Popboks - DEPECHE MODE - Delta Machine (Deluxe Edition) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.04.2013. 10:24 · 13

DEPECHE MODE

Delta Machine (Deluxe Edition)

Zvezde popa. Posle alkoholizma, narkomanije i bolesti, dolaze dugo trežnjenje, odvikavanje i molitva sopstvenim rečima: "The angel of love was upon me/And Lord I felt so small" ("Angel").

Dario Stajić

Ocena:
7

(Sony)



Vreme između Sounds of the Universe (2009) i najnovijeg Delta Machine (2013) Depeche Mode iskoristili su za turneju (Tour of the Universe) i solo projekte. Duo VCMG, Martin Goreov goa album SSSS (2012) sa nekadašnjim kolegom iz DM Vinceom Clarkom (mastering Stefan Betke/Pole) osim po imenima, nije ostavio neki značajniji trag u svetu tehna. S druge strane, poslužio je Goreu da se izduva posle prethodnika sa matičnim bendom (“Zvuci univerzuma”) na koji je uspeo da utrpa svih 130 polovnih sintisajzera i analognih spravica koje je nabavljao po buvljacima i internetu. 

Pevač Dave Gahan je posle Marka Lanegana i Mike Patona uleteo u šemu sa duom Soulsavers i s njima snimio celovečernju južnovetrovsku soul sinfoniju The Light The Dead See (2012). Po rezultatu, reklo bi se da mu je posle napornih putovanja i izlečenog tumora na bešici ovo druženje više nego prijalo.

(I'm in) Heaven ili (Up to) Heaven prvi singl DM sa već opšte usvojenom krilaticom za trinaesti "Delta (Blues meets Man) Machine", ujedno je bio i prvi dokaz da su solo aktivnosti dobro iskorištene za skupljanje kreativne energije, tj. punjenje baterija. Nadamo se da su, u istoriju definitivno ušle Goreove kreativne krize iz prošlosti, kada ni posle šest meseci provedenih u studiju ne bi izašao nijedan novi ton na magnetnoj traci.

Iako to na prethodnim izdanjima nije mirisalo na dobro, prebacivanje lopte na Gahana koji je zajedno sa Švajcarcom  Kurtom Uenalom (brat gitariste Celtic Frosta) autorski potpisao: Secret to the End, Broken, Should be Higher, Happens All the Time i All That's Mine u Floodovom finalnom miksu zvuči kompaktno, kvalitetno i izbalansirano.

Izbalansiranost je ujedno epitet zbog koga je teško predvideti koja će se stvar na nastupima, blogovima i forumima iskristalisati kao "klasik" kojih je podosta sve do pojave Ultra (1997). Lični favoriti će uvek postojati.

Nekad ispred, nekad iza, a nekad samo sledeći duhove vremena, DM i danas poseduju nešto od one dečačke nevinosti iz doba kad je Martin Gore kupio svoje prve CS-5 Yamaha klavijature i konkurisao za mesto u Composition Of Sound. Pored prilično unikatne Gahanove boje glasa, neurednog života pop zvezda, ona (nevinost) ih izdvaja u masi bendova opremeljenih istim toolovima i hardverom, naslušanih istih referenci.

Tako, iako poslednja na drugom CD-u, All That's Mine, po nekom subjektivnom izboru, odskače bar sledećih nekoliko dana dok na red ne dođe neki drugi favorit. Praporci i zvončići, zaštitni znak recimo Hendrika Webera, poznatijeg kao Pantha du Prince, 1 kroz 1 pomešani sa LFO ritmovima - savršena kombinacija. Uz to ide polagana predaja rečima: "I'm giving you control now/I need some kind of sign/Come take away the sorrow now/I gave you all that's mine".

Saga DM se nastavlja i nadajmo se da će trajati dugo kao što stoji u Goreovoj i Gahanovoj zajedničkoj epifaniji Long Time Lie: "long long long long long long time".

Delta Machine danas u modu "slow, slow/as slow as you can go", ustvari grabe koracima od sedam milja napred kao u svojim najboljim danima. A koji su to dani, albumi, turneje?

Mišljenja i suprostavljenih strana je mnogo i teško da postoji teža tema, tema oko koje možemo bar jednom u životu da se složimo. 



Komentari

  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 22.04.2013. 16.30.59
    9/10
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 22.04.2013. 16.55.01
    Potpuno promasena tema recenzije, fokus na solo projekte koji su prethodili Delti i dodatne pesme umesto na sjajne pesme sa regularnog dela albuma. Poenta je da je ovo jedan od najauenticnijih i najkompaktnijih DM albuma ikada, potpuno nekomercijalan i namenjen fanovima benda koji ce imati strpljenja da ga preslusaju nekoliko puta i pruze mu sansu da pokaze koliko je viseslojan, dubok i mocan. Vecini ljudi se nece dopasti, ali ce zato ionako vernu fan bazu benda jos cvrsce prigrliti uz sebe. I ostaviti mejnstrim djubre koje truje radio i tv-talase ovih dana svetlosnim godinama iza sebe.
    • Gravatar for Goran
      Goran (gost) | 23.04.2013. 18.31.37
      U potpunosti se slažem. Ovo je album koji je pravljen za nas koji ih slušamo od 1981. Nisu nikome podilazili, pravili su ga za sebe i nas koji smo osamdesete odrastali uz njih. Sa 45 godina mislim da mogu ovo da slobodno kažem. Odličan album, uživam pri svakom slušanju. I jedva čekam nastup u Beogradu.
  • Gravatar for JasamJa
    JasamJa (gost) | 22.04.2013. 18.30.08
    Album možda jeste kompaktan, ali bez ijedne dobre pesme. Jedan od slabijih albuma Depeche Mode. 5/10
  • Gravatar for Nebojsa
    Nebojsa (gost) | 22.04.2013. 22.19.35
    Najbolji DM album od... Faith and Devotion, iako njegov potpuni opozit po kompleksnosti aranzmana i zvuka. 9/10. Odjekuje albumom i "Music for the Masses" u "Broken", tu su i auto-reference na "Soothe My Soul", i Dejv koji u nekim trenucima uzlece ka oktavi koju NIKADA nije pevao. Ako mu je cak i Melodyne pomagao - svaka mu cast. Cisto uzivanje.
  • Gravatar for danielk
    danielk (gost) | 23.04.2013. 07.56.00
    Uspeli su da postanu bluz bend. To je odlično i po njih i po bluz kao muzički žanr.
  • Gravatar for Muddy Waters
    Muddy Waters (gost) | 23.04.2013. 11.50.52
    Pre bih rekao da je to Goreova opsesija gospelom i tuznim temama u sudaru sa Gahanovim omiljenim bendom Led Zeppelin. http://papermonsters.davegahan.com/tour/preshowmusic.html
    • Gravatar for danielk
      danielk (gost) | 24.04.2013. 14.46.38
      upravo to - dm su nesto nablize led cepelinu po tretmanu bluza sto mezete danas da dobijete. i to je sjajno.
  • Gravatar for Bliz
    Bliz (gost) | 25.04.2013. 13.41.35
    0/10 posle albuma ultra ovaj bend bolje da ništa nije radio. Ali kapiram, da se srozavanje nastavlja.
  • Gravatar for ivann
    ivann (gost) | 25.04.2013. 14.07.47
    Dosta dobar album, bolji od prethodnog sto puta. Elektro bluz, što reče neko...
  • Gravatar for TotalnoDrukciji
    TotalnoDrukciji (gost) | 01.05.2013. 05.11.01
    Kao sto neko rece, najbolji album koji je dosao poslije "Songs Of Faith and Devotion". Ovaj album ne vadim iz plejera u autu i slusam ga od pocetka do kraja, sto nije bio slucaj sa prethodnim albumima kada sam preskakao pjesme. Kupio sam ga odmah po izlasku na duplom vinilu sa bonus digitalnim downloadom. DM je bend ciji su temelj "fanovi". Mi godinama razumijemo njih i oni razumiju nas. Ostali, u toj prici, nisu ni potrebni. Suvisni su. Zato kada procitam negativne recenzije nekog od albuma, ne marim. Mislim da i DM ne trebaju da mare. Koliko god da je sledeci album Depeche Mode-a dobar ili los za okolinu nije ni vazno. Ja cu ga uvrstiti u moju kolekciju i kupiti kartu za sledeci nastup uzivo. To sam uradio i ovaj put i uradicu svaki sledeci put.
  • Gravatar for Boytronic66
    Boytronic66 (gost) | 04.05.2013. 09.59.29
    Ocekivano maestralan promasaj od albuma. Savrseno dosadan i predvidiv. Samo za testiranje odanosti HC fanova... Anyway, vidimo se na koncertu.
  • Gravatar for pimpf
    pimpf (gost) | 04.05.2013. 17.47.11
    Restoran radi, ali sef kuhinje je odavno otisao.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi