Popboks - MARINA PERAZIĆ - Prepuštam se muzici koja me vozi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 20.02.2013. 10:55 · 1

MARINA PERAZIĆ

Prepuštam se muzici koja me vozi

Marina Perazić i Davor Tolja odlučili su da posle više od 25 godina ponovo nastupaju zajedno. Grupa Denis & Denis započela je muzički comeback u Rijeci krajem novembra prošle godine, a potom je usledio i koncert zagrebačkoj Tvornici, koji je sudeći po pisanjima hrvatskih medija dobio pozitivne ocene. Beogradski nastup zakazan je za 7. mart (Mikser house, 21:00), a pre Srbije planirana je još svirka u Sloveniji (1. mart, Ljubljana, Kino Šiška).

Vlada Živanović


Ko je inicirao novo okupljanje Denis & Denis, Davor ili vi?

Inicijator okupljanja bio je Davor Tolja. Kako se približavala 30 obljetnica od prvog koncerta grupe Denis & Denis, a tada smo bend sačinjavali samo nas dvoje. S pravom je smatrao je da jedino sa mnom može na doličan način proslaviti taj jubilej. Uputio mi je mail i ja sam bez mnogo razmišljanja rekla sudbonosno „DA“!!! Tek kad sam uzvratila mail, umrla sam od straha (smeh).

Okupljanje Denis & Denis najavljeno je samo u vidu mini turneje po gradovima nekadašnje Jugoslavije. Da li razmišljate o saradnji sa Davorom koja bi mogla da dovede do novih pesama, albuma...?

Daljni planovi su, u prvom redu, da ostanemo koncertno aktivni dok god postoji interes u cijelom regionu, te da u nekom trenutku, kad se budemo osjećali potpuno spremni, snimimo i izdamo live album. A ukoliko se magično, kao što se ranije dešavalo, Davoru desi neka muzička ideja koja će se meni dopasti da je razradimo i snimimo, sa zadovoljstvom ću to uraditi. Dakle, sve su opcije otvorene. Mene je život do sada uvijek pozitivno iznenađivao pa očekujem da će i nadalje biti tako. Npr. ovaj Davorov poziv uslijedio je kad sam mu se najmanje nadala, tj. kad sam već dulji niz godina vjerovala da se više nikada neće desiti.

Više od decenije niste radili na novim pesmama. Čemu toliko duga pauza? Spremate li novi solo album?

Ne znači da nisam radila na novim pjesmama ako pjesme nisu bile publicirane. Pokušavala sam završiti neke projekte, ali mi nije polazilo za rukom. Smatram da je iz nekog razloga baš tako trebalo biti. Nikad se ne trudim da izbacim novu pjesmu pod svaku cijenu. Tržište je preplavljeno pjesmam koje su napravljene “na silu”. To su pjesme kratkog daha ili čak ostaju potpuno neprimjećene.

Da li na koncertu u Beogradu možemo očekivati samo Denis & Denis pesme ili i neke numere sa vaših solo albuma?

Izvest ćemo sve pjesme Denis& Denis koje sam studijski snimila i samo po koju pjesmu iz mog samostalnog repertoara. Koje će to biti, mislim da bi to trebale biti pjesme kojima ću iznenaditi svoju publiku. Moj scenski nastup je autentičan. Prepun energije, koreografija je spontana. Prepuštam se muzici koja me vozi i pričam te moje životne pričice, na samo meni svojstven način. Iskreno se zabavljam dok to radim pa svojom energijom lako i jednostavno pokrećem masu.

Izjavili ste nedavno da vam više prija titula gej ikone nego seks simbola osamdesetih. Možete li molim vas da obrazložite taj stav...

Da, mnogo mi više prija titula gej ikone u prvom redu što biti gej ikona uključuje mnogo više od posjedovanja nekog prirodnog seksipla. Gej populacija ima vrlo istančan ukus, zahtijevnijiji su jer pored vanjskog izgleda očekuju da njihova ikona ima kao osoba kvalitete kojima se oni dive te im predstavlja uzor. Obično su  to borbenost i upornost, znači netko ko ne odustaje lako od svojih ideala i ciljeva, a pritom ima generalno pozitivan stav i odnos  prema životu. Biti “sex simbol” ne podrazumijva da ta osoba nužno mora biti inteligentna, da mora imati dobar ukus, kućni odgoj  i osjećaj “mere” u svakom pogledu te neke veće pretenzije, osim da bude seksipilna te da taj svoj nazovi “kvalitet “što bolje  unovči. Po mojih kriterijima vrlo površna ili “površinska” titula. 

Živeli ste u Rijeci, Njujorku, Beogradu... Zašto ste sada odabrali Novi Sad?

Promjena mjesta stanovanja u mom slučaju nikada nije bio hir ili posljedica dosadnog života u određenoj sredini. Uslijedile su  tek nakon što bi život u toj nekoj sredini popuno izgubio smisao. I ovog puta ukazala se potreba za promjenom, a kako se u Novi Sad nakon dugogodišnjeg izbivanja vratio otac moje djece, smatrala sam da bi bilo poželjno za njihovo potpuno emocionalno sazrijevanje napokon žive s oba roditelja u istom gradu te da nas, ako požele, mogu oboje viđati svakodnevno.

Da li su vam učešća u rijaliti programima poput Farme donela više pozitivnih ili negativnih iskustava?

Učešća u rialitijima su financijski vrlo isplativa pa ukoliko imaš jasan cilj da tim sredstvima želiš nešto pametno odraditi za sebe i svoju porodicu, onda nije tako veliki problem podneti sve te neprijatne okolnosti života u nedovoljno toploj i nečistoj sredini gdje se moraš prilagoditi uvjetima života koji do tada nikad nisi vodio, a pritom trpiti život u zajednici koja iz tjedan u tjedan traži najslabiju kariku koju će žrtvovati za odstrijel. Ta borba za opstanak je okrutna. Morala sam se prilgoditi takvim uvjetima života i pronaći osobinu u sebi koja je bila uspavana. Naučila sam da ne dam na sebe i jasno pokažem granicu, definiram kako želim i očekujem da se prema meni ponašaju. Pretjerana tolerantnost i sklanjanje od neprijatnih napada u tim uvjetima nisu bile opcija, trebalo je biti jači, pokazati zube.

Čime se Marina Perazić ovih dana bavi osim muzike?

Već treću godinu držim časove zumbe, 6 dana u tjednu. Prija mi zumba jer je odličan anti stres program i vrlo zabavan način održavanje fizičke spremnosti i kondicije. Uživam u radu s mojim zumbicama jer vidim koliko im prija psihofizička promjena koju doživljavaju ukoliko redovno dolaze na treninge.



Komentari

  • Gravatar for Gilo
    Gilo (gost) | 22.02.2013. 09.59.13
    Odlicno je da se ovakve stvari desavaju da mlade generacije vide dobar rock-pop uzivo i da nauce da je i na ovim propstorima postojala dobra muzika. U nedostatku mladih dobrih bendova barem matorci da budu primer
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.