Popboks - OPUSTOŠENA ZEMLJA (TIDELAND) – Terry Gilliam - Na krilima mašte [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.03.2006. 00:00

OPUSTOŠENA ZEMLJA (TIDELAND) – Terry Gilliam

Na krilima mašte

Opustošena zemlja je vizuelno impresivan, hrabar autorski film koji će izvesno podeliti publiku, pa čak i Gilliamove fanove, ali i delo dovoljno unikatno da mu je mesto u istoriji filma već osigurano

Miloš Cvetković

Ocena:
9
9/10

Scenario: Terry Gilliam, Tony Grisoni (roman: Mitch Cullin)
Uloge: Jodelle Ferland, Brendan Fletcher, Janet McTeer, Jeff Bridges, Jennifer Tilly
Žanr: drama/bajka
Trajanje: 122 min.
Proizvodnja: USA, 2005.
Zvanični web: www.tidelandthemovie.com







Terry Gilliam se vratio iz La Manče samo da bi odmah krenuo putem od žutih ciglica, pravo kroz zečju jazbinu pa gde ga put dalje odvede... Ako su Braća Grim film gde se Gilliam na vrlo neposredan način bavi bajkama i njihovim tvorcima, u Opustošenoj zemlji se on naizgled vraća u stvarni svet, ali ga sagledava okom desetogodišnje devojčice izuzetno bujne mašte. Mali omaž Strahu i paranoji u Las Vegasu na samom početku se čini gotovo kao pleonazam kada se dođe do Alise u zemlji čuda, ali s druge strane, ovde i nije reč o drogama već o promeni percepcije do koje pod dejstvom narkotika dolazi. A nema jače droge od mašte. I to vam je, manje-više, to.
OPUSTOŠENA ZEMLJA (TIDELAND) – Terry Gilliam
Naravno, da se diskutovati i o drugim pojedinostima. O dramaturgiji bajke, sa sve prinčevima, (čeličnim) aždajama i vešticama, koja primenjena na realnost mnogo više uznemiruje nego što deluje ljupko, poput Amelije Pulen recimo. O svojevrsnom povratku u Brazil gde je svet mašte jedino moguće pribežište od stvarnosti koja se ne čini toliko sumornom koliko zapravo apsurdno ravnodušnom (što je možda i strašnije). I naravno, o tački gledišta deteta koja do kraja definiše ovaj film. Za mnoge gledaoce to će biti frustrirajuće iskustvo, za druge će biti pravo uživanje izgubiti se u mašti deteta, koja je kadra, ne da prosto negira mračnu stvarnost, već da preraspodeli sve deliće koji je tvore tako da od svega napravi jednu veliku igru. Svejedno da li je reč o lešu oca koji se raspada u fotelji, duhovnoj i materijalnoj bedi, natuknicama pedofilije... Na narativnom nivou film gotovo da i nema pravi zaplet već je on deo fantazije kojom se oneobičava banalno i romantizuje odvratno. Gilliam je dakle nevidljiv u svojstvu pripovedača. On ne morališe. Ne osuđuje, i ne propagira; ali i ne manipuliše i ne eksploatiše. Ne pravi kontrast između fantazije i realnosti. Samo dočarava. U svemu ostalom, vrlo dosledno, uloga reditelja izjednačena je s perspektivom glavne junakinje.
OPUSTOŠENA ZEMLJA (TIDELAND) – Terry Gilliam
Može se reći da je Gilliam u estetskom smislu transponovao preokupacije u ključu moderne bajke, osobene kako za njega tako i za autore poput Burtona ili Jeuneta, na jedan viši, kvalitativno drugačiji nivo. Sam postupak je radikalan, ali upravo fokusiranost na jedan sveden ambijent, kako u pogledu poprišta dešavanja tako i kada je reč o likovima koji su se tu zadesili – namerno svedenih na karikirane krokije gledano iz ugla devojčice, jedinog pravog lika, pomaže da film ne zagazi u pretenciozne vode ili se prosto raspline. S druge strane, redundantnost je neminovna posledica ovakvog pristupa i pomaže ako se naprosto prepustite iskustvu, a eventualnu analizu ostavite za kasnije.
Opustošena zemlja je vizuelno impresivan, hrabar autorski film koji će izvesno podeliti publiku, pa čak i Gilliamove fanove, ali i delo dovoljno unikatno da mu je mesto u istoriji filma već osigurano.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi