Popboks - OZ VELIKI I MOĆNI – Sam Raimi - Magija na kašičicu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.03.2013. 11:20

OZ VELIKI I MOĆNI – Sam Raimi

Magija na kašičicu

Teško da će ovo biti zanimljivo ikome starijem od 6 godina.

Sofija Vuković

Ocena:
5


 

Naslov originala: Oz the Great and Powerful
Scenario: David Lindsay-Abaire, Mitchell Kapner
Uloge: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Zach Braff, Bill Cobbs, Joey King
Žanr: Fantastika
Trajanje: 127 minuta
Produkcija: SAD, 2013


Zamišljen kao prethodnik starog filma, Oz pripoveda o iluzionisti, ženskarošu i prevarantu, Oskaru Digsu (Franco), koga, kao i Doroti Gejl posle njega, tornado odnosi iz rodnog Kanzasa u čarobnu zemlju Oz. Podudarnost njegovog umetničkog imena sa imenom zemlje, kao i niz nesporazuma koje on zdušno podržava čine da stanovnici pomisle kako je on veliki čarobnjak koji će ih izbaviti od zle veštice, a on na to pristaje samo zbog para, odnosno kraljevske riznice koja će pripasti njemu kada zavlada Ozom. Malo je manje jasno koja je zla od tri veštice koje ovaj anti-heroj susreće, odnosno tako su autori zamislili, ali će svakom ko je gledao stari film ili ima iole sposobnosti za logičko razmišljanje odmah biti prilično očigledno šta se tu dešava.

Sam koncept obećava, a uvodna crno-bela sekvenca u isto vreme evocira isti taj deo starog filma i uspešna ostvarenja sa mađioničarima s početka 20. veka poput Prestiža (2006) i Iluzioniste (2006) (Oskar je čak obožavalac Edisona, paralela sa vezom Roberta Andžira i Tesle u Prestižu). Međutim, kada pređemo u tehnikolor, sem što ušećerene boje umesto divljenja izazivaju mučninu, kao da i priča gubi na poletu. Ne pomaže ni glumačka podela. James Franco je jednostavno previše ironičan, Mila Kunis previše naivna (kako glumačka karijera te devojke opstaje meni nije jasno), a Michelle Williams previše rutinski igra, mada joj ni uloga ne daje mnogo više prostora. Jedina koja se izdvaja je Rachel Weisz koja, ledenog glasa i oštrog pogleda, zaista pokazuje atribute epskog negativca. Takođe, Raimi je pod pritiskom studija morao da izbaci mnoge zastrašujuće scene, tako da je ono što je ostalo toliko benigno, da se ne može meriti ni sa starim Ozom, a kamoli sa nekim modernijim filmovima.

Pretpostavljam da će se većina gledalaca koji ne spadaju u ovu kategoriju 6- odlučiti na gledanje ovog filma usled toplih emocija koje gaje ili su nekad gajili prema Čarobnjaku iz Oza sa Džudi Garland. Ruku na srce, ni taj film u svoje vreme nije dočekan sa najpovoljnijim kritikama, pa ga to nije sprečilo da postane porodični klasik, mada iskreno sumnjam da će se to desiti i ovom njegovom idejnom i sadržajnom nasledniku.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji