Popboks - DENIS & DENIS U MIKSER HAUSU - Izgubljeni u vremenskoj kapsuli [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 08.03.2013. 11:54 · 6

DENIS & DENIS U MIKSER HAUSU

Izgubljeni u vremenskoj kapsuli

Denis & Denis su posle 25 godina ponovo nastupili u Beogradu, i to u originalnoj postavi koju je činio duo Davor Tolja – Marina Perazić.

Vlada Živanović

Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Mikser House, Beograd
Datum: 7. mart 2013.



Današnji Denis & Denis ima dvocifren broj članova (deset), a pored mladih muzičara grupu čine i Edi Kraljić, koji je u postao glavni vokal po odlasku Marine iz benda i sadašnja pevačica Rubi Montanari Knez. Koncert u novootvorenom Mikser houseu pratilo je oko 600 fanova, što je otprilike tek nešto više od polovine kapaciteta ovog prostora.

Posle sat vremena kašnjenja u svakom pogledu (čak su i vrata Mikser housea otvorena sat kasnije od prethodno najavljenog vremena, zbog čega su mnogi fanovi stajali na asfaltu Karađorđeve ulice), nastup je otvoren numerama Noć i Benglaski tigar.  „A sada idemo na jednu riječku pesmu koju je napisao jedan Beograđanin“, najavio je Edi stvar Inspiracija ne izgovarajući i ime autora (Bore Đorđevića). Edi je sinoć, uslovno rečeno, imao zadatak voditelja programa. Dok se Davor uglavnom držao po strani, za svojim setom klavijatura, uz tek poneki izlet ka glavnom mikrofonu, Edi je bio taj koji je najavljivao da li će ići pesma iz “starog, novog ili srednjeg perioda Denis & Denis”. Posle mini seta starih numera sa prva tri albuma, Edi je Marinu ‘poslao’ u backstage, a na scenu doveo Rubi Montanari, predstavljajući je kao „onu na kojoj leži budućnost grupe“. Iako Rubi nesumnjivo ima glas koji podseća Marinin, iako njeno pevanje nije mnogo lošije od Marininog, u publici su se već posle nekoliko pesama mogli čuti komentari poput „Rubi je za gledanje, a Marina za slušanje“ ili „Rubi ima stas, a Marina glas“. Takvim stavovima je doduše doprinela i sama pevačica svojim priznanjem po izlasku na binu da su joj „hlače previše uzane“ i da se zbog toga „unapred izvinjava ako se nešto bude videlo ili izviri iz pantalona“.

Atomsfera je u prvih sat vremena više podsećala na klupsku svirku nego na veliki povratnički koncert. Posetioci su  mahom pričali međusobno tokom pesama, ispijali pića, palili cigaretu za cigaretom, čekajući ‘ono pravo’. A to ‘pravo’ došlo je po odlasku Rubi sa bine, koja se povukla s rečima: „A sada evo naše legende“, prepuštajući ponovo mikrofon Marini. Uprkos lepim rečima koje su bivši i sadašnji članovi grupe međusobno delili jedni drugima tokom celog nastupa, ne može a da se ne konstatuje da je sve to delovalo pomalo usiljeno, previše isforsirano, poput loše improvizacije... Možda vreme ni posle pauze od 25 godina nije izlečilo sve kada su u pitanju Davor i Marina, ali su im zato zajedničke emocije prema pubici nesumnjivo ostale iskrene. Stisak ruku i zagrljaj na kraju koncerta delovao je kao žal za time što uprkos privatnom razmimoilaženju nisu umeli da naprave kontinuitet u muzičkoj saradnji, zbog čega su oboje kasnije doživeli profesionalnu stagnaciju.

Jedinu numeru iz svoje solo karijere koju je sinoć izvela Marina bila je Južni ritam, i nju je najavila kao „poklon Beogradu“. „Probili smo led. A sada sjedamo u vremensku kapsulu i idemo u osamdesete!“, bile su reči kojima je najavila hitove: Dio refrena, Telefon, Tek je sedam sati... I stvarno je izvođenje svake od ovih numera po zvuku i delovalo kao da su izvađene direktno iz kapsule koja je stigla pravo iz pretposlednje decenije 20. veka, čemu je doprinelo sviranje besprekorno uvežbane ekipe riječkih muzičara. Međutim, taman kada se publika potpuno zagrejala i kada je trebalo da dođe ‘glavno jelo’, usledio je takoreći hladan tuš. „Ja ću vas sada napustiti i ponovo prepustiti kasnijim fazama Denis & Denis, a onda ću se vratiti na grande finale“, najavila je Marina novo pojavljivanje na sceni mlađane Rubi, izazivajući time blago negodovanje publike. Kao da su tada uzalud Edi i Rubi davali sve od sebe  pokušavajući da nateraju publiku da i novim pesmama pruži šansu. Fanovi iz prednjih redova su se u tim momentima praktično razbežali po okolnim šankovima tražeći osveženje, dok su ostali ili nezainteresovano posmatrali ili međusobno pričali. Za već najavljeno „grande finale“, u kojem je i atmosfera bila na nivou koji zaslužuju legendarni  electro-pop hitovi, sačuvane su: Voli me još ovu noć, Ja sam lažljiva, Oaza snova, Soba 23, Program tvog kompjutera... Za muzički desert sačuvani su Kolačići, a potom su u okviru istog bisa na zahtev publike ponovo odsvirane Soba 23 i Program tvog kompjutera.

Beogradski koncert hrvatske grupe je u većem delu svoja dva i kusur sata naprosto izgledao kao besciljno lutanje vremenskom kapsulom u kojoj je bio izmešan kompletan trodecenijski muzički rad Davora Tolje. Ako je idejni tvorac Denis & Denis ovu turneju zamislio kao probu u kojoj će napraviti presek svoje karijere, onda se slobodno može konstatovati da  je taj eksperiment propao. Za Beograđane je Denis & Denis bez dileme samo Marina. Sve ostalo bilo je tek garnirung koji je većina odbijala da „proguta“, ne obazirući se na to da li te numere vrede ili ne, da li su u svojoj biti dobre ili loše...



Komentari

  • Gravatar for Video
    Video (gost) | 08.03.2013. 12.21.51
    Ne obazirite se na reči recenzenta. Sinoćnnji koncert je bio odličan. Pravo uživanje za sve fanove koji su došli na svirku. Marina i momci su pružili svoj maksimum, to se videlo od trenutka kada su zakoračili na scenu pa do završnice. Neke od pesama su bolje zvučale uživo nego na snimku. Zar postoji bolji kompliment od toga? Jeste prošlo četvrt veka, jeste se ostarilo, ali energija je i dalje tu.
    • Gravatar for Sinisa
      Sinisa (gost) | 08.03.2013. 15.32.26
      Potpuno isto mislejenje imam. komntar recezenta zapravo deluje usiljeno ili diktirano...aliostavimo to po strani Danas pola Beograda prica o Marini i i o tome kako je Ona pregazila vreme ! Sve u svemu , ambijent sjajan , zvuk gantastican a Marina BOLJA NEGO IKADA !
      • Gravatar for Remp
        Remp (gost) | 08.03.2013. 15.51.39
        Dobro je što postoji "Mikser", da i Beograd konačno dobije gantastičan zvuk.
  • Gravatar for Mitja
    Mitja (gost) | 08.03.2013. 17.20.38
    Gluposti, koncert je bio fantastičan i nimalo usiljen. A novije pesme su bile skroz ok, jer su davali publici prostora da se malo odmori. A Marina je objasnila. Najbolji ženski vokal ovih prostora. Btw, glas Rubi Montanari ne podseća na Marinin ama baš ni malo, već vrlo liči na glas Natali Dizdar.
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 09.03.2013. 17.34.55
    To je vise bila zurka,nego li koncert,bar su se ljudi tako ponasali..Ne mogu reci, da je bio nesvakidasnji dogadjaj,ali,bilo je dobro zezanje,fina atmosfera, vedro raspolozenje,kod vecine ljudi..A,ljudi,sarenoliki,i svima je lepo i prijatno.
  • Gravatar for lado
    lado (gost) | 10.03.2013. 00.35.16
    Stvar ukusa, ali i sluha . Zaista je to bio dogadjaj koji nije ni klasican koncert ali ni zuraja , nesto izmedju ..u svakom slucaju lepo provedeno vece .Sto se tice zvuka ..miks je bio sjajan ...miks (R) je zanimljiv novi ambijent u starom deku grada ...a Marina bila bolja nego pre 25 god. !
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji