Popboks - Sedam decenija od rođenja Jimija Hendrixa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 27.11.2012. 13:51 · 1

Sedam decenija od rođenja Jimija Hendrixa

Da je danas živ, jedan od najvažnijih rock gitarista svih vremena Jimi Hendrix bi napunio 70 godina. Dnevni list Guardian odlučio je da proslavi ovaj jubilej štampanjem prvog Hendrixovog intervjua nekim američkim novinama - Detroit Free Pressu objavljenom 28. avgusta 1967. godine.

Da je danas živ, jedan od najvažnijih rock gitarista svih vremena Jimi Hendrix bi napunio 70 godina. Dnevni list Guardian odlučio je da proslavi ovaj jubilej štampanjem prvog Hendrixovog intervjua nekim američkim novinama - Detroit Free Pressu objavljenom 28. avgusta 1967. godine.

Hendrix je prvo prepoznat u Velikoj Britaniji u koju je došao na poziv bivšeg člana grupe Animals Chesa Chandlera i menadžera ove grupe Mikea Jeffreya. Njih dvojica su čuli Hendrixa kako svira u kafeu Wha? u Greenwich Villageu. "Nisam nikad bio tamo, i zato sam rekao - da", otkrio je Hendrix.

Rođen u Sijetlu, Hendrix je "pekao" svirački zanat svirajući Top 40 R & B hitove. "Umoriš se od sviranja te muzike. Imao sam druge ideje. Kad sviraš sa R & B bendovima brzo se umoriš. Zato sam se spustio u Greenwich Village i počeo da sviram onako kako želim", objašnjava gitarista.

Chas i Jimi su u Londonu održali su audiciju za muzičare i odabrali basistu Mitcha Mitchella, nekadašnjeg gitaristu i bubnjara Noela Reddinga. Samo šest nedelja kasnije nastupali su u pariskoj Olympiji gde su digli publiku na noge. "Posle dva meseca je počeo da nam se događa uspeh, tako da nismo imali šansu da budemo underground ili hippie", U Americi, reč se još uvek nije bila proširila o čudnom gitaristi koji ima frizuru kao Dylan, momku koji je "hip" bez toga da je hippie, jer u njegovoj svežoj muzici nema pompeznosti i pretencioznosti.

Momci priznaju da neobično izgledaju ali se Mitchellu ne sviđa reakcija na koju nailazi po  SAD: "U drugim zemljama te samo gledaju i smeju se, ali ovde te ljudi ne ostavljaju na miru. Bilo gde drugde ocene da si verovatno u nekoj grupi i puste te da nastaviš dalje."

The Hendrix Experience se ne pripremaju za studijsko snimanje."Nikad ništa ne planiramo pre odlaska u studio", kaže Mitchell. Hendrixu se ne sviđa izraz "psihodelično" u opisu njegove muzike: "Svi koji se tako nazivaju su vrlo loši. Ne bih voleo da doživim trip slušajući svu tu buku.", piše u premijernom američkom članku o Jimiju Hendrixu, koji je napisala Loraine Alterman 1967. godine.



Komentari

  • Gravatar for if 6 was 9
    if 6 was 9 (gost) | 28.11.2012. 00.04.34
    Johnny Allen,srecan rodjus.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.