Popboks - ALICE RUSSELL - To Dust [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.04.2013. 14:46

ALICE RUSSELL

To Dust

I da nije reč o odličnom albumu, i to odličnom posmatranom kao celina, ali i kao niz izvanrednih pesama, 'To Dust', peti studijski dugosvirajući rad Alice Russell, bi već imao vrednost – recimo, kao živopisno moćna ilustracija sintagme 'svoj(a) na svome'. Alice Russell je ovim izdanjem pokazala i da je kadra da se nosi sa novopridošlom konkurencijom, kao i to da, pored dosta skretanja saradnje i ekasperimenta radi, soul u svim svojim iole recentnijim pojavnim oblicima ostaje njena prvenstvena opsesija.

Zoran Janković

Ocena:
8

(Tru Thoughts)
 


Konkurencija je, reklo bi se, nikad jača – kako to inače u svim sličnim slučajevima neizostavno biva, usledila je pojava restlova i zaturenih snimaka upokojene Amy Winehouse, Adele će mirno moći da spava na lovorikama još par godina, a tu su i Rumer, te friškije pojave poput Emeli Sande, Jessie Ware, Laura Mvule..., a sve one u dobroj meri i uz ponešto osobenosti kao nužnog otklona od kanona, svoje mesto traže u domenu pop-muzike čije je očigledno izvorište je soul.

Alice Russell, nakon uspešnog albuma Pot Of Gold, kome su, doduše, poneki i zamerili mimetičku doslovnost, na To Dust u istoj toj prašini ostavlja svu pomenutu konkurenciju, a da  pritom oni koji prate tu fiktivnu trku ni ne mogu da uoče vidljivo upinjanje Russellove da ikoga nadvisi. I to je najveća vrednost ovog albuma – To Dust, čedo očigledno poldonosne saradnje sa producentom TM Jukeom, je gotovo pa savršena kolekcija i emotivno i kompozitorski i izvođački ubedljivih pesama u kojima ova vrla dama  nenametljivo dokazuje da je sada posve evidentno da je ovladala svim iole značajnim stilemama ovog i dalje privlačnog žanra.

Već singlovi, neodoljivo viralna numera Heartbreaker i zadivljujuće suptilno emotivna mid-tempo balada Twin Peaks, pokazali su da će, sve uz silne prefikse (a mnogo ih je na meniju (retro/neo/neo-blue eyed soul...), ovaj album savršeno ilustrovati neprolaznu snagu soula u rukama upućenih, samopuzdanih i strastvenih. A upravo ta tri atributa možda i najboljhe opisuju ponuđeno u sjajnim pesmama poput gospel-balade I Loved You, blues ugođajem ojačanom  Let Go (Breakdown), čistokrvnog popa u Hard and Strong, poletnog gospela u Heartbreaker pt. 02, diskretno džezirane Citizens, te pesme Different , koja može da se podiči intrigantnim indietronica ukrasima.

Iole verzirane Alice Russell nije ni najmanje iznenadila, jer ovako odlično izdanje se, bez imalo subjektivističkog/fanovskog slepila, od nje i očekivalo. Zato ni ne čudi što je To Dust album koji iziskuje jednak napor i pri detektovanju slabih mu tačaka i strana i pri iznalaženju dovoljno krupnih reči da upečatljivo ukažu na njegovu izuzetnost.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi