Popboks - YEAH YEAH YEAHS - Mosquito [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.05.2013. 18:33

YEAH YEAH YEAHS

Mosquito

Školska godina ulazi u finiš, pravo je vreme da naučimo možda nove reči ili da se podsetimo neke od onih u međuvremenu smetnutih s uma. Recimo, reči egzemplarijum. E, novi album Yeah Yeah Yeahs je upravo to – egzemplarijum. Egzemplarijum savremenog rok zvuka. Doduše, donekle konfuzan, ali svakako upotrebljiv.

Zoran Janković

Ocena:
7

(Polydor)
 


Nakon nepobitno izvanrednog izdanja It's Blitz! Iz 2009. godine Yeah Yeah Yeahs su se napokon odlučili za novu dugosvirajuću avanturu. Mosquito je pitko izdanje koje se lako konzumira i koje će bez iole većeg PR napora iznedriti par trajnije privlačnih hitova, ali, uprkos svemu tome, teško je odupreti se prilično jakom utisku da je ovo jedan od albuma koji su odveć raznovrsni za vlastito dobro.
Može biti da se eklektika nanovo umešala u kreativni proces onih koji su već pokazivali dovoljno samopouzdanja i samosvesti, ali Mosquito će iole detaljima sklonije konzumente zbuniti, ako ne i odbiti upravo svojom šarolikom suštinom. Što, naravno, ne znači da nema smisla i ovom YYY izdanju dati poštenu šansu. Tim pre jer je Mosquito upravo zahvaljuući toj svojoj egzemplarijumskoj prirodi i nedostatku žanrovskog fokusa udomio nekoliko zbilja kvalitetnih i privlačnih pesama.

Uvodna Sacrilege tako predstavlja prilično veštu kombinaciju gitarskog funka i gospel-ukrasa, ni ne pokušavajući da zatomi svoju plesnu srž . Veći deo albuma je, pak, zaodenut u gitarsko ruho, što je vidljivo i u slučajevima numera poput Under The Earth i Slave, čije polazište predstavlja dub, odnosno rege. Među uspelije pesme nesumnjivo spadaju pritajeno hitoidna Despair i znalački razglobljena i pomračna Buried Alive (u kojoj je u svojstvu producenta pripomogao James Murphy), dok najrazočaravajući utisak ostavljaju možda i slučajnoposprdna Area 52 i Theese Paths u kojoj YYY i Karen O sasvim nepotrebno zabasaju na posed tom zvuku mnogo vičnije Grimes.

Mosquito je album koji u kvalitativnom smislu ostaje na pola puta između potpuno uspelog izdanja i nepotrebnog svaštarenja, ali na konto pesama koje kada valjaju zbilja valjaju ovom prilikom dobija zvezdicu više u odnosu na kanda najprikladniju šesticu.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi