Popboks - NOTORIOUS B.I.G. - Duets [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.03.2006. 00:00

NOTORIOUS B.I.G.

Duets

Može li se ovde govoriti o podrivanju malograđanskog morala ili demonstriranju političke nekorektnosti? Nisam sigurna. Ovo je pre izneveravanje „decenijske bratske borbe“ i trijumf „sebično ličnog“ nad „višim humanističkim ciljem“

Svetlana Đolović

Ocena:
6
Bez Biggiea
6/10
Sa Biggiem
1/10



Reperi su posebna vrsta idolopoklonika. Kao i u svakom idolopoklonstvu, sumnja, racionalna argumentacija ili čak prepuštanje osećaju sasvim je nedopustivo – jeretici se brzo izopštavaju iz zajednice i ubrzo osnivaju svoju religiju.
U slučaju kontroverznog debelog „šmekera“ (Bog da mu dušu prosti) Biggieja Smallsa ulazak u problematiku ko su vernici-krstaši, a ko jeretici unosi još više zabuna u razumevanje njegove „filozofije“. Ko su za života bili ortaci a ko smrtni neprijatelji, ko su otpadnici a ko usvojenici, ko je jebao čiju ženu i ko je čiji naslednik, ovde više nema nikakvu važnost.
P Diddy je tu da uz visoko podignutu čašu „kristala“ nazdravi pokojniku i javi mu „tamo gore“ da ovde na zemlji više i bolje nego ikad „para vrti gde utoka neće“. I to je važna lekcija koju su reperi naučili od smrti svojih nekad suprotstavljenih ideologa Zapadne i Istočne obale 2Paca i Notorious B.I.G.-a, a sve zahvaljujući perfidnoj ulozi Dr Drea u razvoju događaja. Deca te revolucije danas su Eminem i 50 Cent.
Konformistički hedonizam je zamenio buntovništvo, koje je i kao privid, u slučaju visokokomercijalnih izvođača, bilo u službi tog hedonizma.
NOTORIOUS B.I.G.
Teško da smo u slučaju Biggievog „umetničkog“ kredibiliteta ikad mogli da govorimo o bilo kakvom sistemu vrednosti za koji se valjalo zalagati. Bilo da je u pitanju propagiranje oružanog nasilja u „usklađivanju“ ljudskih odnosa ili verbalni prostakluk u pokazivanju nakaradne muškosti, ovaj „neviđeno iskreni ortak“ svojom pojavom je ozbiljno unazadio crnačku društvenu svest, obraćajući se zapravo samo elitnom sloju istomišljenika, koji, kroz paćeničko kur**enje, jedan drugom ispovedaju svoju uličnu istinu.
Može li se ovde govoriti o podrivanju malograđanskog morala ili demonstriranju političke nekorektnosti? Nisam sigurna. Ovo je pre izneveravanje „decenijske bratske borbe“ i trijumf „sebično ličnog“ nad „višim humanističkim ciljem“.
Da celokupna hip-hop supkultura još davno nije postavljena kao poligon za „osvešćenje uz zabavu“, ovo bi bio punk u okviru rock ’n’ rolla. Ovako je „200 na sat“ turbo-folk u okviru popa. I tu nema dileme.
NOTORIOUS B.I.G.
Ono što je ostalo iza njega, posle slušanja ovog drugog posthumnog izdanja, jeste da svet nije ništa izgubio Biggievom smrću, kao i da je pravi „renesansni“ junak koji je ovde trijumfovao zapravo P Diddy.
Ne samo kao osvedočeni keš-majstor-ujedinitelj, već i kao muzičar koji je odavno u glavi a i na delu izbrisao granicu između „crne“ i „bele“ muzike, i to ne samo radi većeg računa u banci, već i zato što je nekim čudom zaobišao sva opšta mesta reperske iskompleksiranosti, koja im nije omogućavala da oslobode svoju getoiziranu svest.
Zato je ključna i najbolja numera na ovom albumu Living The Life:
“Big cities and bright lights
Short days and long nights
No stress and no strife
I'm high off living the life”.
NOTORIOUS B.I.G.
P Diddy u svemu što radi primenjuje koncept ljubazne globalističke kohabitacije, što je za šoumensku poziciju i javnu odgovornost koju ima najsmisleniji (a i najisplativiji) pristup. Na tom putu neki ljudi, kao Biggie ovde, služe da pokažu da se nije odrodio od „braće-mučenika“ i da će doživotno nastaviti da im odaje počast jer ga to ništa ne košta, a izvesno je da će da se isplati.
Konačno, on je taj koji je Biggievu pojavu učinio tako prijemčivom u svetu muzičkog šoubiznisa. Radikalni stavovi, neznanje, mržnja, kompleksi, bahatost i primitivizam, upakovani u gotivni Puffyjev gruv, nisu ni izbliza zvučali tako pogubno. Njegovo saučesništvo na pogrešnoj strani je rodbinskog tipa, ako bih htela da ga opravdam.
Ako ne bih, njegovo saučesništvo je jednako onom ratno-zločinačkom koje je ovde vazda aktuelno. Lojalnost ili ubeđenje, ko se još time bavi? Ovde „filozofija“ nema nikakvu težinu, jer iza nje stoji jedna beskonačna praznina koja vodi autodestrukciji. Samospoznaja u estradne svrhe, mračni pesimizam iza hedonističke maske, kao teme o kojima slušamo na ovom albumu, čine Biggiejev život još patetičnijim i njegovu smrt još besmislenijom.
P Diddy je tu da poput majstor-Freddyja iz serije Six Feet Under učini ovog pokojnika lepšim za uho. Iza površine sve je odavno već mrtvo i ružno.
Egzibicionizam po cenu života? Get outta here.
NOTORIOUS B.I.G. (FEAT BOB MARLEY): Hold Ya Head
When I die, fuck it I wanna go to *hell*
Cause I'm a piece of shit, it ain't hard to fuckin' tell
It don't make sense, goin' to heaven wit' the goodie-goodies
Dressed in white, I like black Tims and black hoodies
God will probably have me on some real strict shit
No sleepin' all day, no gettin my dick licked
Hangin' with the goodie-goodies loungin' in paradise
Fuck that shit, I wanna tote guns and shoot dice
All my life I been considered as the worst
Lyin' to my mother, even stealin' out her purse
Crime after crime, from drugs to extortion
I know my mother wished she got a fuckin' abortion
I swear to God I just want to *slit* my wrists and end this bullshit
Throw the Magnum to my head, threaten to pull shit
And squeeze, until the bed's, completely red
I'm glad I'm *dead*, a worthless fuckin' buddah head
The stress is buildin' up, I can't,
I can't believe *suicide's* on my fuckin' mind
I want to leave, I swear to God I feel like death is fuckin' callin' me
Naw you wouldn't understand
You see its kinda like the crack did to Pookie, in New Jack
Except when I cross over, there ain't no comin' back
Should I die on the train track, like Remo in Beatstreet
People at the funeral frontin' like they miss me
My baby momma kissed me but she glad I'm gone
She knew me and her sister had somethin' goin' on
I wonder if I died, would tears come to her eyes?
Forgive me for my disrespect, forgive me for my lies
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak
I'm sick of niggaz lyin', I'm sick of bitches hawkin'
Matter of fact, I'm sick of talkin' (*echoes*)


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.