Popboks - Calling zove na Kališ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 09.05.2013. 16:56

Calling zove na Kališ

Drugo izdanje festivala Calling, koje će biti održano 27. maja u Donjem gradu na Kalemegdanu sa grupom Green Day kao headlinerima, detaljnije je najavljeno na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Milan Ćunković

Prisutnima su se obratili, u ime organizatora, Avalon produkcije, Sagor Mešković, i Mile Kekin, frontmen sastava Hladno pivo koji će nastupiti uoči Green Daya. Ulaz će biti omogućen od 17h, nastup prvog benda (Atheist Rap) očekuje se oko 18h, sat vremena kasnije zasviraće makedonski Superhiks, a oko 20h Hladno pivo. Green Day bi trebalo da se pojave na bini oko 22h, naglasili su da se za njihov nastup rezervišu dva i po sata. Zvanična satnica će, kao i produkcijski detalji, biti saopštena sledeće nedelje, ali, kako je navedeno, većih odstupanja od ovih termina neće biti.

Premijerno izdanje Callinga potrajalo je četiri dana, Mešković je objasnio zašto je sada sve svedeno na jedan:
„Bolje je da publika vidi jednu grupu sa svetske A liste. Green Day je stadionski bend koji, dva dana kasnije, svira na londonskom Emirates stadionu pred oko 70.000 posetilaca, nastupaju ove godine i na Reading & Leeds festivalima... Završili su američki deo turneje i spremaju se da dođu u Evropu, imaće dva koncerta pre Beograda“.

Mešković je dodao i da je ovo generalno njihov prvi koncert u našim krajevima – do sada su nam najbliže bili u Austriji, Italiji i Grčkoj pa se, kako kaže, očekuje, kao i prošle godine na Callingu, značajna poseta iz regiona.
„Green Day se na ovoj turneji vraća korenima velikih koncertnih nastupa, kakve pamti generacija koja je pratila šta se dešava u svetu devedesetih. Koncerti su tada podrazumevali veliki zid i pojačala iza gitariste, basiste, stepenice ka bubnjaru, bez mnogo led ekrana... Čistokrvna rok svirka. Green Day to sada radi izuzetno dobro – srećom, veoma su aktivni na youtubeu, kače stalno snimke sa svojih koncerata pa je lako doći do toga kako će izgledati njihov nastup. Poznati su kako koncertno izuzetno snažan bend, to priznaju i oni koji ne slušaju njihovu muziku. Set lista ima 25-28 pesama, nije jedinstvena za sve nastupe na turneji, ali 70 odsto pesama je uvek tu tako da fanovi mogu da očekuju izbor najboljeg iz njihove karijere. Pojave se tu i neke pesme Ramonesa, Queena, ima iznenađenja za publiku“.

Green Day sa sobom donosi ne samo produkciju, svetlo, razglas već i svoju teretanu, stvari za backstage, kompletna njihova ekspedicija brojaće više od 90 ljudi.
„Sve putuje sa njima i to isto dosta podseća na neke stare, dobre turneje koje su se poslednjih godina izgubile u svetskoj muzičkoj industriji“.

Green Day su, po Meškovićevim rečima, pristali da ne bude samo jedna predgrupa, kako je uobičajeno na njihovim nastupima, već tri, pritom se veoma pohvalno izarazivši o bendovima čije su snimke morali da preslušaju, a saglasili su se i da jedna od te tri grupe (Hladno pivo) ima „pravi“ nastup, a ne samo „warm up“ šou.

Mile Kekin je podsetio da njegov bend, dva dana pre Callinga, slavi „dan radosti“ na zagrebačkoj Šalati koncertom na kom će nastupiti i Overflow i Fraktura mozga, a tom prilikom će, kako je najavio, petoro ljudi dobiti nagradno putovanje na festival u Beogradu.

Calling će, po njegovim rečima, predstavljati „dobar afterparty“ za bend posle slavljeničkog koncerta na Šalati:
„Nastupićemo sa svetskim zvezdama, uzbuđeni smo zbog toga, nadam se da ćemo nešto novo naučiti od njih. Videćemo te strane zvučnike, strane mikrofone. Pokušaćemo da ljude dignemo na noge, ali da ih ne iscrpimo previše jer Green Day ima dugu set listu“, rekao je, između ostalog.

Intervju sa frontmenom Hladnog piva moći ćete uskoro da pročitate na Popboksu. 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji