bi se umesto njih mogla slušati bilo koja od navedenih referenci jer zaista nije tako. Na mnogim mestima taj eklekticizam daje svežinu. Međutim, u njihovoj muzici nema magnetičnosti i taj iracionalni momenat bi mogao biti prepreka čak i na putu do tinejdžerskih srca koja štošta prepoznaju instinktivno.
Audio:
Da se shaneblackovski izrazim, The Like su idealan soundtrack za podle male geekove koji istovremeno osećaju duboku tugu i snažnu erekciju dok im se najbolja drugarica žali kako ima problema sa dečkom.
Kada se podvuče crta, nas ostale, koji nemamo više drugarice ili erekciju, muzika The Like stalno poziva da se u plejer pristavi neki nosač zvuka od grupe that dog., sličnog sastava i očinskog backgrounda, takođe nekada na Geffenu. Međutim, onima koji ne znaju za that dog. The Like mogu biti vrlo dobri.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.