Popboks - TEXAS - The Red Book [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.02.2006. 00:00

TEXAS

The Red Book

Texas se već godinama grčevito drže dobro razrađene formule, pa stalno imate utisak da slušate jedan isti album. Ima tu i emocija, i neposrednosti, ali je sve previše slatko, prijemčivo, spakovano, politički korektno. Ne toliko veštačko, koliko već viđeno

Sonja Rajin

Ocena:
5
5/10



Kod njih nema ekstrema ni rizika. Sharleen Spiteri, alfa i omega ove glazgovske sedmorke, dovoljno je seksipilna da zaintrigira muškarce, ali i utonirano suptilna - da ne iritira žene. Što vizuelno, što muzički.
TEXAS
Dovoljno je zaviriti u omot novog albuma Texasa i videti da se među saradnicima nalaze moguli Mike Hedges (da li treba spominjati U2, Travis, Manic Street Preachers) i Brian Higgins (vlasnik producentske kuće Xenomania, odgovorne za Sugababes i Girls Aloud). To svakako ne moraju biti reference kvaliteta, u surovom pop svetu presudan je uspeh na blagajni.
Drugim rečima, malo toga je ovde prepušteno slučaju. Otuda i tako česte paralele sa prekretničkim albumom White On Blonde (1997).
Posle nekoliko preslušavanja i oscilovanih utisaka, Texas prolaze polovično. Kada su u formi, umeju da upletu prinsovski soul, vedrinu Beautiful South, pa i disko-pop u krvnom srodstvu sa Kylie. Dvadesetogodišnje iskustvo, od čega polovina u samom vrhu, i više je nego dovoljno da znaju šta se od njih očekuje, a kako da se nikome ne zamere.
Zato ćete Sharleen čuti na Top of the Popsu, Virgin radiju, uz malo sreće u lokalnom frizeraju, ali i kod Joolsa Hollanda i na poslednjem albumu Rammsteina. Među uspelijim pesmama su sanjive Nevermind i Red Book, atmosferične klavijature u What About Us i Sleep, duet sa Paulom Buchananom iz Blue Nile. Šarlinin vokal na momente neodoljivo podseća na Skye Edwards iz Morcheebe, što nikako nije loš znak.
Audio:
Texas se već godinama grčevito drže dobro razrađene formule, pa stalno imate utisak da slušate jedan isti album. Ima tu i emocija, i neposrednosti, ali je sve previše slatko, prijemčivo, spakovano, politički korektno. Ne toliko veštačko, koliko već viđeno. A publika nemilosrdno traži svežinu.
Problem je što Texas nikada neće biti maštoviti i uzbudljivi kao Saint Etienne ili Ivy. Čak i da to svesno ne nameravaju, imate utisak da je sve - od nota do nijansi na omotu - osmišljeno, retuširano, tačno na svom mestu. Zato i singlovi deluju kao klonovi sa best-ofa. Daleko su oni od pop bljuzgavice, zlata i veštačkih noktiju, ali Red Book je slobodno mogao biti izdat pre 10 godina i ne bi se primetila razlika.
TEXAS
Red Book je pevljiv i "na prvu loptu", ali, pored toliko novih i zanimljivijih bendova, ne morate mu se vraćati. "Ok" i "nije loše" nije ni dovoljno dobro. Kad se svedu računi, ne može više od sredine skale.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.