Popboks - ODAVDE NEMA NAZAD – Milan Smiljanić - O životu mimo staklenog zvona [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.05.2013. 16:54 · 4

ODAVDE NEMA NAZAD – Milan Smiljanić

O životu mimo staklenog zvona

Zreo i srčan studentski rad na temu od koje i daleko iskusniji najjradije okreću glavu, a uz to i zgodno malo svedočanstvu o životu koji ipak ide dalje i nužnosti empatije uvek i svugde.

Zoran Janković

Ocena:
7

Scenario, fotografija, montaža: Milan Smiljanić
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 32 minuta
Proizvodnja, Srbija, 2013.

 


Tomislav Nikolić, aktuelni predsednik Srbije, u nedavnom intervjuu, u svetlu priče o dogovoru zvaničnog Beograda i Srba sa severa Kosova, naglasio je da dogovor mora biti postignut, ali da mora biti i razumevanja za poziciju i strahovanja tamošnjih Srba. Autoritetima, a ponajpre političkim autoritetima i zdravo je i preporučljivo je što češće i što snažnije odupirati se, ali ponekad život učini svoje te se inače udaljene priče naprosto preklope. Primer za to je i ovaj srednjemetražni dokumentarni film Milana Smiljanića, studenta četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (u klasi profesora Srdana Golubovića), nedavno prikazan i u okviru ovoprolećnog Beldocsa.

Odavde nema nazad tako prvenstveno počiva na ideji razumevanja, te namesto možda i najočekivanijeg podsmešljivog prezira kojim Beograd počesto čašćava svoje sunarodnike još uvek u neprolaznom i varljivom paklu Kosova i Metohije ovde, u samo pola sata trajanja, dobijamo iskrenu empatiju i spremnost da se sasluša i razuma. To je uglavnom i najubedljivi adut ovog vrlo dobrog studentskog rada na (malo je reći) pipavu temu, od koje zaziru i daleko potvrđeniji i obučeniji.

Istini za volju, Smiljanić ovde nije imun na greške, te tako, recimo, poseže za širim zamasima nego što je to polusatno trajanje kadro da pokrije. Sa druge strane, pak, ne može se ostati ravnodušan nad lakoćom kojom mladi autor opaža i u svrhu šire priče stavlja odlomke civilnih života, počesto i sasvim saobraznih ovim našim, neupitno mirnodopskim (prizori kućnih žurki, šetnje psa po linijiama razgraničenja unutar podeljene Kosovske Mitrovice, nastupa benda Zbogom, Brus Li, pripreme za plesne nastupe lokalnih hip-hopera...). I u neuslovima, i u toj sivoj zoni nikad razrešenog sukoba život naprosto ide svojim tokom, nađe se tu prostora i povoda za nenadane ispade emocije za suprotnu stranu (sjajan detalj sa lekarom hitne pomoći koji gledajući fotografiju svog naoružanog napadača iskreno opazi da „verovatno ni njemu nije lako“), sve to Smiljanić umešno prikazuje i to je ono što ovo delo izdvaja u društvu sličnih.

Ovom ostvarenju nedostaje širina odlične Kosme Sonje Blagojević, ali ogrešio bi se svako ko ne bi našao za shodno da istakne iskrenu emociju i srčanost kojom Milan Smiljanić na nevelikom prostoru pristupa ovoj temi i kojima u pravoj meri oboji ovu još jednu potvrdu o životu koji to zapravo nije, a silno se upinje da bude.

 

Pogledajte ispod kompletan film:

 



Komentari

  • Gravatar for Dalaj Dama
    Dalaj Dama (gost) | 14.05.2013. 08.20.43
    Izgleda da nam konačno stasava nova generacija nacionalno svesnih filmskih stvaralaca.
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 14.05.2013. 09.51.07
    ODAVDE NEMA NAZAD film Vojislava Kostunice, Vladana Glisica i Dejana Tomasevica. Zanr:patriotski. Muzika: Ivana Zigon. Kostimi: bg sindikat. Scenario: Marko Jaksic i Djordje Vukadinovic. Producent: Bora Djordjevic. Izvrsni producent: Amfilohije Radovic.
  • Gravatar for Romantičar
    Romantičar (gost) | 14.05.2013. 13.39.52
    komentar postavila: Kancelarija LDP Stari Grad, Čedomir Jovanović. Supported by: Inicijativa mladih za ljudska prava, Heartefact, Helsinški odbor za ljudsla prava, Atlantski savez, Fond za otvoreno društvo, Centar za kulturnu dekontaminaciju Financed by: Fond za humanitarno pravo, Nataša Kandić Stručni konsultanti: Duo Stojanović (Lazar & Gorčin), Goran Marković, Bora Todorović
  • Gravatar for Kings of Convenience
    Kings of Convenience (gost) | 16.05.2013. 09.04.02
    Quiet Is the New Loud, SNS Is the New Ldp. Trafficking teritorijama.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi