Popboks - SOULFLY - Dark Ages [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.02.2006. 00:00

SOULFLY

Dark Ages

Sve ono što je bilo dobro u njihovoj muzici i dalje je tu: nepomućena energija, stihovi kojima ćemo dočekati plamenu zoru konačnog Armagedona, briljantno sviranje, ali i akustične deonice kao predah za vidanje rana. Ne možete da ostanete nemi pred lepotom ovog albuma

Dragan Bošković

Ocena:
8
8/10




Dark ages... Oh, da: mračno doba je, za one koji su svesni. Ratovi, epidemije, degradacija ljudi i prirode, dok Mamon i Belzebub širom sveta osvajaju nove duše. Negde u dubinama, ispod peska Vavilonska kula pulsira. Ima li nekog odgovora? Šta muzika može da ponudi?
SOULFLY
Muzički krstaši Soulfly su jedni od stegonoša u borbi koja nikada neće prestati. Njihov novi, peti po redu album je kao zvuk kiše u jednoj od pesama: dočekan željno, kao spas da pustinja u umovima nije sve pojela. Soulfly vas ne štede, sasuće vam u lice istinu, pljunuće one koji to zaslužuju. I, ono što je veoma bitno i iznenađujuće - Srbija je u njima prepoznala značaj i misiju onoga što imaju da kažu. Eyesburn imaju veliku ulogu u tome.
Sve ono što je bilo dobro u njihovoj muzici i dalje je tu: nepomućena energija, stihovi kojima ćemo dočekati plamenu zoru konačnog Armagedona, briljantno sviranje, ali i akustične deonice kao predah za vidanje rana. Ne možete da ostanete nemi pred lepotom ovog albuma i uviđate, želeli da priznate to ili ne, kako veliki deo muzičke scene jednostavno nema šta da kaže! Nije u pitanju sama forma - i tišina poput slatkaste pop-muzika ume da bude ubojita kao mač - već nedostatak ičeg suvislog, samo jalovo presipanje iz Velikog šupljeg u Ogromno prazno. Zato treba poštovati svakog sa porukom i stavom. Pa i Soulfly.
Već prva/naslovna pesma nam govori šta nas očekuje: desolation, confrotation, separation devastation, on and on in the Babylon. Tekst je prigodno propraćen teškom baražnom vatrom gitara i bubnjeva.
SOULFLY
Na Babylonu, drugoj pesmi, očekuje nas prelepa deonica na sredini, kao kontrast vrištećim gitarama dok Max Cavalera ne štedi grlo.
Naravno, kao glavnom motoru grupe Max sve daje od sebe. On se bori u pesmama, njegovo pevanje i reči nisu pozerski, i jesu opasne! Ne deluje kao tip sa kojim se možete kačiti. Brazil - zemlja sambe, lepih žena i fudbala- razmislite ponovo.
Kao prijatno iznenađenje dolazi nam Innerspirit, praćen momcima iz Eysburna, sa zlokobnim stihovima, dok Max zavija naslov pesme....
Izdvojio bih još Riotstarter sa uzbudljivim tribal-sound obojenim uvodom koji brzo prerasta u zvuke pobune poniženih i uvređenih. Da je ova pesma postojala 9. marta ‘91...
Staystrong sa naizmeničnim, punokrvnim HM deonicama i zavodljivim instrumentalnim intermecima je perfektan uvod u završnu, čisto instrumentalnu pesmu Soulfly V praćenu zvukom kiše, koja se sliva niz naša lica dok me je gitara, zatvorenih očiju iznenada podsetila na neke, daleke uspomene..ah, Max stari liscu, imaš žicu!
SOULFLY
I šta reći na kraju? Da su Soulfly uz System Of A Down najbolji HM bend? Da za svoj preksutrašnji beogradski koncert zaslužuju veći prostor od SKC-a? Da su u formi, na vrhuncu svojih snaga? Sve se to može reći, ali pre svega nabavite album i pokrenite se. On and on in the Babylon... i priznajte... svoje grehe... uz zvona kojim se album završava.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.