Popboks - MUZIČKO-SCENSKI PERFORMANS: MALO JE DOVOLJNO - Samoća je neizlječiva bolest [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 01.04.2013. 13:18 · 1

MUZIČKO-SCENSKI PERFORMANS: MALO JE DOVOLJNO

Samoća je neizlječiva bolest

Kakav god bend bio u pitanju, reći će Aleksandar Stojković, frontman i tekstopisac Goribora, on ipak ostaje u domeni "entertainmenta" odnosno zabave ili kako je to davno poentirao Marko Brecelj, “zabavišta”. Svoj pak "pozorišni trip", Stojković, znan kao i St, počeo je prije više od godinu dana suradnjom s braćom, Nenadom i Alenom Sinkauzom, široj publici najpoznatijom kao okosnica benda East Rodeo.

Marta Baradić

Foto: Nino Šolić

 

Hrvatsku premijeru ovaj svojevrsni eksperiment trojice, prije svega, glazbenika, doživio je u Zagrebu u svibnju prošle godine. Priča kreće još od snimanja posljednjeg Goriborovog albuma u pulskom studiju Partyzan kada su na jednoj od pjesama gostovali braća Sinkauz. Malo je dovoljno zapravo je istraživanje mogućnosti te suradnje u različitim medijima. Dio St-ove već objavljene priče Traka poslužio je kao predložak, motiv, tad još, u klasičnom smislu, nedefiniranom konceptu. “Bez ikakve dramske pripreme, polazne ideje, upadali su songovi, dinamika se mijenjala u hodu…”, priča Stojković.

Projekt je najavljen kao predstava, a nesumnjivo je riječ o eksperimentu, ne tek u okviru pojma predstave.
Malo je dovoljno  zamišljen je kao predstava. Kasnije smo shvatili da to nije kazalište kakvog si ljudi zamišljaju, pa smo krenuli u beskrajne pokušaje definiranja našeg rada što je uistinu frustrirajuće i nezanimljivo. Dakle Malo je dovoljno je predstava. Istina je da smo  Nenad i ja kroz glazbu odrasli u eksperimentalnom kazalištu TAM teatromusica u Padovi i dobro znamo što znači nastupati u kazalištu, a što znači nastupati s bendom East Rodeo u klubu ili na festivalu. Radi se o dvije odvojene pozicije koje se međusobno nadopunjuju i nadograđuju, ali jednostavno nemaju veze jedna s drugom gledano s izvedbene pozicije. Isto tako Aleksandrovo iskustvo s Goriborom je drugačije od onoga što radi s nama. Kazališna kulisa daje određen fokus našem radu na instrumentima i Aleksandru na govoru i značenju teksta, a sve stoji u odnosu ili bolje rečeno kemiji koja se dogodila među nama, kaže Alen Sinkauz.

Radi se svakako o hibridnoj formi, nije to muzički teatar, ni koncert, ni čitanje, ni koncertno čitanje u pretpostavljenom smislu. Ipak, pozicija je vrlo jasna, radi se o muzičarima, ne glumcima, a koji ne bježeći od te činjenice pokušavaju izgraditi novu formu, preispitati dramske principe u muzici ili muzičke principe u kazalištu, odnose i mogućnosti između glazbe, teksta, scene.

Nije to priča s hepiendom, jer on ne postoji. Samoća je neizlječiva bolest. Pogotovo ona koju izaziva ovisnost. Automatski anatemiziran, mikrosvijet ovisnika, zapravo nije ništa drugo doli slika svijeta samog - sistem u ogledalu. Sistem, zaklinjući se u tog istog, anatemiziranog pojedinca u propadanju, sam proizvodi doživotnog ovisnika u paklenoj nemogućnosti da iskomunicira svoje emocije i stanja. Nezainteresiran, zatupio, ostaješ potpuno sam na dalekom, hladnom mjestu uspelo doslovnom i prenesenom smislu.

“Ako je nešto uspelo i deluje, to je da smo stvorili atmosferu koja ipak ne ostavlja ljude ravnodušnima. Ta ljudska nota i momenat u tekstu, u kojem je okvir bolnice poslužio kao prostor koji reflektuje život, odgovara Stojković na pitanje o adutu komada Malo je dovoljno, nastavljajući - “da nije na taj način, da je samo priča o nekom džankiju koji se budi u nekoj bolnici, ljudi, osim onih koji su u tome, ne bi imali relaciju, bilo bi kao da odeš na stručni seminar”.

Prema riječima organizatora i samih izvođača, izvedbe predstave Malo je dovoljno dosad su posjećene u punom kapacitetu malih kazališnih dvorana, publiku čini fanovska baza bendova ali i kazališna publika, "fin miks", kako bi rekao Aleksandar Stojković. U narednom periodu nema izvedbi, u planu su prevođenje teksta na engleski jezik i izrada DVD, a moguća su i gostovanja u regionu.

 

Malo je dovoljno, Tetar &TD, 21. mart, 60-ak posetilaca

Godinu dana nakon premijere te izvedbi u Puli i Zadru, glazbeno scenski projekt Malo je dovoljno vratio se u matični MM centar kazališta &TD.

Scenografije nema, svjetlosne intervencije su minimalne, a katkad i suvišne. Skladatelji i glazbenici, Alen i Nenad Sinkauz grade atmosferu podižući mrežu zvuka oko Stojkovićevog čitanja, svirajući kontrabas, bas gitaru, klavir, ukulele, koristeći vlastite glasove, elektorniku i podupirući zvučnu konstrukciju efektima. Cijela priča se, uz uvodnu priču koja počinje buđenjem u bolnici, odvija tokom 50 minuta kroz nekoliko songova koji objašnjavaju i nagovještavaju "situacije".

U popratnom tekstu predstave piše: "Djelo u kojem glazba i tekst povremeno izmjenjuju uloge, pa tekst postaje glazbeni materijal, a glazba narativni element. Tu usklađenost zvuka i riječi možemo istovremeno i misliti i osjećati što čini doživljaj potupunim…"

Vrsni muzičari, braća Sinkauz, glazbom stvaraju izrazito asocijativan ambijent upotpunjen Stojkovićevim tekstualnim rješenjima. No, na koncu ostaje dojam da su neki zvučni i svjetlosni detalji prebanalni na asocijativnoj razini, a potencijal istovremenog, slojevitog komuniciranja zakočen.

U određenim trenucima trojac uspjeva u onome što Stojković naglašava, a to je da - trigerišeš čoveka da on sam stvara slike, ne guraš mu u nos odgovore, već on sam za sebe sudeluje u tom procesu.

 



Komentari

  • Gravatar for Daily Zikr Counter
    Daily Zikr Counter (gost) | 01.04.2013. 17.36.50
    a i ovo pomeranje sata je bolest
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora