Popboks - ROOTS MANUVA - Awfully Deep [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.11.-0001. 00:00

ROOTS MANUVA

Awfully Deep

(Big Dada)

Rodnie Smith, a.k.a. Roots Manuva, ostaje najintrigantnija pojava na britanskoj hip-hop sceni. Pošto je svojim albumima Brand New Second Hand (1999) i Run Come Save Me (2001), ostrvskom crnom zvuku podario neophodan legitimitet otvorivši vrata za mlade lavove poput Deezee Rascala i Mike Skinnera (The Streets), Manuva se vraća u punom sjaju, ne hajući za hip-hop patriotizam.

 

Vukša Veličković

Ocena:
7



7/10

I don't give a damn about UK rap, I'm a UK black making UK tracks...” odzvanja kroz prvi singl Colossal Insight. Roots cinično ističe svoju ambivalenciju prema klasifikacijama bilo koje vrste, vešto balansirajući na liniji hopa, duba, dancehalla, two stepa i eksperimentalnog zvuka. Awfully Deep je album nabijen energijom i podsticajnom tenzijom, kompaktan i moćan, napakovan produkcijskim detaljima koji pocrtavaju njegovu preokupaciju muzikom, a ne njenim žanrovima.

Za čoveka koji tvrdi da je poslednjih godina bio zauzet “isključivo sopstvenom dosadom”, Roots Manuva se prilično dobro snalazi. Njegov vokal je i dalje neodoljivo bizaran, sugestivan do srži (stih: “ every day is a good day to die...”), a njegova muzika još uvek ne trpi ograničenja. Manuva je kao raspojasani vudu-vrač, pevač sa više lica, ceremonijal majstor iz predvorja pakla, na sreću, uvek na bezbednoj distanci od slušaoca.
Jer ako biste mu prišli suviše blizu, mogao bi da vas opeče!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.