Popboks - Kraljevi žica – epizoda 'Povratak' [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 23.04.2013. 17:23

Kraljevi žica – epizoda 'Povratak'

Tommy Emanuel i Vlatko Stefanovski najavili su danas (utorak) u novobeogradskom hotelu In novu seriju koncerata koju će, zajedno sa Stochelom Rosenbergom, održati kao trio Kings Of Strings.

Milan Ćunković

„Kraljevi žica“ će prvo nastupiti u zaječarskoj Hali sportova u petak 26. avgusta, sutradan je koncert u beogradskom Sava centru, slede Zagreb (Lisinski, 29. april) i Ljubljana (Cankarjev dom, 30. april). Ulaznice za beogradski koncert prodaju se na blagajnama Sava centra i Eventima po cenama od 1500, 1900, 2300, 2800 i 3200 dinara.

Kings Of Strings su imali beogradsku premijeru na istom mestu prošle godine u sklopu Guitar Art Festivala – pošto je koncert bio rasprodat ubrzo je usledila repriza u Domu sindikata, a između ta dva nastupa obišli su nekoliko gradova u regionu. DVD i koncertni album iz Sava centra biće objavljeni sutra, a promovisani u četvrtak (18) u foajeu Ušća. Tog dana će u Beograd doputovati i Rosenberg.

„Tommy je, kao što vidite, dobro raspoložen“, rekao je Vlatko pošto je Emanuel otpevušio Gipsy Song melodiju. „Raspoložen sam i ja da ponovo ukrstimo vratove gitara, svaki naš nastup je praznik, retko imam priliku da sviram sa takvim majstorima. Nadam se da ćemo razmeniti ideje – ja već imam predloge za neke stvari koje treba njih dvojica da nauče, a nadam se da i Tommy nosi pun kofer kantri, vestern i pop-rok iznenađenja“.

„Lepo je videti Vlatka u ovako dobroj formi“, uz osmeh je rekao Emmanuel. „Dobio sam, pre nego što sam krenuo na put, snimak DVD-a, divna i tečna je tu naša muzika. Biće ovi koncerti još bolji, imali smo priliku da čujemo sve što smo radili. Sviraćemo slobodnije, bez obaveze. Prošle godine je mnogo toga trebalo da se zapamti i to je bilo opterećenje, sad je sve to ušlo u nas. Divno je svirati sa Stochelom i Vlatkom, uvek mnogo naučim od njih. Ovakvu muziku inače ne izvodim, pokušavam da se uklopim i to poboljšava kvalitet mog sviranja. Dolazimo sa tri strane sveta, i kad se te različite duše spoje, uvek se nešto desi. Uživamo u našoj muzici i to publika oseti“.

Nadovezao se Stefanovski: „Meni su najuzbudljiviji delovi koncerta balade – Amazing Grace, Good Times Charlie, kada se sve pretvori u spiritualno iskustvo. Sve to trčanje po žicama, nemoguće, neodsvirljive kombinacije su ok, to su olimpijske gitarske discipline, ali mene spiritualni momenat najviše zanima. Tada nam se desi da prizovemo Sveti duh i prepustimo se kolektivnoj magiji“.

Usledilo je zanimljivo zapažanje: „Mi smo ovde na Balkanu malo lenji. Navikli smo da se zagrevamo prvih pet, šest stvari, pa da dostignemo kulminaciju negde u petnaestoj stvari u set listi. Ovde nema milosti. Tommy je predložio za prvu stvar Dizzy Fingers koja je užasno teška za sviranje. Zamolio sam ga da to ne bude baš početak, a on kaže – ’you can make it’. Ma ja znam da ’I can make it’ ali nisam još razgiban (smeh), nisam još spreman da to sviram. To nepriznavanje prepreka, tehničkih problema, mene fascinira“.

Koncert u Zaječaru je naknadno organizovan, uz pomoć ambasade SAD. Stefanovski je, između ostalog, dodao i da će tamošnja publika biti jednako ispoštovana kao i svaka druga i da je, svirajući i po najmanjim selima u Makedoniji, naučio da ima jednak pristup i pred malim i velikim brojem ljudi, a da razlika jedino može da bude u uzbuđenju i tremi. „Nema potcenjivanja publike – oni koji to čine potcenili su svoju profesiju i sami sebe. Često sam po malim mestima nailazio na istinske poštovaoce i kolekcionare koji imaju po pet, deset hiljada ploča. Isto i ’hajfomani’ - možete otići u najmanjoj sredini na kafu kod čoveka koji ima sistem od pola miliona evra. Nema pravila – gurua možete sresti i u pećini i u pariskom metrou“. 

Dugogodišnji Leb i sol frontmen ostvario je u januaru jedan od svojih snova: „Nastupio sam sa Londonskim simfonijskim orkestrom u prestonici Engleske. Barbican centre je bio rasprodat. Osvojio sam neke vrhove svetske koncertne muzike koji se retko osvajaju, relaksiran sam i svaku novu avanturu očekujem sa radošću i entuzijazmom“.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji