Popboks - GIRLS - DRUGA SEZONA - Šta žele devojke? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.04.2013. 09:15 · 2

GIRLS - DRUGA SEZONA

Šta žele devojke?

Ljubav, prijateljstvo i sigurnost, rekla bi Lena Dunham, autorka serije 'Girls', koja je od rediteljke indie 'uradi sam' filmova postala jedna od najuticajnijih žena na američkoj televiziji.

Jelena Maksimović

Kreator: Lena Dunham
Uloge: Lena Dunham, Allison Williams, Jemima Kirke, Zosia Mamet, Adam Driver, Alex Karpovsky, Andrew Rannells, Christopher Abbott
Sezona: II
TV kanal: HBO




Serija Girls, čija se druga sezona nedavno završila, ne ostavlja gledaoca ravnodušnim – koliko je jedni obožavaju kao precizan i komičan prikaz opšte izgubljenosti savremenih dvadesetogodišnjaka, toliko je drugi odbacuju kao seriju koja slavi samoživost i razmaženost (belih) Njujorčanki, kojima je sve dato, a one su i dalje nezadovoljne. Mešavina komedije i drame, smeštena u sadašnji Njujork o četiri prijateljice, koja se emituje na kanalu HBO, vrlo brzo je postala predmet razgovora, socioloških analiza i žustre kritike.

Nemoguće je snimiti seriju sa četiri junakinje i izbeći poređenje sa veoma popularnim (u međuvremenu i omraženim) serijalom Seks i grad.  I dalje je u pitanju Njujork, samo sa glamuroznog Menhetna, fokus je prebačen na hipsterski Bruklin. Nema tu skupih cipela, ove devojke jedva uspevaju da plate kiriju. Profesionalno lutaju, u postrecesionoj Americi prekvalifikovani mladi, bez realnog radnog iskustva, samo se šetaju sa jedne besplatne prakse na drugu, dok se poslodavci izvlače izgovorima o krizi i drže motivacione govore o velikoj šansi koja im je pružena. Iako pokušavaju to da opovrgnu na svaki način idući sa žurke na modnu reviju na premijeru na sastanak sa još jednim muškarcem, Carrie B. i drugarice se najčešće ponašaju kao da im (biološki) sat otkucava prepričavajući sinoćne doživljaje na sestrinskom doručku, što je prilika da se jedna drugoj izjadaju i pruže podršku, dok dvadesetogodišnje junakinje serije Girls nisu ni svesne da takav sat uopšte postoji. Čak i one koje to nikad ne bi priznale naglas, u sebi su barem jednom razmišljale kojoj od junakinja Sex and The City najviše liče. Gledateljke Girls time se nikada neće baviti – glavna junakinja Hanah Horvath je pričljiva i nesigurna debeljuca koja želi da postane pisac, njena najbolja prijateljica Marnie je razmažena lepotica, frivolna Jessa zavodi muškarce i bavi se bezperspektivnim poslovima u pauzama putovanja po svetu, a Shoshana je tipična američka gnjavatorka, opsednuta tuđim mišljenjem, skromnog rečnika koji karakteriše ubacivanje reči “like” u svaku rečenicu.

Iako je stavljena u dramski kontekst odrastanja, sticanja finansijske nezavisnosti i emotivne zrelosti, serija “Girls” je prvenstveno komedija koja najviše podseća na radove Judda Apatowa (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up) u kojima humor izbija iz neprijatnih situacija, koje onda reditelj dodatno pojačava i produžava. Nije slučajno što je Apatow izvršni producent serije. Kao što se on zakleo da će se u svakom od njegovih filmova pojaviti muški polni organ, čini se da je Lena Dunham takođe samoj sebi obećala da će se u svakoj epizodi videti njeno golo telo, što je izazvalo različite reakcije, jer je Dunhamova nije ni lepa, a ni preterano zgodna – već obična devojka koja očigledno uživa da nosi šortseve koji su joj premali. Česta golotinja na ekranu se možda može objasniti feminističkim stavovima autorke, koja pošto i piše i režira većinu epizoda serije sama odlučuje kako će njeno telo biti prikazano, a preterana nagost suštinski deseksualizuje glavnu junakinju – više niko ne obraća pažnju na njenu golu zadnjicu pošto su već videli deset puta pre toga.

Svidele nam se Girls ili ne, jedno treba priznati Leni Dunham – smelost u osmišljavanju scena seksa, koji nije romantizovan, niti je groteskno komičan, već bolno realan i odražava sve nesigurnosti tipičnog dvadesetogodišnjaka.

Naše junakinje (kao i sve žene nakon gledanja serije Sex and the City) bi po defaultu morale da budu samosvesne i seksualno oslobođene, a njihovi partneri iskusni i vešti  – scene u kojima se upuštaju u fantazije muških junaka, koji opsesijom opšte dostupnom pornografijom pokušavaju da povrate izgubljenu muškost, dirljivo pokazuju i jedne i druge kao usamljene ljude, koji “prljavim razgovorima” i glumljenom odvažnošću pokušavaju da nadomeste nedostatak emocija. Takođe, koliko im nedostaje ljubav, toliko traže utehu u prijateljstvu, koje ponovo nije idealizovano. Njih četiri su svaka na svoj način nezrele, a prepune očekivanja od drugih, pritom zanimljive za gledanje, pošto dekonstruišu tradicionalnu sliku o ženskom prijateljstvu (simptomatična je svađa između Hanne i Marnie koja se odvija na liniji “You’re a bad friend”, “No, YOU are a bad friend”) Dunhamova je uspela da sjajno opiše svoju generaciju, koju sociolozi zovu “Me generation”, zbog prevelike fokusiranosti mladih čiji život se odvija između dva Facebook statusa na sebe, svoja osećanja i očekivanja od budućnosti. Zato ne čudi što njena junakinja Hanna, dve godine posle završetka fakulteta, želi da postane pisac koji piše biografske eseje, jer misli da je “glas svoje generacije … ili glas nekakve generacije.” Pošto je jedna od njih, famoznih millenialsa Lena Dunham priča o sebi i svojim prijateljima bez distance, izbegavajući osudu. Ona i ne krije da koristi sopstveni život kao glavnu inspiraciju, čime hoda tankom linijom između između reality show pristupa i performans arta.

Dete umetnika, odrasla u Njujorku, Lena Dunham je primer obrazovane i privilegovane osobe, koja po konvencionalnim merilima ne bi smela da se žali na životne okolnosti. Iako je napravila karijeru od tematizovanja ženske nesigurnosti i jadikovke, Dunhamova nije puno vremena provela skrštenih ruku. Nakon završetka koledža, gde je studirala kreativno pisanje, snimila je dva niskobudžetna filma od kojih je Tiny Furniture, u kome njena majka i sestra igraju majku i sestru glavne junakinje, odlično ocenjen i uvršćen je u prestižnu Criterion kolekciju. Njene neuroze na izvolte podsećaju na autobiografski humor starijeg kolege Louisa CK-a, a mnogi je već nazivaju ženskim Woodyjem Allenom. Ona je jedina žena, a pri tom sa samo 26 godina, koja zauzima poziciju showrunnera (autora scenarija i izvršnog producenta) na televiziji, ali za razliku od Davida Chasea (The Sopranos), Matthewa Wienera (Mad Man), Davida Simona (The Wire, Treme) ili Vincea Gilligana (Breaking Bad), Dunhamova je i glavna glumica u seriji. Za svoju glumu je nagrađena Zlatnim globusom na ovogodišnjoj dodeli ovih nagrada, dok je Girls proglašena najboljom komedijom na televiziji.  Trenutno se snima treća sezona popularne serije, a datum početka emitovanja za sada nije poznat. Ali to je dovoljno vremena da se upoznate sa devojkama, ako do sada niste gledali seriju. Sem što su mlade i pune potencijala, pojma nemaju šta će sa sobom. Kao što ni većina nas ne zna ili nije znala u njihovim godinama.
 

Povezano: Girls - prva sezona



Komentari

  • Gravatar for danko
    danko (gost) | 25.04.2013. 11.20.28
    mnogo losije od prve sezone.
  • Gravatar for dushko kratkoushko
    dushko kratkoushko (gost) | 25.04.2013. 18.28.15
    mnogo, mnogo losije od prve sezone.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

ATOMS FOR PEACE

Amok

Albumi

BEYONCE U KOMBANK ARENI

Živa vatra

Izveštaji

KANYE WEST

Yeezus

Albumi