Popboks - Festival autorskog filma – 18. runda [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 15.11.2012. 16:18

Festival autorskog filma – 18. runda

Bliži se 18. Festival autorskog filma u Beogradu – organizatori su, na današnjoj (15. novembar) konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograda upozororili da bi, ukoliko se nastavi sa smanjivanjem finansijskih sredstava, mogao da bude i poslednji.

Bliži se 18. Festival autorskog filma u Beogradu – organizatori su, na današnjoj (15. novembar) konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograda upozororili da bi, ukoliko se nastavi sa smanjivanjem finansijskih sredstava, mogao da bude i poslednji.

Osamnaesti FAF biće održan od 28. novembra do 5. decembra (kraj zvaničnog dela dan ranije) u Domu omladine Beograda, dvorani KCB, Muzeju jugoslovenske kinoteke i novobeogradskim bioskopima Cineplexx Delta City, Kolosej, Fontana i Dom kulture Studentski grad. Cena ulaznice za večernje projekcije je 300, a za ostale 100 dinara. Karte se mogu kupiti već od sutra (petak 16. novembar) u pretprodaji preko Eventima.

Publika će, u glavnom programu, moći da vidi 19 filmova, od njih će se 12 takmičiti za Gran pri nagradu. Među njima je italijanski film Cezar mora umreti (pogledajte dole trejler) braće Vitorija i Paola Tavianija, dobitnik Zlatnog medveda i Nagrade ekumenskog žirija u Berlinu, i novi film Kim Ki Dua (Južna Koreja) Pijeta koji će otvoriti festival, a u Veneciji osvojio Zlatnog lava i još tri priznanja. Pažnju privlači i dokumentarac Bob Vilson režira 'Život i smrt Marine Abramović'. „Vidimo Marinu kako igra svoju majku i razrešava konflikte iz prošlosti“, objašnjeno je na konferenciji.

Nastavlja se sa tradicijom da predsednik žirija bude pobednik prošlogodišnjeg programa, pa će tako ove godine to biti Argentinac Pablo Giorgelli, koji je 2011. nagrađen Gran-prijem Aleksandar Saša Petrović za ostvarenje Akacije.

Publiku, kao i svake godine, očekuju prateći programi. Ciklus posvećen Milošu Miši Radivojeviću biće upriličen u Muzeju jugoslovenske kinoteke, a reditelj Srdan Golubović, član saveta festivala, tim povodom je rekao:
„Biće to jako zanimljiva retrospektiva njegova prva četiri filma. Želeli smo da predstavimo specifičnog, neobično važnog autora, koji nije dovoljno prihvaćen u ovoj sredini i da bacimo svetlo na njegove rane radove“.
U Kinoteci će biti prikazan program Kralj majmuna, posvećen glumačkoj umetnosti, a u DOB-u program Uvećanje, sačinjen od ranijih filmova autora čija su ostvarenja na ovogodišnjem festivalu. Publika će u bioskopima Kolosej, Cineplexx Delta City i Fontana moći da vidi filmove Rubi Sparks i Seanse, koji pripadaju selekciji Off Hollywood. Na FAF-u, ove godine, neće biti domaćih ostvarenja. „Nije pod obavezno da moramo da imamo neki naš film“, rečeno je na tu temu.

Kompletan program festivala možete videti na zvaničnom sajtu.

Organizatori su istakli da se festival, iz godine u godinu, suočava sa sve većim problemima, i da mu, ukoliko se to nastavi, preti gašenje. Dodali su, međutim, da su se trudili da to publika ne oseti, uz uverenje da će se trend povećanja posete nastaviti i ove godine, kao i da je program u skldu sa prethodnim izdanjima, u rasponu od umetničkih do američkih nezavisnih filmova. Objašnjeno je da je krik boksera u ringu kao plakat, uz termin „18. runda“ izabran kao „simbol snage, nezavisnosti, autentičnosti i borbe da se ostane svoj“.

Protagonisti nekoliko filmova, uglavnom manje poznati ovdašnjoj široj javnosti, biće ove godine gosti festivala. Član saveta FAF-a, reditelj Stefan Arsenijević, pričao je za Popboks o tome koliko je teško, u nezavidnoj finansijskoj sutuaciji, realizovati gostovanja.
„To sa gostima je svake godine je sve teže. Avionska karta za predsednika žirija je pet posto budžeta koji imamo. Jako mi je žao, zato što mislim da je festival, pre svega, mesto okupljanja. Bitno je da posetioci imaju priliku da se sastanu i pričaju sa autorima tih filmova. Gostiju je, nažalost, sve manje, ali se, ipak, trudimo i dovodimo neke. Treću godinu zaredom žirijem predsedava onaj ko pobedi prethodne godine, što mislim da je super. Pablo Giordelli će održati i master class mladim filmadžijama, biće to izuzetan događaj za sve nas“.

Pitali smo Stefana i šta se dešava sa najavljenim filmom Ničije dete, za koji je scenario napisao Vuk Ršumović.
„Joj, nemoj, molim te, sada da pričamo o tome. Da ostanemo na festivalu“, uz osmeh je odgovorio.

 

Milan Ćunković
 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.