Popboks - Prvi festival – Beogradski, a Irski [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 26.02.2013. 14:24

Prvi festival – Beogradski, a Irski

Prvo izdanje Beogradskog Irskog festivala koji će, od 11. do 17. marta u Kinoteci, bioskopu Fontana, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u Domu omladine, predstaviti deo bogate irske kulture, zvanično je najavljeno danas (sreda) na konferenciji za novinare u Domu omladine. Organizatori očekuju ukupno oko 5.000 posetilaca.

Milan Ćunković

Tokom sedam dana u Kinoteci i Fontani biće prikazana najznačajnija filmska ostvarenja iz Irske, ali festival nije isključivo kinematografskog karaktera. Predstava Katalpa, irskog pisca Donalda O Kellya, biće izvedena 13. marta u JDP-u na sceni „Stupica“, a po rečima organizatora „kruna festivala“ biće 16. marta (21h) u Domu omladine (sala Amerikana). U pitanju je koncert poznate irske pevačice i glumice Marije Doyle Kennedy.

Jaš Kaminski, irski novinar je, kao jedan od organizatora, podsetio da se festival završava na Dan Svetog Patrika, veliki irski praznik, i istakao da će ova manifestacija značajno uticati na izgradnju mostova između dva naroda. Kaminski je, takođe, napomenuo da je povoljna okolnost to što Irska trenutno kopredsedava Evropskom unijom:

„Obe zemlje su na periferiji ali su dosta slične. Male su, imaju prijatne ljude. Danas su u Evropskoj uniji prisutna specifična kulturna iskustva – vidite, uostalom, ja sam Irac sa poljskim imenom. Očekujem da na ovom festivalu povežemo istok, zapad, sever i jug“.

Jas Kaminski je dodao da postoji i FB strana festivala, i da građani Srbije tu mogu da šalju svoje slike vezane za bilo kakve irske, keltske simbole u našoj zemlji i tako učestvuju u nagradnoj igri i osvoje tablet računar. Tokom festivala u Supermarketu u Višnjićevoj radiće „irski klub“ sa mešavinom gastronomskih specijaliteta Srbije i Irske, a tamo će često boraviti i gosti festivala.

Ann Pešić, konzul Republike Irske u Srbiji je, nadovezavši se na Kaminskog, uz osmeh rekla da je ona „Irkinja sa srpskim prezimenom“, podsetivši se da je u našu zemlju došla pre 27 godina i da se „zaljubila u visok vaš Srb“:
„Kelti su uvek bili ovde. Srbija je zemlja kroz koju protiče najveća reka u Evropi, Dunav, tu su Kelti počeli. Pokušaćemo da vratimo irski duh na nedelju dana u Beograd“.

Luca Kadar, šefica za Informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ponadala se, tokom trajanja festivala, lepšem vremenu od današnjeg ističući da “zelena nije samo boja Irske, već i boja proleća”. Dodala je da “nije samo Irska imala korist od Evropske unije, već je to obostrano”.

“Neće se izgubiti nacionalni identitet ako uđete u EU, naprotiv”, smatra Luca Kadar, navodeći kao primer činjenicu da je irski jedan od 23 zvanična jezika Evropske unije.

Miroslav Mogorović iz producentske kuće Art & Popcorn, takođe jedan od organizatora, istakao je pojedine programske segmente (kompletan program možete videti na sajtu festivala). Filmovi će biti prikazivani u Kinoteci, gde će program, kako kaže, uglavnom odražavati “duh vremena”, i u novobeogradskom bioskopu Fontana, gde će akcenat biti na modernijim ostvarenjima. Mogorović je apostrofirao istorijski film What Richard Did Lennyja Abrahamsona kojim će biti otvoren festival 11. marta u Kinoteci (Uzun Mirkova), kao i The Secret Of Celts – ostvarenje koje je, iako animirano, kako kaže, više usmereno ka odrasloj populaciji.

“Biće tu i porodičnih drama, priča o luzerima koji, iako bez para, idu da bodre Irsku na EP u fudbalu…Prikazaćemo i veliki irski film Gorana Paskaljevića Kako je Hari postao drvo koji je 2001. imao nezgodu da je premijerno prikazan u vreme bombaškog napada na ‘kule bliznakinje’, pa je izostala adekvatna promocija, zatim  Some Other Stories, irsku koprodukciju sa zemljama iz našeg regiona na temu ‘drugo stanje’, kao i film Danisa Tanovića Triage”, izdvojio je Mogorović.

Beogradski Irski Festival organizuje se u saradnji sa Ambasadom Republike Irske, Irskim filmskim institutom, Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, vodećim beogradskim filmskim i kulturnim institucijama kao što su Jugoslovenska kinoteka i Dom omladine Beograda. Manifestacija je podržana od strane Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Irske u Republici Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Culture Ireland - organizacije za međunarodnu promociju irske kulture.
 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji