Popboks - Delča - Dobro je (preuzmi/preslušaj) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 19.11.2012. 11:36 · 12

Delča - Dobro je (preuzmi/preslušaj)

Poslednja pesma koju je snimio multimedijalni umetnik i pevač poznate beogradske grupe U škripcu Milan Delčić Delča (1960-2011) Dobro je objavljena je danas kao singl koji se može besplatno preuzeti sa našeg web magazina.

Poslednja pesma koju je snimio multimedijalni umetnik i pevač poznate beogradske grupe U škripcu Milan Delčić Delča (1960-2011) Dobro je objavljena je danas kao singl koji se može besplatno preuzeti sa našeg web magazina.

Pesmu za koju je napisao stihove i muziku, Delča nažalost nije uspeo da objavi. Preminuo je posle duge i teške bolesti 24. jula 2011. godine u Beogradu. Naposletku, Dobro je pojavljuje se kao besplatni download singl (u mp3 i wav formatu, linkovi za preuzimanje su na kraju vesti) danas 19. novembra simbolično na godišnjicu Delčinog rođenja.

Pesma je dirljivo svedočanstvo o izuzetnoj snazi duha njenog autora, koji je godinama stoički vodio tešku i neravnopravnu borbu sa opakom bolešću. Ona je zaostavština je jednog nesebičnog umetnika, primer kako se čovek može hrabro i dostojanstveno suočiti sa velikim životnim nedaćama, i često bezizlaznim situacijama.

"To je poslednja stvar koju je snimio i bio je njom jako zadovoljan. Do poslednjeg dana je slušao i pevušio tu pesmu. Mislim da je njom ostavio jednostavnu poruku da je život sve - i dobro i loše", kaže Mirjana Čomić, Delčina sestra od ujaka koja je do poslednjeg trenutka bila uz obolelog muzičara.

 

Kako je nastala pesma Dobro je

U proleće 2010. godine, aranžer i gitarista (Block Out) Dejan Hasečić preslušao je sa Delčom demo snimke njegovih novih pesama. Dogovoreno je da Hasečić postavi aranžmane za dve pesme - Dobro je imala je izvorno engleski tekst i radni naslov Brooklyn Nights, dok je druga bila Jedan dan - i da to bude začetak novog Delčinog materijala. Potom, Delča i Hasečić su u aranžerovom kućnom studiju, bez unapred zadatih rokova, počeli polako da rade na strukturi pesama. Diskutovalo se o aranžmanima i zvuku, i pesme su počele da poprimaju formu na obostrano zadovoljstvo. U međuvremenu, Delča i njegovog prateći bend Sklekovi, sa kojima je bio i Hasečić, trebali su da nastupe tog avgusta na manifestaciji "Velikogospojinski dani".

Pred svirku u Novom Bečeju, Delča je medijima rekao ponešto o novom materijalu: "Radi se na nečem novom. Stalno. Sad, kad će to novo da se pojavi, kako, u kom obliku to je pitanje. Ideja mi je bila pre dva-tri meseca da do kraja godine uradim dve nove pesme. Mislim da će jedna biti na engleskom, prvi put u mojoj karijeri". Ipak, već na probama pred svirku u Novom Bečeju Hasečić i još neki članovi Sklekova saznali su prvi put da Delča ima zdravstvene probleme.

"Delča te probleme shodno svom specifičnom karakteru i duhu nije predstavio u tako dramatičnom svetlu, kao što će se to ustvari kasnije ispostaviti", kaže Hasečić. Rad na novim pesmama nastavljen je u novembru 2010. godine u beogradskom studiju "O", čiji je vlasnik stari Delčin prijatelj Oliver Jovanović preuzeo na sebe zadatak producenta. Međutim, Delčino
zdravstveno stanje tada je već bilo ozbiljno pogoršano. Jovanović kaže da boraviti tada u studiju "nije bilo lako ni za njega, ni za sve ostale".

Hasečić se nadovezuje: "Delča je tih dana ustvari proveo bukvalno jedan termin u studiju i otpevao pesmu Dobro je. Englesku verziju ove pesme i Jedan dan nije uspeo da snimi. Jedan dan postoji samo kao demo snimak sa njegovim glasom, uz pratnju gitare i jednostavnog pozadinskog ritma".

Hasečić je nastavio rad na pesmi Dobro je doradivši aranžmane uz pomoć par prijatelja u kućnim uslovima. Deonice u pesmi na zvuku sitra preko Variax Line 6 gitare odsvirao je Branko Đuričić, a gitarski solo Miša Mičevski. Hasečić je pored toga što je svirao gitaru programirao bubanj, bas i ostale deonice. Jovanović je odsvirao neke deonice na sintisajzeru i na gotov aranžman dodao sve prateće vokale. Miks i mastering urađen je u Studiju "O".

"Bukvano desetak dana pre nego što je umro, Delča je dobio smiksanu pesmu od mene i bio je oduševljen. Poslao mi je poruku u kojoj mi je napisao: 'Hvala ti toliko!' Tipična Delčina reč", kaže producent Jovanović.

 

Download pesme Dobro je:

 

Preslušajte pesmu ispod:

 

 

 

 



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 19.11.2012. 18.04.51
    konac delo krasi - ovo je lepa pesma. neka počiva u miru.
  • Gravatar for Fenomenalna stvar...
    Fenomenalna stvar... (gost) | 19.11.2012. 19.04.29
    Hajde sredite te demo snimke, pa da mi dozivimo taj novi album, kad vec Delca nije, a svi su ga zasluzili...
  • Gravatar for ime
    ime (gost) | 19.11.2012. 19.51.33
    i dajte ovima sto umeju da remiksuju da naprave svoje verzije ili da snime pesme u svojim aranzmanima i sa drugim pevacima, ako vec nemate delcin glas snimljen
  • Gravatar for Lepo
    Lepo (gost) | 19.11.2012. 20.06.23
    Lepo je sto nije zaboravljen
  • Gravatar for Seka
    Seka (gost) | 19.11.2012. 20.27.08
    Pesma je savrsena. Sa toliko lakoce i jednostavnosti, ovo je prica o neunistivosti duha, o besmrtnosti!
  • Gravatar for zoran
    zoran (gost) | 19.11.2012. 20.56.30
    Ovo je tipican primer predivne pop pesme kakvih bi trebalo da je vise, a nazalost ih je sve manje. Steta sto je ovaj umetnik prerano otisao od nas.
  • Gravatar for Mirela
    Mirela (gost) | 19.11.2012. 23.47.19
    Zaista predivno zavestanje! Jednostavnoscu ka srzi! Postovanje! RIP.
  • Gravatar for Marta
    Marta (gost) | 20.11.2012. 01.13.31
    Divna pesma divnog Delce
  • Gravatar for Miomir Božinović
    Miomir Božinović (gost) | 22.11.2012. 00.41.56
    Šteta što moram upotrebiti reč - bio je - ali, bio je izuzetan lik, šteta što nas je napustio. Mimoir
  • Gravatar for Александар
    Александар (gost) | 22.11.2012. 19.29.15
    Ово је да се смрзнеш! Каква песма, какав опроштај... Почивај у миру, Милане.
  • Gravatar for Lazarus
    Lazarus (gost) | 23.11.2012. 20.13.38
    Bravo doktore Mrmore!
  • Gravatar for cool
    cool (gost) | 20.06.2013. 13.40.09
    odlicna pesma! bas mi se svidja :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.