Popboks - BEYONCE – LIFE IS BUT A DREAM – Ed Burke, Beyonce Knowles, Illan Y. Benatar - Usta moja, hvalite me kad čaršija neće... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.05.2013. 09:20

BEYONCE – LIFE IS BUT A DREAM – Ed Burke, Beyonce Knowles, Illan Y. Benatar

Usta moja, hvalite me kad čaršija neće...

Poslovična Dara prevršila meru – Beyonce Knowles kao da je kanila da ovim rediteljskim debijem ponajpre ilustruje pojam narcizma u kontekstu savremene popularne kulture, a možda je ovo ipak dosta veran odraz u ogledalu, odraz sa kojim je i ova savremenog R'N'B zvuka u potpunosti saglasna.

Zoran Janković

Ocena:
5

Scenario: Illan Benatar, Ed Burke, Beyonce Knowles
Učestvuju: Beyonce Knowles, Jay Z, Solange Knowles, Tina Knowles, Kelly Rowland
Žanr: dokumentarističko-narcistički
Trajanje: 87 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


Ovim rediteljsko-scenarističko-producentskim dokumentarnim prvencem Beyonce Knowles (praktično još za mladosti) diže spomenik samoj sebi u čast, i šta više, ona ovde i pojam vanity projekta prevodi u dubine teškog paroksizma. Videli smo kako projekat proizašao iz čiste taštine izgleda u izvođenju, recimo, Lazara Ristovskog (u slučaju zlehudih mu Belih lavova), a sad nam je nedavna gošća Beograda pokazala da se tim putem može i dalje i drastičnije.

Sve i da po strani ostavimo puku faktografiju koja nam svedoči da je Beyonce ovde i koreditelj i izvršni producent i koscenarista, ostaje činjenica da je, uz tek ponešto arhivske građe i poneke rečenice iz usta drugih, ona u ovom ostvarenju i jedni (sa)govornik. Naime, ovaj film je osmišljen kao svojevrsna varijacija na formu intimnog dnevnka u kom diva Beyonce uglavnom direktno u kameru saopštava svoja razmišljanja na temu vlastite evolucije, prekida poslovne saradnje sa ocem, očekivanja od svoje karijere odgovornosti prema daru i stečenim pozicijama i predstojećem materinstvu... Sa tačke gledišta pukog formalizma i teorije, ovo je sasvim legitiman odbair ugla gledanja na stvari koje su ionako deo lične bagaže i sopstvenog identiteta, ali sa druge strane ovde ostaje prilično opor utisak ničim sputanog samoljubnog slepila i egocentrične raspomamljenosti.

Utisak kvari i spremnost Beyonce da vokabularom prilično svedenog opsega i prepunim opštih mesta i izraza davnih dana potrešenog značenja dodatno pojasni posve razumljivo, pa i očigledno. Tako uz podosta upadljivo zazuzdane, ali ipak primetne autodrame Beyonce gledaoce zasipa svojim neveštim i nimalo nadahnjajućim opservacijama na narečene i prateće teme, dok se u biti sve svodi na frazetine prezuete iz lako dostupne i intelektualno nimalo zahtevne literature na temu samopomoći i samousavršavanja. Može biti da Beyonce ne greši u proceni situacije, možda baš takav njen diskurs godi ušima ciljane publike, ali donekle zbunjuje kraljevski tretman koje je ovo i ovakvo ostvarenje, uglavnom sročeno iz niza snimaka nastupa i ličnih ispovesti i privatnih snimaka, imalo zahvaljujući renomeima distributera (BBC i HBO).

Ipak, kao što pomnije istraživanje Beyoncinog repertoara neumitno vodi ka oceni da tu ima podosta sasvim dobre muzike, čak i ovako sročeni autobiografski hipernarcistički dokumentarac može biti iščitan kao jedan od mogućih pristupa toj temi, odnosno da je baš ovakvo delo kanda u saglasju sa onim što Beyonce Knowles misli o sebi ili ka čemu ciljano stremi. Ukoliko se odlučimo za upravo predočeni pristup, Beyonce – Life Is But A Dream može da posluži kao zanimljiv dokument i svrsishodna dopuna slici koju o njoj već imamo.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi